150gm mentega
3/4 cawan gula halus
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan susu segar
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
3 sudu makan serbuk koko
3 sudu teh perasa strawberi
sedikit pewarna merah,
ikut kesukaan
Salutan kek
1/2 cawan krim putar
5 sudu jem rasberi/ strawberi
Cara-cara penyediaan
- Panaskan ketuhar pada suhu 180 degree celsius. Lengserkan acuan kek dengan mentega dan ketepikan.
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Kemudian masukkan telur dan esen vanilla. Pukul sebati.
- Masukkan tepung mberselang seli dengan susu.
- Asingkan adunan kek kepada dua bahagian. Satu bahagian dicampurkan serbuk koko dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan perasa strawberi dan pewarna merah.
- tuangkan adunan kek itu secara rawak. Kemudian larik larikan kek itu agar corak betik terhasil.
- Bakar dalam Ketuhar sehingga pencucuk kek bersih apabila dicucuk.
- Untuk menyediakan salutan kek. pukul semua bahan sehingga sebati. Siap untuk di digunakan.