Pages

12 November 2010

Hidangan kentang

MINGGU ini saya ingin berkongsi maklumat tentang ubi kentang setelah saya membaca tentang khasiat ubi kentang di Internet. Sebelum dibawa masuk ke Eropah dan Asia, ubi kentang (Solanum tuberosum Linn) yang merupakan tanaman berubi ini mula-mula sekali ditanam di Dataran Andes, Amerika Utara.Terdapat lebih 4,000 jenis spesies ubi kentang. Kumpulan kentang dibahagikan berdasarkan saiz dan kandungan kanjinya antaranya adalah kentang waxy, russet dan Idaho.
Selain membekalkan sumber karbohidrat, kentang mempunyai khasiat lain untuk kesihatan. Fakta menarik daripada gizi.net menyatakan dengan mengambil 200 gram kentang kita dapat memenuhi keperluan vitamin C untuk satu hari. Kandungan kalium dalam kentang pula boleh melegakan hipertensi.
Tip paling penting untuk memilih kentang yang masih segar adalah dengan melihat kulitnya yang masih berwarna cerah dan tidak kusam. Selain itu tiada kesan lubang dan lebam pada permukaan kulitnya. dipicit ia masih keras dan pejal. Elakkan memilih kentang yang telah tumbuh tunas. Kentang yang telah bertunas menandakan ianya sudah tua dan tidak selamat dimakan kerana ia mengandungi racun berbahaya seperti solanine dan chaconine yang boleh menyebabkan pening kepala, sakit perut dan kematian.
Saya mencadangkan agar tunas itu dicungkil jika anda menggunakan kentang yang ditumbuhi tunas. Ini bagi mengelakkan keracunan daripada berlaku. Ubi kentang mengandungi banyak kandungan air sekitar 80 peratus dan mudah rosak jika tidak disimpan dengan betul.
Setelah membeli, keluarkan daripada beg plastik dan simpanlah di dalam bekas yang bersesuaian. Simpan pada suhu bilik dengan persekitaran yang kering, dingin, tidak terdedah kepada cahaya matahari dan mempunyai pengudaraan yang baik.
Ubi kentang yang telah dikupas akan mudah bertukar warna disebabkan enzim ubi kentang akan teroksida pada udara. Oleh itu apabila anda mengupas dan memotong kentang pastikan kentang itu direndam dalam air yang dicampur dengan sedikit garam bagi mengelakkan ia menjadi lebam.
Rasa kentang sememangnya enak dan disukai ramai. Ini membuatkan kentang banyak digunakan dalam berbagai-bagai jenis masakan dan dimasak dengan pelbagai cara. Kentang selalunya akan dijadikan kerepek dan salad. Pasti anda pernah menikmati salad kentang yang direbus dan kemudian digaul bersama mayonis atau mungkin juga anda pernah merasai kentang yang dibakar dan dimakan bersama krim masam dan bacon.
Resipi minggu ini agak unik kerana saya akan mempelbagaikan satu resipi kentang menjadi pelbagai jenis hidangan. Teruja ingin mencuba resipi minggu ini? Apa lagi cubalah!

2 comments:

Nur haura afeeya berkata...

Slm

Nur haura afeeya berkata...

Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπŸ“’
πŸ’ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπŸ“’πŸ˜‰

1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺πŸ‘πŸ»

3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.

4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πŸ’ͺ🏼

▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dari kanser.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
………………………………………………………………………....
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
..........................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570