
Asnawi thanks for your moms's recipe. Rupanya ini resepi maknya sebab mak si Asnawi nih memang buat karipap untuk dijual, patut lah sedap!. Apalagi sama-sama lah kita menggentel karipap! Boleh layan untuk minum pagi atau minum petang kan. Tip untuk membuat karipap ada saya kongsikan di dalam ruangan saya Dari Dapur Azli Razali di Utusan Malaysia. Sila klik di sini untuk mendapatkan tip-tip membuat karipap. Selamat mencuba!
Kulit karipap
Bahan-bahan
500gm tepung gandum
Bahan-bahan
500gm tepung gandum
125 gm minyak/ marjerin cair
250gm air
1 sudu teh
Cara-cara penyediaan
- Gaulkan tepung dengan garam kemudian masukkan minyak dan gaulkan bersama.
- Masukkan sedikit demi sedikit air dan uli sehingga membentuk doh.
- Rehatkan doh 15 minit dan bolehlah mula meleperkan karipap.
- Isikan dengan initi karipap dan tekap\ tepinya menggunakan acuan karipap atau jari.
- Goreng dengan minyak yang banyak sehingga keemasan.
- Angkat dan sedia untuk dinikmati
Inti Karipap
Bahan–bahan
4biji kentang/400gm
½ biji/150gm keledek kuning
3 sudu makan udang kering-ditumbuk halus
½ cawan daging lembu cincang-pilihan
1 paket kecil rempah kari
2 biji bawang besar- dikisar
1 tangkai daun kari
2 ½ cawan air
Secukup rasa garam
Cara-cara penyediaan
½ cawan daging lembu cincang-pilihan
1 paket kecil rempah kari
2 biji bawang besar- dikisar
1 tangkai daun kari
2 ½ cawan air
Secukup rasa garam
Cara-cara penyediaan
- Campurkan kari, daun kari, bawang , udang kering dan sedikit air hingga membentuk pes.
- Kemudian tumis dengan minyak yang panas sehingga harum dan sedikit garing.
- Masukkan daging jika menjadi pilihan anda dan kacau sehingga daging masak.
- Masukkan air dan kentang.
- Masak sehingga kentang empuk dan perisakan dengan garam.
2 comments:
tgk gambar pun dah terasa keranggupanya!
wahdi yeker mm thank you
Catat Ulasan