13 Disember 2012

Kek Black Forest



Ini adalah resipi Kek Blackforest yang pernah saya kongsikan dalam kolumn saya di Utusan.  selamat mencuba ok!


Black Forest cake
Bhaan Kek:Bahan A
250 gm chocolate sponge mix (kek span coklat segera)
250 gm telur
60 gm air

Bahan B
62 gm minyak jagung

Bahan inti:Bahan A
1 tin dark pitted cherry
300 gm krim putar non dairy (topping cream)

Krim coklat: Bahan B
50 gm coklat masakan
40 gm susu segar
Bahan Hiasan
12 biji ceri Maraschino
200 gm coklat urai
200gm coklat masakan yang diparut

17 Oktober 2012

Pemblogger boleh dapat duit!

Assalamualaikum dan salam sejahtera u olssss! Sudah2 sudahlah dengan Cerita Korea aku tuh kan? dah berzaman dah jadi pekasam dah, duk sama jer post tuh tak ubah2 . Dah takde idealah tuh!?? hello... bukan takde idea ok!  cuma kemalasan jer hehe.( Eh bukan cam sama ker? hehehe) lagi pun takde sapa yang rindu kat I nih so takde lah mak jemah nak mengupdate blog nih hehe. Tetiber mak jemah jadi emosenel sangat nih kenapez? haha hehe. Tapi tidak untuk post kali ini, entah kenapa tiba-tiba diri menjadi rajin! sebenarnya bukan apa, teman nih merajinkan diri nak mengepose sebab teman nih ada talk hari nih nak bagi, kena cakap pasal tulis blog. Entah anak murid sapa yang duk gatai2 duk menjemput aku bagi talk pasal macamana nak mengenerate income dari blogg nih! sapa lah cikgu dia nih?!  haha ya ampunnn! hehe. Hellooo aku nih takde lah  kaya raya ngan berbblog nih! apsal kena panggil pakcik yang tak berapa kayo nih nak bagi talk pasal macamana nak menjana kekayaan dengan berblog! hahaaha. Tapi FYI! teman pernah lah dapat duit gak ngan berblog NIH hehhe. Well boleh lah kongsi sikit2 ilmu didada nihkan! Ish sebenarnya berbloging nih memang boleh buat duit ok! Dengan berbloging nih macam2 kita boleh jual. KO baca jer cerita mak jemah hari nih pasal macamana nak buat duit dengan blog haha (tetiba mak jemahkan? geli dudee!!). Well sepanjang menjadi pemblogger nih saya akan share kan lah apa yang saya tau ok!
        Dengan blog nih kita bebas untuk memasarkan produk apa yang kita nak jual dan cerita apa yang kita nak jaja tanpa  batasan. Hello... tapi dengan tatasusila yang betullah kan? kang aku kata tanpa batasan kang habis korang langgar batas2 agama plak nantikan?. takmohlah macamtuh. nauzubillah! Maksud saya  kan cam gini, pertama nya apa yang korang nak sampai kan tuh akan sampai ke seluruh dunia tanpa korang perlu nak memarketkan produk dan post2 cerita korang tuh kat tempat yang jauh dari korang seperti kat US ker kat London ker kat Congo malah sampai ker Bangla pun boleh! Dengan serta merta lagi ok! tapi dengan syarat blog kita nih mestilah mudah orang nak cari dengan cara kita boleh register dalam google. So bila orang klik boleh lah sampai info korang tuh pada mereka dengan mudah. Lagi satu mengkonectkan blog dengan twitter atau dalam muka buku pun salah satu cara leh mengembangkan network blog kita. Jangan dalam talam dua muka sudah lah!. Dengan twitter dan Facebook kita akan melebarkan lagi urusan perniagaan kita. Baru lah lagi banyak pelanggan kita!
       

19 September 2012

Korea in Love Final!

Aluuu an nyoung ha seh yo!  hei dah lama dah lah tak mengupdaate cerita Korea teman kat dalam nih . Takper kali nih sebab dah lama tak update teman terus buat siri ke 4-6 terus hehe! dah taknak dah nak buat cita siri2 nih tobat haha. bukan apa sebabnya adoiii malasnya  nak tuliis siri by siri Ha! tuh lah, duk gatai sangat nak buat cerita bersiri. Last2 jari nih keras nak mengupdate cerita . Biasa lah tuh, hangat2 nasi panas akhirnya sejuk! Baiklah pada hari keempat Di Korea teman masih berada di Jeju Island. Pada hari keempat jugak adalah hari conference so pagi2 dah kena siap pakai semak-semak (kata orang kelantan hehehe) maklumlah nak present paper reseach kenalah formal sikit. Pagi tuh cuaca agak berkabus  dan hujan rintik. Rasa sejuk yang amat. Well conference start kul 10 sehingga kul 12 jadi kenalah bertapa 2 jam dalam bilik conference sampai naik kematu telinga sebab dengar macam2 research orang buat. Alhamdulillah Research saya dah Selamat saya bentangkan dan rakan2 lain pun dahsetel  present paper. Selepas selesai conference cuba korang teka apa kami buat? haaaaa pandai pun! apa lagi round the pulau lah kan?  Jadi bermulalah hari kedua kami di Jeju untuk kami memanjangkan lagi langkah di Jeju island nih.  Dari peta kami tengok ada satu tempat pelancongan yang terdekat  dari tempat conference kami tuhh iaitu air
terjun Cheonjiyeon. Cheonjiyeon bermaksud langit yang bersambung dengan daratan. Yang menariknya air terjun ini juga boleh kita kunjungi pada waktu malam sebab pada waktu malam ada lampu di kawasan ini jadi sangat sesuai untuk pasangan bercinta melepaskan cinta masing2 cewah! disini hehe. Tempat ini sungguh menarik sebab memang cantikkk sangat!. Tempat ni tak leh mandi sebab tak nampak sorang manusia pun mandi kat air terjun nih hehe. Kemudian kami menuju pula ke satu tempat yang menarik iaitu Oedolgae yang masih terletak di Seogwipo.

