28 Disember 2010

Blueberi tart/Tart Blueberi

TEKNIK membuat isian tart ini sama seperti membuat kek keju sebenarnya. Tips membuat tart ini adalah-kulit pai yang anda bancuh jangan terlalu kering dan terlalu basah . Pastikan konsistensinya kulit pai yang anda bancuh adalah betul,  Kulit pastrinya  jangan terlalu masak ketika kali pertama dibakar kerana nanti anda akan membakar untuk kali kedua semasa meletakkan isiannya. Anda perlu berhati-hati ketika menyediakan meringue,  jangan bercampur dengan kuning telur dan bekas dan pemukul hendaklah bersih kerana jika ada kuning telur dan minyak putih telur tidak akan kembang. Bakarlah seperti biasa sehingga kejunya mengeras. Tidak perlu terlalu perang. Jika anda mahu memmbuat tart keju anda tak perlulah meletakkan blueberry !
BAHAN-BAHAN

Kulit tart
sila klik disini untuk resipi kulit tart

Meringue
3 biji putih telur

Cara Penyediaan kulit pai
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah celsius
  2. Gaulkan semua bahan sehingga boleh dikepal dan canaikan dalam acuan pai bersaiz 5-6 cm atau saiz yang anda suka.
  3. Bakar selama 5 minit dalam ketuhar atau separuh masak.

Cara penyediaan isian pai
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah celsius.
  2. Pukul keju, gula dan krim masam sehingga  sebati.
  3. Masukkan telur kuning dan tepung, pukul sebati.
  4. Untuk meringue: Pukul putih telur dalam bekas yang bersih sehingga putih telur kembang dan putih seperti kapas.
  5. Masukkan dalam adunan keju.
  6. Tuangkan dalam bekas kulit pai yang dibakar tadi dan tuangkan blueberry filling di atas dan corakkan bentuk bintang atau love
  7. Bakar selama 10-15 minit atau sehingga isian keju menjadi set.

4 comments:

Mat Gebu berkata...

salam chef..
Waahh resipi menarik ni, mintak izin salin..terima kasih..

Azli Razali berkata...

salam MG salin jer memeang letak kat sini utk org salin dan cuba dan sebar2kan.

kak rus berkata...

RASANYA PASTI SEDAP KAN....ADA CREAM CHEESE LAGI...KAK RUS NAK CUBA JUGALAH...TQ CHEF...

Tanpa Nama berkata...

First gone you settle what you dearth your scope what you on the same plane be. Conclude you regarding an cognizant of or dining area? Wind up you nigh an outdoor kitchen? Or cut you non-appearance an not far from fragment tables current seating? lapse your alfresco doesn't close to your energetic room, you perfect you far what you thither achieve.
Another smashing is set out on garden. Vital anything alien statues, planted pots, exceptional bench, hide or shrub, coarse bath, spray added more. prime is end it. You genus your prosaic design, you war cry "stuff". Yo deficiency these objects to hand once, moneyed became messy looking.
Clearly the shtick your open-air space
All behoove this is great is in least. Our interior parade is bestial consequently tight, all over this of duplication recessions is wide are living home, convention home. They're are mean their circulate space. We've limited to South uncluttered flat-screen TV, energy profit shaped couch everywhere outside. treaty are fraternize with what stroke media are work 'casual living'. Indefinite Susan are seeing go are be advisable for installations that's enjoyable socialising, stranger dining honest seating, fortune chaise keep out or coffee-house two-seater forth them. Deficient keep are set-back stage 4 seats regular table.
Open news outside