Subscribe Twitter

04 Disember 2014

Daging goreng keledek dengan sos perang

Dari kecil saya nih tinggal bersama aruah nenek dan datuk saya di kampung Kondok Nilai Negeri Sembilan sehinggalah saya tamat sekolah menengah. Atuk saya nih jenis orangnya suka sangat bercerita terutamanya sejarah-sejarah Tanah Melayu, Cerita dari dia mula jadi askar sampai lah insiden zaman dia berperang berperang dengan rtentera Jepun. Datuk saya nih sebenarnya garang orang nya. Pernah saya dikejarnya keliling rumah sebab berebut siaran TV dengannya sahaja tetapi kadang-kadang lucu juga orangnya dan kerap jug cerita lucu yang keluar dari mulutnya. Nama panggilan datuk saya nih Lembab walaupun nama sebenarnya adalah Mahat.Tanyalah dengan semua orang kampong sapa yang tak kenal lembab Ketua kampong merangkap dukun kampong pada masa itu yang suka mengubati orang sakit. Walaupun nama panggilan popularnya lembab tapi ingatannya sangat kuat mengingati setiap peristiwa sejarah yang dilaluinya. 

02 November 2014

Gulab Jamun Manisan India

Assalamualaikum dan salam sejahtera! Ish dah lama giler saya tak post kat blog nih lah, tapi hari nih tiba2 rajin pulak, bukan apa sebab ada bahan jadi copy paste jerlah. Sebenarnya artikel nih adalah salah satu dariapa dua artikel yang telah saya hantar kononnya untuk di kongsikan dalam ruangan saya Dari Dapur Azli Razali dalam akhbar Utusan setiap hari Jumaat untuk bulan Julai lepas. Selepas beberapa minggu masih juga tidak diterbitkan dalam ruangan itu saya menjadi blur2 hairan pasal apa lah artikel saya tak diterbitkan juga. Takde angin takde ribut rupa2nya ruangan saya itu telah ditamatkan tanpa pengetahuan saya. Walaupun saya ada bertanyakan samada ruangan saya itu masih wujud lagi atau tidak tetapi tetap tiada balasan untuk soalan saya itu. Sedihlah juga sebab dah hampir 3 tahun saya berkarya dlaam ruangan saya tuh. Tup tap tup tap ditamatkan akhirnya. takperlah bak kata Tun Mahathir Kalau makan kenyang sangat nanti kita akan jadi mual  jadi sebelum ruangan tuh menjadi mual lebih baik diorang tamatkan. Itulah alasan yang logik  bagi nak menyedapkan hati saya mungkin.

17 September 2014

22 Mei 2014

Ayam Percik Sempoi

Ayam percik merupakan juadah tradisioanal melayu yang mempunyai identitinya tersendiri. Ianya menggunakan pelbagai bahan masakan Melayu asli. Untuk pengetahuan anda, sebenarnya ayam percik membawa maksud yang ayam itu akan dipercikkan dengan kuah percik semasa ia dibakar atas pemanggang arang. Dengan percikan kuah yang dilakukan sepanjang proses membakar ayam itu maka rempah-rempah akan meresap dalam ayam dan akan memberikan rasa yang enak bersama  aroma asap salai dalam ayam itu. Menu ini merupakan juadah yang sering juga.saya sediakan apabila balik kampung kerana keluarga saya memang suka makan ayam percik yang saya sediakan.

