21 Mac 2011

Pavlova

SEBENARNYA saya tak pernah teringin nak buat  Pavlova sehinggalah saya makan dan rasa kesedapannya semasa kelas komersial kat sini. Cik Puteri teman saya tuh yang buat masa kelas dia. Aduhh manisjer rasanya semanis tuan yang membuatnya, opss kang tak pasal kena makan parang ngan pakwe dia kang hahha. Ya ampuun. Tapi serius memang sedap. Ia rasa 
 rangup di luar dan chewy kat dalam. Bila saya tanya mana dapat resipi nih. Seperti yang saya dah agak Joy of Baking nya resipi menjadi pilihan!. Sebenarnya saya tak sior nak buatnya sebab pavlova nih pakai putih telur jer, pastuh kuning telur tuh kalau tak buat apa2 benda dah jadi membazir. Jadi saya nasihatkan supaya jika anda buat pavlova jangan buang kuning telur dia. Gunakan kuning telur tuh buat kek lapis ker, atau vanilla sos yang cuma resipinya yang cuma menggunakan kuning telur. Selain tuh saya ingat rasa dia terlalu manis sebab pakai gula dan putih telur tapi tidak sebenarnya! Ok ada sedikit tip bila buat pavlova nih. Pertama jangan bercampur kuning telur semasa mengasingkan putih telur nanti putih telur tak naik, kedua semasa anda memeukukl putih telur hendaklah betul2 kembang dan gebu, ketiga semasa membentuk pavlova sebelum bakar pastikan anda bentukkan seperti kubah yer, bukan apa nanti bila dah masak takdelah dia jadi leper macam silikon pancit hehe. akhir sekali lepas masak biarkan seketika kat oven sambil dibuka pintu oven dalam 5-10 minit supaya tak mendap atau retak. Itu sajalah. So selamat membuat.
Bahan-bahan

4 lbiji (120 grams) telur putih
1 cawan (200 grams) gula kaster
1/2 sudu kecil  vanilla esen
1 sudukecil cuka makanan
1/2 sudu makan tepung jagung


Topping:

1 cup (240 ml) whipping cream
1 1/2 sudu makan (20 grams) gula icing
1/2 sudu kecil vanilla esen

Cara membuat krim
  1. Pukul krim dengan gula dan vanilla sehingga kembang.
Bahan lain
Buah segar- markisa, kiwi, strawberries, raspberries, blackberries,  pic, nanas dan lain-lain buah mengikut kesukaan anda


Cara membuat
  1. Pukul putih telur sehingga setengah kembang. Masukkan gula kaster sedikit demi sedikit dan pukul lagi sehingga putih telur kembang sepenuhnya. Pastikan guka semuanya telah hancur.
  2. Kemudian masukkan vanilla esen, cuka dan tepung. Kacau dengan spatula perlahan-lahan.
  3. Tuangkan atas kertas minyak dan bentukkan bentuk kubah selebar lebih kurang 18 cm diameter.
  4. Bakar dalam oven sepanas 130 darjah C selama lebih kurang 1 jam. Tuttup suis dan biarkan dalam oven sehingga sejuk.
  5. Keluarkan dari oven dan sapukan dengan krim. Hiaskan dengan buah-buahan segar.

20 comments:

ShaSha berkata...

Salam azli, akak ada banyak putih telur sebab kuningnya digunakan untuk kek lapis...kalau dah simpan dua minggu dalam peti ais, boleh lagi ke nak buat pavlova? Pavlova ni sedap kan...sedap giler!

Shemah berkata...

I loooove pavlova, although mintak mahap lah kalau i nak buat sendiri. I love the one at Serai @ Empire Gallery Subang Jaya. Kalau ada kesempatan, go ahead and try although yours looks fabulous as well! :D

Azli Razali berkata...

kak shasha: boleh digunakan tapi biarkan su hu dia suhu bilik sebelumdipukul untuk teksture yang lebih baik.shemah: will try nanti tq for the suggestion yer

Tanpa Nama berkata...

ok thanks Azli!

kak shasha

homemade chocolate berkata...

saya dah try buat..tapi luar nya tak rangup n dalam nya lembab n lembik..kenapa ye, adakah sebab saya kurangkan sukatan gula nya?

Tanpa Nama berkata...

saya baru tau mknan nie ms tgk tv3 ari tu tp tak sempat salin resepinya...skrg saya nak mintak copy yer resepi nye nak bt coz suami n anak sy sk mkn cupcake n yg ringan2 mcm nie...

Nur Raihana Abd Rahim berkata...

saya try buat,betul2 ikut resipi yg saya amik dr myresipi tu..tak ada silap pun..tapi kan..manis sangat2!agaknya saya kene kurangkan separuh gula kot..lps tu sy tgk kat belah tepi tu tk jadi pun yg keras2 mcm kerak tu..dlm dia kenyal mcm marshmallow kan?last2 saya buang dlm tong sampah!huhu!tak tau nak ckp jd ke tak sbb sy tak pernah mkn pavlolva ni..tu yg semangat nk buat tu tp frust sbb tak jadi..huhu!betul la...mmg jadi leper.

