Subscribe Twitter

17 Februari 2014

Kelebihan Sayur Kangkung!


Sayur kangkung turun harga dan berita ini memang benar-benar! Sebelum ini cerita penurunan harga kangkung oleh PM kita mendapat berita yang sangat meluas di media massa. Dengan pengumuman penurunan harga sayur kangkung itu telah membuatkan ramai yang memuat naik cerita tentang sayur ini dalam status facebook mereka. Bermacam-macam cerita tentang kangkung yang dimuatnaikan mengikut cara masing-masing.  Ada juga yang membuat parody lucu tentang kangkung dengan begitu kreatif. Kelakar pula membaca tentang cerita kangkung itu. Tiba-tiba pula ia menjadi sensasi! Walaupun cerita tentang kangkung agak suam-suam berbanding sebelum ini tapi saya tetap mahu bercerita tentang kangkung kerana ada infomasi yang baik untuk kesihatan sebenarnya sayur kangkung ini ya.

Kerabu Daging dengan Kangkung

Bahan-bahan

160gm kangkung

250gm daging

100gm kentang

1 biji bawang besar-hiris

3 batang serai-hiris

50gm daun selasih-hiris

2 biji cili merah-hiris

10 biji cili padi-hiris

2 ½ sudu besar jus limau nipis

¾ cawan kelapa parut putih

80gm kerisik

Secukup rasa garam

12 Oktober 2013

Kuah Rojak Buah Kakcikku!

Kadang kala ada juga saya ke pasar malam membeli juadah untuk isi perut yang kebulur nih jadi kesempatan saya berkunjung di pasar malam saya ada terlihat ada orang yang menjual rojak buah di sana dan mungkin pada sesiapa yang berminat untuk berniaga kuah rojak atau rojak buah bolehlah menggunakan resipi kuah rojak yang saya kongsikan minggu ini. Jika tidak menggunakannya untuk sumber pendapatan sampingan sekalipun anda bolehlah membuatnya dirumah untuk dimakan sendiri. Saya harus berterima kasih kepada kakcik saya Puan Sarimah kerana berkongsi resipi ini dengan saya. Apabila merasa kuah rojak yang dibuatnya terus sahaja saya meminta resipinya untuk dibuat sendiri dirumah ternyata rasa kuah rojak kakcik saya ini sungguh sedap sehingga menjilat jari. Kalau tak caya cubalah sendiri! Rojak buah boleh dikategorikan sebagai salad namun kebanyakan lebih gemar mengambilnya sebagai makanan sampingan. Hidangan ini merupakan hidangan yang sihat kerana menggunakan buah-buahan tropika seperti mangga muda,nanas, jambu air dan jambu batu. Semestinya buah-buah ini mampu membuat kita kecur lidah terutamanya mangga muda!. 

02 September 2013

Salad Epal


Salad ini adalah antara salad yang paling mudah nak buat. Selain itu salad ini juga berkhasiat untuk anda kerana buah epal memang kaya dengan pelbagai vitamin antaranya vitamin C dan ia juga mengandungi tinggi antioksida. Kalau tidak takde lah kata-kata an apple a day can keep the doctor away kan?. Oklah apakata kita sihat selalu dengan makan epal!


Bahan-bahan
2 Biji epal hijau
2 Biji epal merah
¾ cawan mayonis
¼ cawan jus limau
Secukup rasa garam, gula dan lada sulah

Cara membuat
 Kupas epal dan potong dadu kemudian campurkan semua bahan dan gaulkan sebati.

Hero Dapur

Bersama pengarah Shuhaimi Lua
Tgh memasak bersama aesar Mustafa
Selesai Shooting
Assalamualaikum & salam sejahtera. Minggu lepas saya sempatlah merakam satu segmen Chef Blogger untuk program masak memasak iaitu Hero Dapur terbitan Tanah Beris Production Sdn Bhd. Segmen ini dihoskan oleh Aesar Mustafa dan Nik Micheal tayangan untuk TV2 dan segmen ini lebih kurang 7-8 minit sahaja. Jadi saya telah menunjukkan satu resipi ringkas dan sihat iaitu roti sapuan kentang lenyek untuk semua penonton rancangan ini. Ok pada mereka yang nak dapatkan resipinya kena tunggu siaran program ini very2 soon dan yang pastinya saya akan war2kan bila program ini akan bersiaran. Saya nak ambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih tidak terhingga kepada pengarah rancangan ini yang berkaliber dan kreatif dan namanya sedang meletup letup naik  sekarang ini iaitu saudara Shuhaimi Lua kerana sudi mengundang saya sebagai chef jemputan, kepada hos Aesar Mustafa dan team produksi yang sangat best!