23 Mac 2011

Kek kukus


SALAM hari Rabu. Pagi nih dapat email dari saudari Farah Faisol, dia minta saya uploadkan resipi kek kukus yang dah saya keluarkan dalam Utusan bulan lepas. Saya pun pelik binti ajaib gak, rasa macam dah upload tapi rupa2nya belum (termalu sekejap hikhikhik!@) sabar jer lah Farrakan? Tapi terima kasihlah sebab meronda ronda dalam blog saya nih mencari resipi tapi tak ada. Tapi demi tidak menghampakan harapan dan perasaan Saudari Farah nihkan hehe saya uploadkanlah resipi kek kukus nih. Kalau nak tau lebih lanjut tentang artikel resipi nih cekit out artikelnya ngan klik jer kat sini. At least tahu sedikit tentang infonya! ps! sekarang nih famous tul kek kukus polka dot dan macarons yer. Makanan2 memang ada musim nya erk! hmmm apa lagi cuba lah resipi nih!

 Bahan-bahan
6 biji telur
1 sudu besar ovalette
1 cawan gula halus
sedikit esen vanila
1½ cawan tepung gandum halus (superfine)- diayak
Sedikit pewarna merah atau mengikut kesukaan
2 ½ sudu minyak masak atau jagung

Cara-cara
  1. Panaskan pengukus dahulu dan griskan loyang mengikut saiz kesukaan anda.\
  2. Pukul telur, ovalette, gula, esen vanila dan tepung hingga kembang dan kental selama 6-8 minit dengan kelajuan maksimum.
  3. Turunkan kelajuan paling rendah dan kacaukan minyak dalam adunan kek.
  4. Kemudian, asingkan kepada dua bahagian dan letakkan sedikit pewarna yang disukai.
  5. Tuang ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak.
  6. Tuangkan sebelah menyebelah mengikut warna supaya ada ton yang berbeza pada kek nanti setelah masak.
  7. Pastikan ia dituang ¾ penuh dari acuan. Kukus hingga kek masak.
  8. Sejukkan dan tanggalkan dari acuan. Sedia untuk hidangan.

8 comments:

Anna Qawina berkata...

rasa kek ni camne ye? padat ke? macam apam ke? ker gebus gitu?

Azli Razali berkata...

rasanya cam kek kukus tak padat dan tak gebu sangat sedang2 jer bergantung pada cara mengacaunya kalau terlalu kacau dia jadi terlalu padat!

Tanpa Nama berkata...

hi chef...
saya nk tanya naper saya tgk ada resepi kek kukus letak air ice cream soda.apa fungsinya

Azli Razali berkata...

ice cream soda tuh untuk bagi dia merekah bila bake.

Tanpa Nama berkata...

salam en azli..nak tanye.
status ovelete tu halal ke?
tq

tuchin berkata...

salam chef,

ovalette, gula, esen vanila dan tepung tu campur semua sekali dan pukul ker?

Saya pernah buat pukul semua sekali tapi jadi mcm puding x jadi mcm kek. cuma resepi tu saya x pakai ovellete.

Tanpa Nama berkata...

kek coklat kukus cwn yg cef kasi aritu bley x kalo bakar? dlm resepi tu gune tpung kek, kalo pkai tpung gndum biase bley ker?

ikinnur berkata...

Salam..nak tanya kenapa sy kukus kek jd padat, dan tak nampak struktur kek. Mcm mn nk ckp ya..dia jd mcm kek lapis..api besar sgt ke ya