06 November 2010

Lempeng Pisang Sihat


SARAPAN ini sangat berkhasiat kerana mengandungi sumber nutrisi lengkap seperti karbohidrat daripada tepung selain protein dan lemak daripada telur. Hidangan ini kaya dengan serat daripada pisang dan mangga dan dapat menjana tenaga kepada mereka yang bekerja.
Vitamin daripada buah-buahan segar dan susu yang membekalkan kalsium membantu melengkapkan keperluan badan. Menariknya, daun pisang digunakan bagi menggantikan minyak dan aroma yang menyerap ke dalam lempeng dapat membangkitkan selera.
Madu yang digunakan juga mempunyai pelbagai khasiat seperti menambah stamina dan melancarkan sistem darah dan anggota dalaman.
Jika ingin menggunakan minyak, pilih minyak jagung yang lebih menyihatkan. Untuk rasa lebih enak, tambah Nestum atau oat dan pelbagaikan buah-buahan seperti kiwi, strawberi dan anggur. Perlu diingat, kurangkan makanan berlemak pada waktu pagi.

Bahan A:
1 cawan tepung
1½ cawan pisang lenyek  
3 camca besar gula pasir
1 camca teh serbuk penaik
½ camca teh soda bikarbonat
1½ cawan susu segar
1 biji telur
¼ cawan sagu

Bahan melapik:
Daun pisang

Hiasan:
2 biji mangga
4 camca besar madu
50 g daun pudina

Cara-cara penyediaan:
  1. Campur semua bahan A dan kacau sehingga sebati.
  2. Lapik daun pisang di atas kuali leper dan tuang 1 - 2 senduk adunan ke atas daun    pisang mengikut ukuran daun.
  3. Tutup lempeng dengan sehelai lagi daun pisang. Biarkan 3-4 minit sehingga masak.
  4. Terbalikkan lempeng dan biar sebelah lagi masak. Angkat.
  5. Hidangkan lempeng dengan potongan mangga dan tuang sedikit madu.

0 comments: