Pages

12 Januari 2011

Kerang goreng berlada

JIKA anda sudah biasa makan kerang rebus dan kerang bakar, cubalah pulak kerang goreng berlada nih. Menu nih saya buat masa di kampung, tapi sayanglah kerang  dia slim melim cam tak cukup vitamin hehe. Nih kerang tengah diet kot haha. Kalau nak best, kenalah beli kerang yang besar2 penumbuk, baru puas makan kan? ada ker kerang besar penumbuk? haha. Kalau buat kerang nih, sebaik-baiknya rendam dulu kerang nih dalam air supaya kerang ini mengeluarkan lumpur yang ada dalam cengkerangnya. Selepas itu cucilah cenkerang dia supaya bersih sikit supaya apabila setelah digoreng takdelah rasa lumpur.

 Bahan-bahan
600gm kerang
4 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
2 biiji lada merah
3 sudu sos cili thai
1 batang serai
1/2 inci halia-ketuk
1 pokok daun ketumbar-hiris
Garam secukup rasa

Cara membuat

  1. Tumbuk/kisar bawang merah, bawang putih, lada merah dan halia.
  2. Goreng kerang dan kacau sehingga separuh masak.
  3. Masukkan bahan yang ditumbuk dan serai. Kacau sehingga wangi.
  4. Masukkan bahan-bahan lain sos thai, daun ketumbar dan garam. Kacau rata.
  5. Tutup api dan angkat.

2 comments:

ween berkata...

wah! tempting! sy pena try kerang masak halia, best jugak ^^

mr. mama berkata...

nyum...nyumm....