Ia merupakan batu yang terbentuk dari gunung berapi dan ia seakan terpacak tegak di tepi laut  Sammaebong   setinggi 20 meter. Menariknya tentang batu ini ketika semasa perang dahulu bila ketua perang menyuruh Askar-askar korea menghias batu ini menyerupai seorang askar, jadi batu besar ini telah menyerupai askar gergasi yang telah menakutkan tentera mongolia.  Untuk melihat batu  Oedolgae  ini kita perlu merentas hutan  dalam 300meter dan apabila sampai di tepi tebing kita boleh nampak keindahan batu ini.     Permandangan di tempat ini uga pernah dijadikan lokasi penggambaran drama korea yang popular iaitu 'Daejangguem'. Pernah ker korang tengok drama nih? popular sangat ker? entah... saya pun tak pernah tengok sebenarnya cita nih hehe. Selepas habis sesi bergambar di sini, kami terus cabut menuju ker gelas muzium pula. Ianya terletak di  4303 Sangye-dongSeogwipoJeju-do 697-301South Korea.
tiket masuk adalah berharga 9000won utk dewasa, 8000won untuk remaja dan 7000 untuk kanak kanak. Waktu operasi adalah dari jam 9pg-7ptg. Memang terpukau bila masuk kat muzium glass nih.



Sebab semua material dalam taman dibuat daripada kaca. So macam2lah ada kat dalam tuh dan yang penting semuanya gelas.   Memang menarik dan kita akan terpesona dengan keindahan didalam muzium ini. Kalau tak caya korang wusha gambar yang saya share kat dalam nih ok! Selepas masuk muzium kaca kami menyinggah pulak ke ladang penanaman teh O'Sulloc. Just posing2 jer kat sini sebab yang menariknya ladang teh nih terletak di tanah yang datar! tak macam kat Cameron Highland dan Sabah yang pokok tehnya kat bukit bukau kan? tapi kat sini flatt jer.

ladang penanaman teh O'Sulloc

Habis aja dari situ kami pun menuju balik. Kami sempat menyinggah makan di sebuah restoran seafood  di  Seogwipo ni. Selepas tuh kami balikkk ZZZZ sebab kepenatan.


Esoknya nya kami berangkat balik ke Seoul. Ia melengkapkan hari ke-4 kami di Korea dan hari ketiga di Pulau Jeju. Oleh kerana flight kami akan berlepas pada jam 11 pagi maka kami ambik kesempatan mencari-cari tempat pelancongan yang paling sesuai untuk kami pergi. KOT2 ada tempat menarik d tengah-tengah perjalanankan? welll sebab flight pun lama lagikan? so buat apa nak tercongok lama2 kat airport? baik cari tempat menarik untuk dikunjungi, cewah! dah namanya Cuti-cuti diJeju Koreakan? rugilah kalau tak full swing masa yang terhad kat Jeju Island nih?Cek punya cek ada tempat menarik yang boleh kami singgah iaitu 'Mysterious road'! wow! pelik dan menarik nama tempat nih? Sambil berlawak saya cakap kat member 'Entah2 ada hantu JoON kot kat sana!' hehe tapi sebenarnya saya salah. Mmysterious road/jalan misteri ini ada cerita dia tersendiri. Orang tempatan memanggilnya 'Jalan berhantu'. Ha korang nak tau apa yang mysterious nya sangat jalan nih tak? Jalan ini sebenarnya pelik.
misterilah sangat! hehe
Jika secara logik jika kita meletak objeK atas jalan yang berbukit ia sepatutnya  BERGULING kebelakang kan? tetapi ini terbalik, objek tuh berguling mendaki ke atas tau~! contohnya bila kita letak tin coca cola. Ia akan berguling mendaki jalan yang berbukit tuh tetapi tidak mengundur ke belakang turun dari jalan yang berbukit tu! Pelik2.  Ish susah lah nak terang, korang sendiri tengoklah video nih senang! http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=trErzkq20xs&NR=1.
Selesai tuh kami pun pi airport dan terbang ke seoul, Sampai2 jer kat airport kami terus simpan barang kat guesthouse then pi jalan2 lagi@! Yeayyy!!! Kali nih destinasi kami adalah shoppinggg! hahaha mari2 kita menghabiskan duit! Shopping di seoul nih memang giler ar! rambang mata di buat nya, paling best beli baju dan kerongsang. Aku pun giler duk mengshopping sama nih.  Ok, banyak jugak tempat shopping yang menarik di Seoul antaranya Itaewon.

