
Ini juga dapat mengurangkan hanyir ikan sembilang ini. Gorenglah ikan ini sehingga garing barulah ia berasa enak dan hanyirnya juga akan berasa kurang. Anda perlu menumis cili dan bawang sehingga betul2 garing untuk mengurangkan rasa yang terlalu pedas. Gula, garam dan masam pula berfungsi agar makanan ini tidak terlalu pedas. Jadi rasa manis, masam dan manis perlulah seimbang.
Bahan-bahan
1 kilo ikan sembilang/keli
sedikit kunyit
sedikit garam
Bahan A
1 1/2 genggam cili api
8 ulas bawang
5 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
Bahan B
2 biji bawang besar-hiris
1 batang serai ketuk-pilihan
6 sudu minyak
2 keping asam keping
Secukup rasa gula
Secukup rasa garam
Sedikit serbuk perasa
Cara-cara penyediaan
1 batang serai ketuk-pilihan
6 sudu minyak
2 keping asam keping
Secukup rasa gula
Secukup rasa garam
Sedikit serbuk perasa
Cara-cara penyediaan
- Perap bahan-bahan A dan goreng dengan minyak banyak sehingga ikan garing.
- Kisar bahan A dan tumis sehingga harum dan wangi.
- Kemudian masukkan serai, bawang besar, asam keping dan tumis sebentar sehingga bawang layu.
- Masukkan garam, gula dan bahan perasa. Masukkan sedikit air jika terlalu kering dan kacau.
- Masukkan ikan dan kacau sehingga rata.
3 comments:
sy suka.. lg2 kalau buat goreng berlada.. wah....
lapar sangat..
Nak hilangkan lendir ikan ni senang je.. amik daun senduduk yg tumbuh merata tu, gosok kat ikan. Insyaallah sangat mudah cepat hilangg & sgt bersih
Catat Ulasan