220gm (1 cawan) mentega
150gm (¾ cawan) gula kastor
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
350gm (1 ¾ cawan) tepung gandum } diayakkan
130 g (½ cawan+2 sudu besar tepung jagung } diayakkan
30 gm( 2 sudu besar) tepung kastad } diayakkan
Cara penyediaan
- Pukul mentega dan gula sehingga gula hancur dan sebati.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Kacau sehingga rata.
- Masukkan tepung yang telah diayakkan dan gaulkan sehingga rata.
- Masukkan adunan dalam acuan samperit dan tekan atas loyang pembakar yg telah disapukan majerin.
- Bakar anggaran 10-12 minit dengan kepanasan suhu 180 darjah C.
- Sejukkan dahulu sebelum dimasukkan dalam bekas kedap udara.
3 comments:
hey!! sapa bilang kuih melayu x sedap.. semperit is mesti n wajib during raya kay... my fav
chef!!!kuning telur tu kuning dgn putih dia kena asingkan ek
saya dah cuba resepinya. rasanya sangat sedap. terima kasih untuk resepinya.
Catat Ulasan