shopping time

Kalau T shirt  yang ada tulis ayat Love Korea tuh lebih baik beli kat Itaewon sebab harga tshirt  Tulisan Love Korea  tuh lebih murah lagi kat Itaewon. Boleh dapat 5000 won jer. kalau suka kerongsang pergilah ke Namdaemun Market.Yang bagusnya, anda boleh custom made kerongsang anda hehe. Kalau lain2, macam beg ker, t shirt ker apa ker boleh pergi ker Namdaemun Market dan  Myeongdong Shopping Street. Memang gilerlah shopping kat sini. Tinggal kena ada duit jer. Baru cun! 
Tempat ini banyak pak Arab tinggal ada jugak banyak pak arab yang berniaga kat sini so senanglah nak carik makanan Halal kat sini ok. Ada satu Masjid kat Korea ini iaitu masjid Seoul. Kemudian kami pergi shopping di  Namdaemun Market dan  Myeongdong Shopping Street. Dia nih macam Petaling Street lah coz jual barang2 souvenior.
Baiklah hari ke 4 di Seoul kami habiskan shopping sampai malam yer! Kemudian esoknya Kami plan nak pi Nami Island atau orang tempatan panggil Namiseom . Memandangkan nak ke Nami Island agak mengambil masa jadi kami untukkan satu hari untuk ke sana. Mesti Korang tau cita Winter Sonata kan? Haaa... diorang buat shooting drama tuh kat Nami Islandlah. Jadi esoknya pada Hari ke-5 kami ke Nami Island menaiki train subway.
Untuk sampai ke Nami Island perlu mengambil masa lebih kurang 2 jam. Jadi kami sampai tghari kat sana. Nasihat saya Gunakan peta untuk sampai ke sana. Alah Guna keretapi subway dia jer . Anda perlu menaiki tren menuju ke stesen tren Gapyeong. Dari gapyeong station tuh ambik teksi atau bas. Harga teksi dalam 4000won. Kemudian anda perlu manaiki feri ke Nami Island. Tiket nak masuk ke Nami Island adalah 8000won termasuk harga tiket feri. Ke pulau itu mengambil masa dalam 20 minit sahaja. Bila sampai jer kat pulau nih  saya ingatkan pulau nih besar tetapi alahhh ciputt jer. Cuma disana dia dah bangunkan tempat nih menjadi tempat pelancongan sebaik selepas cerita winter sonata ditayangkan. Maka banyak lah pengunjungnya. Selain dari family, ada banyak couple2 pi sana gak. Banyaklah set-set bekas lokasi penggambaran cerita tuh kat sana. Yang paling menarik adalah bergambar di celah2 pokok ala2 winter sonata. Memang best. Tapi silapnya kami pi musim Panas so takdelah nampak sangat effect winter sonata tuh! hehe tapi takperlah janji aku dah sampai sambil berangan jadi Bae Yong Jun- hero cita tuh, Cewahh!


aku layan jugak tau cita tuh masa tengah boom dulu ok! Memang layan. Pulau nih memang superb. Korang kena pi sini, memang cantik! Kami menghabiskan sampai petang kat sana so  on the way balik umah  kami singgah semula di Itawoen sebab nak pi dinner sana. Kali nih kami layan makanan korea yang halal kat sini. Maka habislah siri jelajah kami yang kelima kat bumi Seoul. Esoknya adalah hari untuk meninggalkan Korea. Warghhhh cepatnya dah 6 hari. Tapi serius memang tak cukup 6 hari kat sini sebab banyak lagi tempat menarik yang tak sempat nak pergi tetapi apakan daya bumi Malaysia tetap menjadi pilihan. Esoknya kami berangkat pulang denganbanyak pengalaman yang kami kutip di Korea. Mereka adalah bangsa yang maju dari semua segi. Kita perlu mencontohi dari segi pencapaian mereka. Kita juga perlu belajar bagaimana sikap mereka yang sopan, menghormati orang lain dan suka menolong. Saya yakin kita boleh sampai ke tahap seperti mereka  InsyaAllah. Sekian sahajalah pengembaraan siri Korea In love Saya harap anda enjoy membaca pengalaman saya berada di bumi Korea ini. tata!

