Baiklah pada minggu ini saya
akan berkongsi satu resipi kek aiskrim. Sebenarnya ada cerita di sebalik resipi
saya pada minggu ini. Sepatutnya resipi ini saya cipta untuk sebuah syarikat
makanan yang terkemuka di Malaysia ini. Mereka mahu saya mencipta 3 resipi kek
aiskrim menggunakan produk aiskrim syarikat ini untuk promosi hari raya nanti. Ciptaan
ini adalah untuk mempromosikan aiskrim syarikat ini dan kek aiskrim merupakan
satu pilihan yang orang ramai boleh buat daripada aiskrim sebagai salah satu
hidangan segar untuk hari raya. Jadi menikmati aiskrim cara yang lama dapat
dipelbagaikan dengan lebih kreatif dan tidak membosankan.
Apabila mendapat
tawaran ini saya sangat teruja dan dengan semangat teruja itu saya telah
membuat eksperimen dan cubaan resipi sebelum resipi saya dicuba rasa oleh
kakitangan syarikat aiskrim ini yang bertanggungjawab. Namun malangnya setelah
segalanya dipersetujui pada saat saat-saat akhir projek ini terpaksa dibatalkan
atas sebab-sebab kos daripada syarikat katanya. Tetapi tidak mengapa saya masih
ada lagi pembaca setia dalam ruangan ini yang boleh saya kongsikan resipi ini.
Baiklah membuat kek aiskrim ini mungkin sesuatu yang baru bagi sessetengah
daripada anda untuk membuatnya tetapi saya percaya ia tidaklah asing kerana kek
aiskrim ada saja dijual di kedai aiskrim seperti Baskin Robin. Satu dalam
kepala kita kek aiskrim mudah cair dan itu yang menjadi kesukaran didalam
fikiran untuk tidak membuatnya. Takper apakata saya kongsikan cara membuatnya.
Kek aiskrim bukanlah aiskrim yang dibakar didalam ketuhar tetapi Sebenarnya kek aiskrim adalah aiskrim
yang dibentukkan dalam acuan kek dan kemudian dibekukan semula. Setelah keras
ia akan dikeluarkan dan bentuknya seperti sebiji kek kerana menggunakan acuan
kek. Anda boleh gunakan sebarang jenama aiskrim.
Membuat kek aiskrimmemerlukan
kepantasan. Ais krim perlu dipadatkan dalam acuan dengan pantas supaya aiskrim
tidak menjadi cair. Sebelum itu anda perlu mengalas seluruh acuan kek anda
dengan plastik pembungkus makanan yang lebih dikenali sebagai ‘plastik wrap’
bertujuan supaya kek anda senang untuk dikeluarkan tetapi pastikan plastik itu
dilebihkan dalam 5 inci di luar acuan supaya anda mudah untuk menarik aiskrim
yang telah dibekukan itu. Biasanya, aiskrim kek menggunakan kek span sebagai
lapisan di tengah atau diluar aiskrim. Ada juga yang mencampurkan bahan-bahan
sampinagn lain seperti kek, kacang dan mashmallow yang dihancurkan dalam
aiskrim sebelum dipadatkan. Gunakan pelbagai perisa aiskrim untuk melapiskan
aiskrim jika mahu. Ingat jika mencampurkan bahan-bahan jangan biarkan aiskrim
itu cair tetapi cukup membiarkan ia lembut sahaja. Setelah selesai sejukkan
aiskrim semalaman dan setelah itu keluarkan untuk dihidangakan. Aiskrim kek
minggu ini saya menggunakan coklat kit kat sebagai lapisan luaran dan
ditengah-tengah dan juga kek span. Untuk resipi sila klik disini
0 comments:
Catat Ulasan