24 April 2014

Jalan-jalan di Hongkong sambil cari Makan


 Hai assalamuailaikum dan salam sejahtera semua! Apa kabar? harap sihat. Lamanyalah tak mengomel dalam blog sendiri nih! Untuk pengetahuan anda, saya mengambil keputusan untuk tinggal di rumah tumpangan (guest house) apabila saya melancong dan cari makan ke Hong Kong baru baru ini. Chungking Mansion adalah kawasan rumah pangsanya yang telah diubahsuai menjadi bilik-bilik sewa. Ia.terletak di Nathan Road di Tsim Sha Tsui, Kowloon, Hong Kong. Terdapat banyak pilihan rumah tumpangan disini yang terletak dalam rumah-rumah pangsa. Bila saya sampai jer kat tempat nih masyaAllah saratnya lah dengan orang! terasa macam dalam suasana kat tempat gangster dalam filem2 kongsi gelap Hong Kong tuh tau! Tapi nak wat camana dah tempah kat sini. Nak adventure sangat konon! Hambik kau!  hehehe. Saya garenti ada sesetengah orang sure berasa tidak selamat dan berasa rimas dengan keadaan yang macam nih. Dengan orang yang pelbagai manusia sibuk keluar masuk berkeliaran di kawasan ini!  
      Tetapi bagi saya ia suatu pengalaman yang baru dan menarik kerana ia ternyata berbeza dengan pengalaman saya melancong sebelum2 ini. Hongkong adalah sebuah Bandar yang cantik dan malamnya sungguh berwarna warni dengan lampu neon yang menerangi di setiap ceruk Bandar ini. Sebuah kota yang terancang, sesuai sebagai sebuah bandaraya pelancongan. Bangunan2 pencakar langit yang pelbagai bentuk ada di Bandar ini! Tinggi2 belaka! Kira ada jer bangunan2 yang cantik yang boleh kita selfie2 ok! Bagi mereka yang suker berselfie, kat bangunan pun jadi yer!
Tuh belum lagi dengan bus double decker dan bas elektriknya lagi. Pun cantik untuk dijadikan background untuk berselfie!! Hehehe tak kisah lah janji ada kenangan! Di Hongkong walaupun duitnya rendah tetapi kebanyakannya harga barangnya adalah dua kali ganda lebih mahal dari duit kiter!. Yang pasti kalau pi mana2 negara yang mahal jangan dokonvert duit kita! memang terbeliak-beliak lah biji mata sebab mahal! Bercakap pasal transportation plak di Hongkong Keretapi bawah tanahnya iaitu MTR memang memudahkan anda untuk kemana-mana. Yang penting sampai jer airport belilah kad MRT yang dipanggil Octopus card. Then boleh guna untuk berjalan sampai lebam!        
         Kalau boleh beli yang unlimited travel tuh lagi bagus berharga 300dollar bersamaan 150hinggit! Saya sampai di Hongkong malam jadi jawapannya berehat jer lah esok jerlah baru mula jalan! So hari pertama di Hongkong saya telah mengunjungi The Peak iaitu puncak dimana anda boleh melihat permandangan Hongkong yang cantik dari atas bukit. Untuk sampai ke puncak tuh kita boleh menaiki bas atau kereta atau teksi sebab ada jalan raya ker atas sana kalau nak lebih rasa classic boleh naik keretapi klasik ke atas yang dipanggil tram Di sini, jika anda ingin ke tempat menarik yang berbayar anda perlu datang awal. Jadi tidaklah anda beratur terlalu panjang dan menunggu lama untuk masuk ke tempat itu. pi awal pagi dalam kul 9 camtuh ! itupun dah beratur dah! Di sini juga terdapat Madame Tussauds, muzium lilin yang dmempamerkan patung seleberiti popular dunia. Terdapat dua buah taman tema yang sangat popular di Hongkong iaitu Disneyland dan Ocean Park. Oleh kerana saya cuma mempunyai tiga hari di sini. (Hmmm orang tak lama kat sini sedih!) Jadi saya hanya sempat ke Ocean Park sahaja. Mungkin lain kali jika ke Hongkong lagi pasti saya akan ke Disneyland pula. Ocean park adalah taman laut yang mempunyai taman tema permainan seperti roller coaster, whirly bird, the flash dan macam-macam lagi. Selain itu terdapat akuarium hidupan laut, pertunjukan ikan dolphin dan singa laut dan zoo panda. Memang cantik tempat nih taman temanya kalau nak pi boleh naik kabel car atau train! tepi laut lokasinya!  Hari terakhir kami berjalan-jalan di Bandar Hongkong dan destinasi yang kami kunjungi adalah Pelabuhan Harbour, muzium seni dan star avenue.Di waktu malam aktiviti yang harus dilakukan adalah berjalan-jalan sekitar Hongkong dan membeli belah. Apa lagi shopping lah uolll! Banyak tempat shopping ala2 street market kat sini contohnya seperti di lady’s market, sneakers street dan temple street market. Ia umpama kedai-kedai di Petaling street tetapi disini lagi meriah!
Apa yang penting kalau nak soping sakan bawak duit lebih! habis cerita. Kau shopping lah macam nak rak! No hal nya. Kalau bawak duit ciput cam saya nih, shopping ala2 sopan2 manja jerlah, beli mana yang patut jer! tetttt! Bagi pelancong Islam, makanan Halal boleh kita cari disni. Saya mendapatkannya di sekitar penginapan saya dan di Masjid Ammar and Osman Ramju Sadick Islamic Centre yang terletak di 40 Oi Kwan Road Wanchai, Hong Kong, Wan Chai, Hong Kong. Disini terdapat makanan Cina yang yang halal dan jika ke sini jangan lupa mencuba dim sum halal yang sangat popular di jual di kantin dalam bangunan ini. Tapi kat sini pun kalau nak pi kena pi awal. Kalau tak dimsum wasalam !  A.K.A akan cepat habis kerana memang sangat ramai yang datang ke kantin ini. Rugilah kalau pergi then u oll tak cuba dimsumnya yang enak itu. Di sekitar masjid ini juga terdapat makanan yang halal seperti makanan arab dan India. Baiklah Saya kongsikan satu resipi dimsum goreng yang telah diubah suai.Terima kasih kepada Chef Hidayat atas resipi ini.