06 Ogos 2012

Korea in love Part 3

Di hadapan Jeju KAL Hotel
Hei masa cuti2 nih lah ada idea nak menyambung balik Cita Korea Ala versi Azli Razali nih ha. Bukan senang rupernya nak menulis yer. Perlukan kerajinan tahap maksimum! ahak. Oklah kali nih tibalah untuk post episod katernya yang ke-3. Hari ketiga bersamaan 29 june 2012 kami masih berada di bumi Jeju Korea nih! Pada surat yang kami dapat kami perlu mendaftar conference kami pada hari ini! Tingggg! semacam ada loceng yg bermain-main kat dalam kepala otak aku nih! "apa?!" "register jer?" "bukan  kejap aja ker register tuh?" register3x pastuh habislah. Jeng jeng jeng!Ting tong! apa lagi inilah kesempatan aku nak merayap kat jeju island nih. Therefore (orang putih sikit) walaupun kat korea hahaha. Seawal jam 8.30pagi kami orang dah cabut buntut bertolak ke KAL hotel. Jadi sebelum bertolak tuh driver dah siap2lah letak fon number hotel tuh kat GPS. Mujur ada GPS, senang hidup kiter! so kat dalam GPS tuh tulis masa yang kami perlukan untuk sampai ker destinasi adalah mengambil masa selama 55 minit!
Dah alang2 sesat posing maut lah kat hotel sesat nih!

Fuhh jauh jugak, tapi takper lah bukan aku yang memandu wakakaka! nasib ada teman yang memandu ceh! Bila sampai sampai jer kami pun duk mencarik kot2 ada information banner ker ada diletakkan kat situ, nampak cam takde! takper kami pun tanyalah kat information center katanya conference kat tingkat 2. Jenuh naik terus, kami pun tanya kat tukang register tuh, inikah JC4E nya conference?. Bukan pulak! Aduhhh salah tempat nih. Check punya check kami dah salah hotel! warghhh!!!kepala hotak berjambul betul! buang masa kitorang jer! Kami pakat pi tanya betul2 kat Reception counter. Betul ker kami dah sesat so kami perlu kembali ke jalan yang benar! cewah!Memang betul salah! Ruper2nya ada satu lagi KAL hotel! lebih kurang 15 minit jer dr tempat kami tinggal tuuh. MasyaAllah ada dua KAL hotel kat Jeju nih rupernya? satu: Jeju KAL hotel kat bandar Jeju satu lagi  Seogwipo KAL Hotel yang kat tempat kami tinggal tuh. Ish dekat giler jer yang gigih pi jauh2 pesal? Sabau jer tapi yang penting aku ambik gambar kat hotel nih tanda2 kenangan dah sesat hehe!  Oleh kerana dah taknak buang masa lagi sebab kami pun 2 hari jer pun kat Jeju nih, apa lagi kepala otak nih Ting ting lagi sekali lah. Kami decide nak round Jeju.

Ayam tandoori lah kiter layan!
Welcome tuh Baghdad! eh silap!
Esok ajalah register n present terus! apa lagi? Jom jalan2! hahaha. Kami pun decide nak makan dululah sebab bila cek2 ada makanan halal di bandar jeju nih, kami tertarik dengan Bagdad Cafe nih jadi kami pun pi lah makan. Owner kedai nih orang korea tapi dia dapat supply daging halal. Price dia mahal sikit dari makanan tak halal lah sebab special sikit.Tapi jangan terkejut nama jer Bagdad Cafe! ingat kan serve makanan arab tapi serve makanan india! takperlah belasah jer sebab perut pun dah buat konsert K pop rock kapak dah! ahaha. Anda kena cuba makanan kat sini sebab memang sedap superliciuos makanan kat sini tau! Habis makan kami pun caloh beteh!

Sayur Masak taste India
Kambing lagik!
Lepas kenyang kami pun pi lah ke lokasi pelancongan seterusnya iaitu Jeju Folk Muzium. Aduhh apa lah yg special kat sini?  dalam hati cakap 'kenapalah kengkawan aku suka sangat nak pi kat muzium orang tua nih" "persediaan hari tua nanti ker>?" wakakaka

Ini lah profesor yg fund muzium jeju Folk nih!
Tapi yang menariknya muzium nih adalah muzium nih diuruskan sendiri oleh seorang orang tua. Muzium ini menyimpan semua koleksi orang2 lama gitu seperti artifak lama, alat pertanian, perikanan dan sebagainya, termasuk koleksi2 peribadinnya dan yang paling surprise sekali dia guna dana dia sendiri ok! Dia nih seorang profesor tau! hebat2. Masuk tetap kena bayar 1000 won seorang! oklah, nasib murah hehe.
Selepas tuh kami bergegas pulak ke destinasi seterusnya. Kami pi pulak ker Manjanggul Lava tube tunnel atau terowong lava gunung berapi.Tempat nih terletak di Jeju Special Self-Governing Province Jeju-si Gujwa-eup Gimnyeong-riIa. Lava Tube Tunnel nih merupakan terowong lava yang panjangnya adalah 7.4 km ok.Suhu dalam akan maitain pada musim summer dengan suhu 13 darjah C! sejukkan?


