Ruangan: Rencana
Majalah: Jelita September 2010Susunan: Siti Shahila Ahmad dan Chef Azli Razali
Sayur pak choy rendah kalori dan cukup untuk membekalkan sumber pemakanan seperti serat, vitamin dan mineral yang baik untuk badan. Anda perlu merendam dan mencuci sayur ini dengan teliti terutama bahagian batang yang dikhuatiri mempunyai pasir. Anda juga boleh campur semua bahan dan kukus tanpa perlu menggoreng bawang putih. Cara ini lebih sihat kerana tidak menggunakan minyak.
Penggunaan bawang juga baik kerana bertindak sebagai antikanser dan boleh melancarkan perjalanan darah. Resipi ini tidak masin kerana hanya menggunakan sos tiram. Siew pak choy boleh diganti dengan bok choy, tauge, brokoli atau tauhu lembut.
Bahan-bahan:
120 g Sayur sew pak choy, dibelah dua
80 g cendawan butang
1 camca teh minyak jagung
5 ulas bawang putih dicincang
¼ cawan stok ayam/air rebusan ayam
1 camca besar sos tiram
½ camca besar tepung jagung, dilarutkan dengan setengah camca besar air
Cara penyediaan:
- Rebus sayur didalam air mendidih sehingga sedikit layu.
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga perang.
- Kemudian masukkan air rebusan dan sos tiram.
- Pekatkan kuah dengan larutan tepung jagung.
0 comments:
Catat Ulasan