Kek peach dengan cokies bersos |
Kek peach sebelum diterbalikkan |
Bahan-bahan
Kek
250gm mentega
250gm gula
5 biji telur
250gm tepung halus/ tepung kek (superfine)
1 sudu teh serbuk penaik(baking powder)
4 ketul buah peach dalam tin-hiris
Bahan-bahan Sos
3-4 ketul buah peach dalam tin
1/2 sirap pic dalam tin ( gunakan air sirap dia)
Bahan-bahan-cookies
Cara-cara membuat kek
- Sapukan acuan kek bulat berukur 8inci atau acuan mengikut kesukaan anda seperti kek cawan @ acuan pai dengan mentega. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah celsius.
- Pukul mentega sehingga gebu dan kembang.
- Masukkan telur satu persatu. Kacau sebati.
- Ayak tepung bersama serbuk penaik.
- Kemudian masukkan dalam adunan kek. Kacau sebati.
- Tuangkan dalam acuan 3/4 penuh.
- Susunkan buah pic atas kek sebelum dibakar.
- Bakar kek selama 40-45 minit (jika menggunakan acuan kek) dan 20 minit jika menggunakan acuan kek cawan atau acuan pai atau apabila dicucuk dengan pencucuk kek ia tidak melekat.
- Keluarkan daripada ketuhar dan sejukkan.
- Terbalikkan kek dan tuangkan sos pic di atas sebelum menikmatinya.
Cara membuat sos
Masukkan semua bahan dan kisar dalam mesin pengisar. Pastikan pengisar bersih dari rasa benda2 asing seperti cili dan bawang.
1 comments:
chef mintak tolong ajar wat peach cobbler
Catat Ulasan