Artikel Dari Dapur Azli Razali di Utusan Malaysia hari ini saya telah pun kongsikan cara-cara bagaimana nak buat karamel. InsyaAllah, menjadilah puding karamel yang anda akan buat nanti ok! Seperti biasa dibawah ini adalah bahan-bahan dan cara membuat puding karamel. Good luck ya! Untuk membaca artikel puding karamel anda boleh klik disini. Happy browsing!
Bahan A ( gula karamel) 110 gm (1/2 cawan ) gula kaster
2 sudu makan air
2 sudu makan air
Bahan B ( Puding )
450 ml (1 ¾ cawan) susu UHT@susu segar
50ml (1/4 cawan) susu cair
1 sudu teh esen vanilla60gm (1/4 cawan) gula kaster
4 biji telur
50ml (1/4 cawan) susu cair
1 sudu teh esen vanilla60gm (1/4 cawan) gula kaster
4 biji telur
Cara-cara Penyediaan
- Sediakan gula caramel dengan mencampurkan bahan A dalam periuk. Panaskan sehingga gula bertukar menjadi warna perang.
- Kemudian dengan pantas tuangkan gula karamel ke dalam loyang. Biarkan gula mengeras.
- Untuk menyediakan puding, campurkan semua bahan B dan kacau sehingga bancuhan sebati.
- Tapiskan bancuhan ke dalam loyang yang mengandungi gula karamel tadi.
- Letakkan loyang di atas dulang yang mengandungi air dan bakar dalam over dengan kepanasan 180 darjah Celsius selama 25-30 minit. Keluarkan dari loyang dengan terbalikkannya di atas pinggan dan sedia untuk hidangan
Pesanan penaja:
Tambahkan 150gm atau 1/2 cawan labu lenyek dalam susu jika anda hendak puding karamel ini
berasa labu. So jadila puding karamel labu. Mudahkan?
2 comments:
sedapnyaa~teringin..hihi
mr azli, saya dh try mcm2 resepi puding karamel.your recipe is the best. pling sedap. xmnis sgt. thnks for sharing ye. love ya! =)
Catat Ulasan