Tengok dinding lava tube nih!

Dalam lava tube tunnel sejuk weii!

Rupa dalam dia diperlihatkan! cantik!

Inilah dia lava collumn tuh!
Masa kami pi tuh hujan plak, lagilah sejuk rasanya macam dalam peti sejuk sampai camera saya jam tak leh nak ambik gambar! sejuknya punya pasal. Bila masuk tuh kita boleh tgk keindahan kejadian Allah. Dengan rupa dindingnya yang pelbagai corak yang cantik. Sungguh terpesona melihatnya ok!  penat jugaklah berjalan sampai ke penhabisan tube nih. Kami sanggup meredah kesejukan dan kegelapan sebab nak sampai kat hujung tuh punya pasal. Akhirnya sampai jugak kat hujungnya. Kat hujung tuh kita leh nampak terjadinya lava kolumn. Rupernya dekat hujung tube nih ada  semacam monumen tegak. Ia dikenali sebagai lava collumn! Dikatakan terjadi apabila lava jatuh dari ceiling dan mengeras membentuk kaki yang menyokong structure tirus yang dinamakan lava collumn tuh. Cam tuh lah lebih kurang ceritanya tuan2 dan puan2, tapi apa yang aku nampak structure dia tuh menegak ke atas, maklum lah bab2 geologi nih fail sikit hehe. Jadi aku ceritalah apa yang aku nampak hehe. Berlakunya lava collumn ini adalah perkara biasa yang berlaku dalam saluran Lava tube nih tapi lava collumn kat Manjanggul lave tube nih adalah yg  terbesar di dunia dengan mencapai ketinggian setinggi 7.6meter. Selepas bersejuk dan berbasah kat sini, kami ambik peluang utk shopping apa yang patut, macam biasalah. Beli lah keychain, magnet peti sejuk dan coklat sebab coklat nih tgk ada tanda halal plak dan yang paling uniqe teman rasa adalah inti coklat dia dibuat daripada jeju cactus, tuh yang terpedaya nak beli tuh. Selepas pergi masuk ke dalam youtube eh silap bukan you tube tapi lava tube kami pergi menuju ke kawah gunung berapi pulak.
Di arah hadapan pintu masuk Seongsan Ilchulbong Peak.
Sorry kabus tebal tak nampak peak kawah dia!

Nama tempatnya dikenali sebagai Seongsan Ilchulbong Peak. Kawah ni terbentuk di tengah lautan semasa terletusnya letupan gunung berapi dan membentuk kawah setinggi 182meter dan lebarnya lebih kurang 600 meter. Tepi kawah ini ada sambungan dengan tanah datar dan sambungan ini lah akan membawa kita untuk melihat kawah itu bila sampai di puncaknya. Oleh karana cuaca semasa kita disana tidak mengizinkan sebab hujan masa kami sampai jadi kami takde lah mendaki melihat kawah tuh. Tgk kat luar jadilah.  tapi dari gambarnya tgk macam cantikjer kawah tuh, cuba klik nih tgk. Kami ambik gambar pun tak nampak belakang sebab kabus tebal sangat!! Bayaran masuk untuk ke kawah nih dikenakan 2000won!

Kemudian destinasi seterusnya adalah ke Art Trick Muzium. Muzium nih terletak kat Jeju Special Self-Governing Provice Seogwipo-si Pyoseon-myeon Seongeup-ri 2381. Warhhh! muziumm lagik! Ish jangannnn! muzium nih special ok! sebab bila masuk jer dalam muzium nih aku jadi jakun jap. Pasal apa?. Kita boleh bergabung dengan lukisan! bergabung dengan lukisan?

hei jangan curik oren aku GEMUK! ehhe
tak pahamkan? cuber ceciter banyak sikit apa yang dimaksudkan dengan bergabung dengan lukisan tuh boleh? eh apa plak tak boleh nya. Ok cam nih. Dalam muzium nih semua nya ada lukisan. Lukisan2 yang ada kat dalam nih semuanya istimewa sebab apa? sebab bila kita berada pada posisi dan lokasi yang betul pada gambar tuh and bila gambar kita disnap kita akan macam bersama2 dengan lukisan tuh umpamanya jika kita dekat dengan mulut singa bila snapjer, kepala kita macam kena makan dengan singa. Ish, taknak cita lebih lah nanti buat korang lagi pending jer. Apa kata korang tgk sendiri gambar saya yang dah saya snap ngan lukisan tuh sendiri! camana style tak muzium nih?
Hei nak tolong tarik gak lah!
Alah berami try lah ngap aku!
gambar2 dia pun sempoikan?  Kami terpaksa ambik gambar dalam nih secara express! bukan apa... sebab kami sampai pun dah lambat, lagi satu jam nak tutup dah. Masa operasi dia adalah dari 9 pagi sampai jam 7 petang, kami sampai pun dah jam 6ptg so kena lah ambik gambar cepat2. Adalah beberapa gambar tuh nampak macam tak real sebab posisinya tak betul. Ada yang kepak dia tersenget lah pegang tak kenalah , macam2lah lagi, so belasah jer lah jijah oi janji aku masuk muzium nih kan?