Tanpa Nama berkata...

blh sy tanye x..knp kene letak cuka..ape fungsi nye ye..

azura sentuhan aura d'puteri berkata...

PAVLOVA CAKE ni wajib letak cuka sebab kalau xde letak cuka x sedap...cuka ni kegunaan nyer utk merangupkan cake tersebut di bahagian luar & lembut didalam..ingat!!letak dlm kuantiti yg sedikit je...1sudu makan dh cukup.. kek ni berasal dri australia,so,mat salleh memg suke letk cuka dlm resepinyer.... gule pon same,klu x suke manis,letk 1/2 cwn pon dh cukup... (>_<)

Tanpa Nama berkata...

Thanks ye Azura..lg satu nk tanye, ade tips untuk whipping cream x..sy penah pukul whipping cream dan ianye jd bgentel..knp ye..then lpas tu sy try xletak gula, cume letak esen vanila..tkut nk pukul lame..rupe nye xcntik sgt..blh x kalu gune whipping cream jenis non-diary utk pavlova ni..

Tanpa Nama berkata...

Thanks
Nk try la..

siti berkata...

Kalau pavlova masih melekat kat kertas minyak tu sebab kurang masak ke ape ek? Sebab luar dah cukup masak n dalam pun dah rasa ok, tapi xdapat pindahkan keluar dari kertas minyak tu...ke kena guna api bawah je?

anne berkata...

salam en. azli,

saya buat tak jadi. campuran jadi terlalu cair sampaikan nk buat bentuk kubah tak boleh? my mum upset sgt.
kenaper boleh jadi mcm tuh yer??

Tanpa Nama berkata...

salam....
yg sy tau whipping cream pasti kan yg NON DAIRY....
putar dgn keLajuan max Lebih kurang 15minit...mmg Lama....
pavLova mmg Lembek dLm dye mcm mashmaLLow....
jgn buat bentuk kubah sbb dye mesti tinggi bahagian tepi...atau buat mcm bentuk pancake...

hafidzyoungscientist berkata...

Salam sejahtera...
Saya ada buat cooking class dalam homeschool dengan anak-anak. Alhamdulillah jadi...seronok betul sebab first time buat. Tipnya memang banyak kena ikut. Dalam putih telor tak boleh ada langsung walau setitik pun telur kuning. Tak boleh ada setitik pun air atau sebarang benda asing terutamanya minyak. Kebersihan kena tip top lah...Jangan sesekali guna bekas plastik masa pukul telur putih tu sebab kemungkinan ada bekasan minyak yang masih terlekat dan sebati dalam bekas plastik. Oleh itu mesti guna stainless steel atau tembaga. Paling-paling tidak bekas aluminium kalau dah tak ada pilihan. Mula-mula guna kelajuan sederhana dan bila dah nampak pekat dan silky baru masukkan gula sedikit demi sedikit.Masa ini kena kacau dengan kelajuan maksima hingga adunan telur putih jadi putih gebu dan pekat. cuba terbalikkan bekas yang digunakan, pasti tak tumpah telur putihnya.Masukkan cuka dan esen vanila serta tepung jagung. Kacau lagi hingga semua sebati. Untuk whipping cream pula, guna heavy cream yang ada tulis untuk pavlova. bekas kena sejuk dan begitu juga dengan mixer. Saya rendam bekas pengadun dalam bekas lain yang ada air dan masukkan ke dalam freezer hingga air beku. Masa adun heavy cream, kena guna kelajuan maksima terus. bila dah nampak agak pekat,masukkan semua gula sekali gus dan kacau lagi. Jangan terlalu lama sebab adunan itu akan bertukar jadi mentega. saya ada buat step by step caranya agar mudah faham dalam
http://hafidzyoungscientist.blogspot.com/2012/08/pavlova-cake-with-love_31.html. saya harap perkongsian ini dapat membantu sesama kita. saya juga baru dalam bidang ini.

Tanpa Nama berkata...

Thanks hafidz

nisa berkata...

Nk tnya...kakak saya teringin nak mkn pavlova ni, dia suruh saya buatkn.. n dia.tgah mgandung dh 4 bulan. Mak saya tak pernah letak cuka dalam msakan sejak kakak sya mgandung. Saya pn risau jga. Agak2 ad bahan lain x yg boleh gantikn cuka?? #^_^

bella abdul razak berkata...

Boleh guna cream of tartar ye. Ada di kedai bakeri mana2..

lesung tanah berkata...

Meringue leper la...antara sbb2 dye ap?ms bakar ok..dh tutup suis oven,lme2 dye jatuh wlupun xkua kn dr oven

Hazaratul Asrah berkata...

Nak tanya. Kalau kita buat banyk2.then masuk dalam tupperware.ok tak? Rosak tak?