Pages

21 Januari 2010

Ayam bakar taucu


Sebenarnya resepi ini saya hasilkan bila teman wartawan saya iaitu Kak Sha sha dari Berita Harian meminta saya untuk memasak makanan langkah demi langkah. Katanya untuk ruangan ratu berita harian untuk column Dari Tanur. Tapi saya tak sempat nak hantar kat dia pasal dia dah bertukar ke column lain pulak. senang cita dia dah resign lah dari tulis benda2 masak ini untuk Dari tanur. Walaubagaimanapun saya ambil kesempatan untuk berkongsi resepi ini, jadi ikuti langkah demi langkah cara menyediakan ayam bakar taucu. Sekiranya anda tidak mahu bakar ,anda boleh menggoreng ayam ini 3/4 masak aja. Ikutlah selera masing2 ya.


Bahan-bahan

600gm dada ayam
2 sudu makan kunyit serbuk
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih

20 Januari 2010

kek walnut madu


Setelah agak lama saya tidak mengupdate resepi dalam nih. Jadi kali ini saya ada resepi baru yang baru sahaja saya eksperiment. Bukan apa ada yang komplen suruh saya update resepi dalam nih. Buhsan katanya ashik2 resepi ituh aja. Mintak maaflah kadang2 idea takde ditambah dengan kesibukan. Resepi ini saya namakan kek walnut madu. Madu memang terbukti khasiatnya dan didalam al quran juga ada menceritakan tentang khasiat madu antaranya boleh mengubati batuk, dan digunakan untuk produk kecantikan. Kek ini memang lembab kerana menggunakan madu. Resepi ini juga akan diterbitkan dalam ruangan dari tanoor sisipan ratu berita harian pada setiap hari khamis. Column ini akan memaparkan langkah demi langkah membuat pemanis mulut bermula januari sehingga Februari. Ada beberapa resepi lain yang telah saya hantar dan antaranya adalah resepi kek walnut madu ini, jadi anda mesti cuba resepi ini ok!