Give me FIVE baby!

Masuk kena bayar u oll 8000 Won! fuhhh sambil bayar sambil urut poket, bilalahhh nak kempis nih poket aku hahaha. Semua nak masuk kena bayar! sekali lagi belasah jer lah jijah oi! yang penting I love Jeju kan! haha. O....k bila dah kul 7, kira habislah perjalanan kami ke pulau jeju untuk hari pertama dalam siri Korea In love 3 ini. Jadi kami pulang dengan kepenatan! sampai umah seperti biasa siapkan juadah dinnerr then zzzzzz sebab besok nak pi present paper sambil menyelam air hikhikhik. Nak tau tempat menarik yang kami pergi untuk hari kedua di jeju Island? ish sabar nah, tunggu siri ke-4 lah nanti! tapi tip pelancongan kali nih saya nak kongsi adalah pertama maksure key in alamat dan no fon destinasi yang betul kat GPS lau tidak salah tempat lah korangg pi nanti, Yang kedua make sure tempat yang nak kita pergi tuh selari dan pergilah tempat yg dekat satu sama lain supaya dapat jimatkan masa. Janganlah decide tempat untuk kita pergi tuh berselerak ok! akhir kata tunggu siri Korea in love 4 ok!

24 Julai 2012

Sandwich Tuna Nestum

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua!macamana puasa korang hari nih? ada bocor tak nih! heheh jangan tipu tak baikkkk... teman ada teropong halus leh skodeng! hehe Harapnya takde lah puasa kita yang bocor atau ada yang membocorkannya dengan sengaja! baiklah seperti yang dijanjikan saya akan berkongsi resipi kedua dari nestum iaitu saya namakan sandwich tuna nestum. Dari gambarnya ia adalah sandwich yang biasa tapi yang menariknya ia bukanlah sandwich yang biasa2 lah sangat sebenarnya sebab sandwich nih kita guna nestum u oll.  Apa lagi nak mempromosi khasiat nestum yang digunakan dalam makanan lah . Tak reti2?  Guna nestum mestilah bersebab. Kowang ingat teman suka2 nak masukkan nestum nih dalam sandwich nih ehhe. teman campurkan sebab nak bagi kelainan sikit kat roti kita tuh selain nak tambah khasiat  sandwich kita nih. Baiklah buat sandwich nih memang tak susah ok! campur jer semua bahan  terus jadi!. Sandwich nih ada rasa2 kari sikit sebab saya letakkan pes kari. Pada mereka yang taknak ada rasa2 kari boleh lah pilih untuk tidak meletakkannya. Filling tuna nih korang boleh gunakan pelbagai perisa yang ada kat pasaran . Kalau nak rasa pedas gunalah yang ada cili, dan sebagainya. Kalau taknak guna tuna,bolehlah gantikan dengan sardin atau ayam yang direbus. Tapi make sure ayam tuh direbus dan dicincang halus sebelum campur dengan mayonisBaiklah sandwich nih macam2 cara kita boleh buat. Antaranya anda boleh gulung  korangnya sandwich nih jugak dan salutkannya dengan nestum. Tapi sebelum tuh basahkan semua permukaan dengan telur sebelum anda golekkan atas nestum. So nestum tadi jadilah  ala2 macam breadcrumblah bila anda ngap dia. Anda boleh menggoreng atau membakarnya. Kalau nak sihat bakar ajalah. bila lagi nak jaga body kan? ehhe Letak jer dalam oven bakar dalam 8 minit atau sehingga keperangan! angkat dan terus ngap! hehe. Ngap bukan masa tghari tapi bila nak buka puasa atau nak bersahur ajer ok! maklum lah nih kan bulan puasa! excited sangat nak ngap nanti terlupa pulak terngap sebelum azan maghrib. ! taknak taknak taknak!!! ehhee. Melalui gambar nih saya buat cara biasa, just lapiskan sahaja dan salut dengan telur sebelum goreng dengan minyak yang sedikit sehingga perang. Roti yang saya gunakan adalah roti gandum penuh yang lebih berkhasiat ok! jadi apa lagi yang ditunggu. Buat lah hidangan sandwich tuna nestum nih. Yang penting khasiat dalamnya telah ditambah baik dengan menambah nestum.  Cuba jangan tak cuba!

