Kalau tidak dikongsi seperti seakan kasihan dan rasa seakan serba salah pula kerana sudah berjanji akan berkongsi dengan dia , kalau asyik bagi alasan... " saya akan cuba uplodkan resepinya bila-bila free ye!..., pun tak boleh juga sebab selalu berjumpa di tempat kerja, bukan apa janganlah pula anda berasa pelik kerana kali ini saya tetap akan menulis tentang
makanan.
Resepi makanan ini saya postkan adalah atas permintaan rakan sekerja saya iaitu (X) bukan nama sebenar! Gender?; wanita; Kegemaran?; Suka memasak serta membaca blog gossip (agaknya lah!) dan blog masakan; Status?gadis tetapi awas! sudah berkahwin! hikhikhik.
Katanya pada suatu hari dia telah menikmati sup ketam dan jagung ketika di kelas serving students di coffee house Hotel ini, selepas itu dia asyik mengidam ingin makan lagi sup tuh walaupun doktor pakar sakit jiwa telah mengesahkan dia tidak mengandung hehehe. Dia mahu mencuba membuat sup itu sendiri di rumah. Oklah tak mahu panjang sgt mukadimahnya, sebenarnya memang makanan ini adalah atas permintaan kawan saya di tempat kerja di sini. Sedikit info tentang sup ini yer. Sup isi ketam dan jagung ini adalah dalam kategori sup likat dan berkrim kerana ia menggunakan agen pemekat yang dinamakan roux. Cara-cara pembuatan roux akan dikongsikan dibawah ini nanti tetapi kepada mereka yang malas nak membuat roux mereka boleh memekatkan sup ini dengan tepung jagung tetapi kurang enak rasanya umphh...walaubagaimanapun tetap layan... isi ketam boleh dibeli di dipasaraya di bahagian beku@ frozen. sekiranya anda tidak mahu menggunakan ketam bolehlah menggantikan dengan isi udang atau ikan. Baiklah sampai disini sahaja cerita pasal sup ketam dan saya mengucapkan kepada teman sekerja saya Nita (alamak tersebut nama pulak! terlupa off record lah hikhikhik) akan mencuba resepi yang diidam-idamkannya sangat ini dan juga kepada pembaca blog yang lain ya! p/s Sup ketam dan jagung ini mengingatkan saya kepada cerita Isketambola sebab tajuk drama ini ada nama ketam hehehe.
Resepi makanan ini saya postkan adalah atas permintaan rakan sekerja saya iaitu (X) bukan nama sebenar! Gender?; wanita; Kegemaran?; Suka memasak serta membaca blog gossip (agaknya lah!) dan blog masakan; Status?gadis tetapi awas! sudah berkahwin! hikhikhik.
Katanya pada suatu hari dia telah menikmati sup ketam dan jagung ketika di kelas serving students di coffee house Hotel ini, selepas itu dia asyik mengidam ingin makan lagi sup tuh walaupun doktor pakar sakit jiwa telah mengesahkan dia tidak mengandung hehehe. Dia mahu mencuba membuat sup itu sendiri di rumah. Oklah tak mahu panjang sgt mukadimahnya, sebenarnya memang makanan ini adalah atas permintaan kawan saya di tempat kerja di sini. Sedikit info tentang sup ini yer. Sup isi ketam dan jagung ini adalah dalam kategori sup likat dan berkrim kerana ia menggunakan agen pemekat yang dinamakan roux. Cara-cara pembuatan roux akan dikongsikan dibawah ini nanti tetapi kepada mereka yang malas nak membuat roux mereka boleh memekatkan sup ini dengan tepung jagung tetapi kurang enak rasanya umphh...walaubagaimanapun tetap layan... isi ketam boleh dibeli di dipasaraya di bahagian beku@ frozen. sekiranya anda tidak mahu menggunakan ketam bolehlah menggantikan dengan isi udang atau ikan. Baiklah sampai disini sahaja cerita pasal sup ketam dan saya mengucapkan kepada teman sekerja saya Nita (alamak tersebut nama pulak! terlupa off record lah hikhikhik) akan mencuba resepi yang diidam-idamkannya sangat ini dan juga kepada pembaca blog yang lain ya! p/s Sup ketam dan jagung ini mengingatkan saya kepada cerita Isketambola sebab tajuk drama ini ada nama ketam hehehe.