JOM pekena Pai Epal Ala mode. Ala mode tuh adalah bahasa french yang bermaksud benda2 yang dimakan dengan aiskrim so pai ini dinamakan sebegitulah.
Bahan bahan A (kulit pai)
175 gm mentega
250gm tepung halus ( superfine)
70gm gula
70gm gula
4 sudu makan air
Bahan Bahan B (hiasan atas)
1 bungkus puff pastry segera-boleh didapati dipasaraya @ gunakan sahaja kulit pai yang dibuat dari bahan A
110 gm gula perang
8 biji epal hijau- dihiris tebal
1/2 cawan air
1 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 sudu makan tepung jagung+3 sudu makan air
Cara-cara penyediaan kulit pai
- Pukul tepung, gula dan mentega sehingga membentuk serbuk roti.
- Masukkan air dan kacau sehingga membentuk doh. Rehatkan sebentar dan canai atas acuan pai setebal 8-10mm.
- Masak semua bahan-bahan C kecuali tepung jagung sehingga epal lembut.
- Kemudian pekatkan dengan tepung jagung. Sejukkan sedia untuk digunakan.
- Masukkan isian dalam acuan yang telah diletakkan doh.
- Kemudian hiaskan diatas dengan potongan puff pastry atau kulit pastry yang dibuat dari bahan A.
- Sapukan telur di atas puff pastry dan bakar dalam 20-30minit atau sehingga masak keemasan.
- Setelah siap bolehlah dimakan dengan ais krim.
5 comments:
untuk kulit pai tu takder tepung ke??
watie ada tuh tengah duk update tadi.
cantik warna baru di blog chef ni.. tenang je rasa nya.
laily thanks
chef nak tnyer...knp crust pie nie selalu x berape nak masak yer??ade tips x??
Catat Ulasan