
Bahan-bahan Isi
2-3 sudu makan (30 gm) gula perang
2 sudu makan tepung jagung
Bahan-bahan crumble topping
3/4 cawan (100 gm) tepung
3/4 cawan (150 gm) gula perang
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
3/4 cawan (70 grams) rolled oats
1/3 cawan (40 grams) kacang walnut-dicincang
1/2 cawan (115 grams) mentega yang masih masih sejuk-potong kecil
CARA-CARA PENYEDIAAN
Panaskan ketuhar pada kepanasan 180-190 darjah celsius dan sapukan mentega pada acuan tin atau mangkuk kaca tahan panas bersaiz 25 cm.
Untuk Isi
- Di dalam mangkuk besar, campurkan semua bahan-bahan isian (epal, gula dan tepung jagung). Gaulkan sehingga semuanya bercampur sebati.
- Tuang dan ratakan dalam acuan/mangkuk yang telah disapu mentega tadi. Kemudian tuangkan adunan crumble topping yang telah siap di atas epal dan ratakan.
- Bakar selama 15-17 minit atau sehingga crumble topping menjadi garing serta keemasan dan epal mengeluarkan sedikit jus.
- Keluarkan daripada ketuhar dan boleh dinikmati ketika panas atau sejuk.
Untuk Crumble Topping
- Letakkan semua bahan-bahan crumble topping (tepung, gula, kulit kayu manis, oat, kacang walnut dan mentega) di dalam mangkuk.
- Gaulkan sehingga semua bahan-bahan menjadi seperti serbuk roti yang lembab. Anda juga boleh menggunakan tangan untuk membancuh crumble ini.
0 comments:
Catat Ulasan