23 Julai 2012

Bebola kentang Nestum

Cak!hehe. Apo kabar! Pada bulan nih saya telah berpeluang membuat beberapa menu untuk bersahur dan berbuka untuk majalah Saji dan produk nestum. Post kat blog saya kali ini, saya akan sharekan  menu menu yang dah saya ciptakan menggunakan nestum ok . Saya dah buat  6 resipi yang terhangat di pasaran (eceh! terperasanlah plak aku nih) menggunakan nestum.  Sebelum puasa lepas saya  berkesempatan menjalankan 3 roadshow nestum di 3 pasaraya Tesco di Puchong, Maluri dan Ampang.  Semasa Road show ini saya buat live show menunjukkan dua resipi terpilih dari 6 resipi yang telah saya cipta. Respon agak baik kerana mereka impress bin hairan sebab nestum boleh buat makanan yang panas katanya dan mereka dapat idea untuk buat juadah nih untuk keluarga. 
     Apa kata kita ketahui sedikit informasi kesihatan nestum ini ok. Nestum merupakan bijiran sarapan pagi yang bagus untuk dimakan waktu pagi. Ia dapat memberikan tenaga tambahan pada waktu pagi jadi kita takdelah rasa lesu jer pada waktu pagi terutama pada anak2  yang bersekolah. Jadi dengan ciptaan saya ini anak2 dan ahli keluarga lain takde lah boring kan? makan nestum dengan cara yg lama iaitu nestum campur susu dan buah segar. Jadi dengan ciptaan saya ini at least adalah kepelbagaian sikit dalam kita menghidangkan makanan yang berasaskan nestum. Taklah jemu sangat. Selain itu anda boleh beri kejutan pada teman atau sanak saudara jugak tau sebab diorang tak pernah makan makanan nih sebelum nih. Antara khasiat lain nestum ianya mengandungi, vitamin, A,C,D,E Kalsium, zat besi dan Protein. Ia dibuat dengan bijiran penuh seperti gandum penuh, barli dan beras yang dapat membantu penghadaman so kalau ke toilet tuh takde lah duk berejam rejam kan? jadi orang lain takdelah mengamuk tunggu korang lama sangat cari idea  kat toilet tuuu hehe.          
Baiklah takyah cerita panjang-panjang. Saya nak cerita pasal resipi kali ini iaitu bebola kentang. Ini adalah versi begedil kentang yang saya cilok tapi saya modified bagi sihat sikit.Itu yang saya bakar dia dari kita menggoreng dia. 

      Yelah selalunya maklum balas yang saya dapat bila diorang buat begedil, begedil akan hancur bila gorenglah dan sebagainya jadi bila bakar nih selamat lah sikit begedil korang sebab tak hancur. Selain sihat tak payah goreng, korang leh jimat duit sebab tak payah guna minyak hehehe Baiklah apa tunggu lagi cubalah resipi nih, bagi mereka yang takde oven takperlah anda boleh makannya begitu saja. sebab bila nak bakar tuh nak bagi lebih garing kat luar tuh dan bagi warna. Juadah nih sangat sesuai untuk buka puasa dan bersahur nanti ok. Kalau nak buat untuk rumah terbuka atau parti2 biasa pun boleh jugak! saya ucapkan selamat mecuba! Jangan ketinggalan memfollow post saya yang lain pasal saya akan kongsikan resipi yang lain  dari nestum ini pulak ok dan saya juga akan berkongsi gambar 2 sekitar demo tuh di  Tesco  semasa roadshow lepas!


Bebola Kentang NESTUM
Bahan-bahan A
200gm kentang-rebus sehingga empuk
1 ¾ cawan bijiran seisi keluarga NESTUM
200gm daging ayam atau lembu kisar
100gm sayur campuran
3 sudu teh MAGGI cukup rasa

Bahan B
½  cawan bijiran seisi keluarga NESTUM untuk salutan
2 sudu makan minyak untuk menggoreng

Cara membuat

  1. Gorengkan daging dengan minyak sehingga masak.
  2. Lenyekkan kentang sehingga halus dan campurkan semua bahan-bahan A.
  3. Bulatkan seperti bebola dan salutkan dengan bijiran seisi keluarga NESTUM dari bahan B.
  4. Bakar atas dulang pembakar dan bakar dengan suhu 180 darjah celsius selama 10-15 minit atau sehingga keperangan.
  5. Menghasilkan anggaran 14 biji bebola kentang.

21 Julai 2012

Korea in Love 2

An nyoung ha seh yo! cewahhh!! sejak2 dah pi Korea nih sakan aku menjual sayo! hahaha! korang nak sayo apa? sayo bayam? sayo kangkong or lobak merah?. Mesti korang pelik kan apa pasal lah saya nih duk menjual sayur jernihkan? ha bukan apa, pada siri Korea In Love siri ke2 kali ini saya akan ceritakan perjalanan hari kedua kami pula di Korea. Pada hari kedua nih nih misi kami adalah untuk pergi ke muzium Kimci. Hari kedua nih yang kami x leh pi banyak tempat sebab  jam 6 kami  perlu bertolak ke Jeju Island menaiki pesawat Air Busan dari Gimpo Airport pesawat tempatan mereka di sini.  Gimpo Airport adalah airport kedua mereka disini yang banyak domestic flight mendarat. Kira macam LCCT lah. Well sedikit info dengan Kimchi nih. Kenapa Kimchi?

ha sebab saya pernah menulis artikel pasal kimchi nih di  Ruangan Dari Dapur Azli Razali sebelum ini ok! So terexcited lah nak pi muzium Kimchi kat Korea nih! Kimchi nih adalah makanan tradisi orang Korea dan sangat popular. Sehinggalah depa nih buat muzium untuk kimchi ok! Kita kat sini ada muzium utk makanan? ado?
Yummmy@

peralatan lama nak buat kimci
Kat Malaysia kita takdepun nak buat muzium   lemang ker muzium rendang ker? kan?  tapi Insyallah infuture mana tau ada muzium makanan kat Malaysia! Founder dia cuba korang teka sapa? sapa lagik!Teman lah! hehe tetiber berangankan? dah! sudah, cukup sudah berangan tapi teman nak cerita pasal Kimchi nih dulu.  Kimchi  adalah sayur yang dijeruk dan ia nih  daripada pelbagai jenis sayur dan sayur yang paling popular untuk buat Kimchi adalah sayur kobis Cina. Saya sangat teruja membaca khasiat Kimchi nih kerana ia mengandungi bekteria baik Lactobacilus yang bagus untuk penghadaman usus dan bakteria ini dapat mengurangkan risiko penyakit kanser terutama kanser usus. Selain itu Kimchi mengandungi vitamin B1, B2, iron dan serat. Bahan untuk membuat Kimchi adalah menggunakan halia, bawang besar, bawang putih, udang kering, sos ikan garam dan serbuk cili.

Siap tolong suapkan kimci lagik!
Makan Kimci Time!
Ada jenis Kimchi yang putih dan tidak ditambah dengan Cili.  Berbalik kepada cerita Kimchi Field Muzium yang kami pergi nih terletak di  Coex Mall 159, Samseong-dong, Gangnam-gu, Seoul, South Korea   naik subway jer ke Gangnam-Gu   dan muzium nih berada di COEX Convention & Exhibition Center.   Harga masuk korang kena bayar 3000 won lebih kurang 7 ringgit!  Bila ke muzium nih banyak jugak info yang kami dapat dan boleh mengetahui bagaimana proses pembuatan Kimchi. Khasiat yang boleh kita dapat bila kita makan kimchi, makanan apa yang boleh dibuat dengan kimchi dan sebagainya tapi yang paling best teman dapat try makan Kimchi. Kami mencari jugak Muzium Kimchi yang ada memberi peluang kepada pengunjung untuk membuat kimchi sendiri di Seoul tapi tak jumpa. Sebab katanya ada muzium yang macam gitu tapi takperlah yang penting aku dapat rasa Kimchi Terbaik dari ladang! hehe. Made in Korea lagi tuh! memang sedap u olls. Habis kami kerjakan Kimchi yang disediakan untuk testing. Kami semua melantak tak hingat dunia almaklumlah kami sampai pun dah tengahari! perutpun rasa laparlah. Rupa2nya Kimchi di Korea nih ada jenis yang mengikut musim! ada Kimchi yang dibuat untuk musim panas, luruh, sejuk dan bunga! Yang kimchi musim sejuk tuh rasa dia pedas sikit sebab nak bagi badan berasa panas sebab cili. Maklum lah musim sejuk! Yang untuk musim panas pulak rasa dia kurang pedas! Jika anda nak tau bahan dan bagaimana nak buat Kimchi Boleh klik di sini sebab saya ada mengeshare resipinya disini juga!ok!
Selepas habis lawat The Kimchi Field Museum saya sempat singgah ke exhibition teknologi di bangunan  yang sama. Pameran Exhibition Korea nih mempamerkan teknologi2 terkini Korea ok!  Jalan2lah tengok kejap dalam tuh tapi tetap kena bayar 3000Won bila nak masuk! Takper bayar jer lah! lelap mata jer hehe.Sebab nak tengok teknologi katernya masuk ajalah dan agak teruja jugaklah tengok teknologi2 dari negara Korea nih kan. Takpayah nak citalah dah terbukti u olll!

Inilah bahananya pi pameran lepas pi muzium kimci azli+kimcilah jadinya! hehe



teknologi nih aku tengok orang leh masuk menari dengan artis antarabangsa!
Selepas dah habis pusing kat pameran teknologi, its time to us cabut buntut ke Jeju Island! Yeayyyy! Apalagi terus lah kami ke Gimpo Airport tapi kena ambik beg dulu kat stesen yang berhampiran airport sebab kami simpan beg kami kat sana masa duk pijalan ke muzium tadi. Hari kedua di Seoul sudah berakhir walaupun kami agak nervest gak pasal dah lambat sampai ker airport! nasib sempat kau BEDAH kalau tak.... Tak present lah paper nanti! haha. Nak tau apa cerita hari ketiga kami di Korea? next siri saya akan ceritakan pengalaman di JEJU ISLAND pulak u olll! Kat jeju island lagi best tau! jadi tunggu je lah KOREA IN LOVE 3 di lain masa ok! See yah!