19 Ogos 2010

Resepi Sambal Daging Kelakar

Pernah tak korang membaca laman memasak berbahasa Inggeris yang genre kelakar? Ok kali ini saya nak ajak korang baca cerita pasal memasak tetapi dalam versi yang lain. Dalam versi kelakar... Sy nak cita sikit tentang sorang mamat nih, sebelum nih dia ada share resepi Sambal daging. Sapa lagi! budak dapur nih lahahhh!. Alahh resepi sambal daging yang dah berjaya  buat anak tekak korang kembang kecut kembang kecut  tempoh hari tuh lah! Saya pasti korang mesti tak pernah melihat, terdengar atau tertonton di mana-mana unless kat page mamat sekor nih jer lah.  Ini versi baru release~! sempena bulan puasa 2010. Maklumlah bulan puasa nih semua tenaga batin lemahh jer, nak2 lagi waktu tghari nihkan?. Sure heboh mata pung stinggg jer kata org Ganu. So chek tepek lah cita kelakar stupid nih kat post entry nih. Berbalik kepada resepi sambal daging berserai tuh kan. Nak dijadikan cerita saya googlelah resepi Sambal daging saya menggunakan khidmat my best freind si Mohd Google bin Gua tuh. Saya cuba taip sambal daging, so jumpa lah kat page 3 kat google tuh. YEAYYYY! lepas tuh tetiba...
saya nampak bintang kat tepi title tuh, sambil duk garuk perut yang tengah lapar dan membelai tekak yang tengah kemarau (Ingat korang jer ke lapar masa tgh2hari nih? chek pun sama! astaghfarafilullahhhh, tahan tahan heheh). Rhuper2nya bintang tuh untuk translation. Wah ini sudah kira bagus! boleh ke tahap international cerita resepi aku nih. Takdelah susah pakcik aku Andrew kat UK (Ulu Kinta) dan makcik aku Sherry (Sharifah sebenarnya ceh!) kat US(Ulu Sungai) dan sepupu2 dan sedara mara  kat obersea tah kat mana2 tah nak paham resepi aku nih mmm. Dengan ghairah yang sopan aku pun mengkeliklah tanda star tuh kat tepi title tuh. Secara automatik keluarlah alih bahasanya nasib bukan alih shuara. Eh dia betul2 alihkan bahasa tuh lah!  hehe! Memang terbuktilah keberkesanannya si google nih. Bila dibaca-baca, translation nya bukan bahasa mat salleh daaa, tetapi dia dah alih bahasa yang  salah. MAT SALAH! Kurang bahasa betul  heheh! Bila aku mula baca jer translation tuh terasa macam nak pecah perut tergelak. Sebab pak google nih dia buat direct translation! Aku geleng kepala 180 darjah. Nasib mampu geleng 180 jer, kalau leh 360 darjah aku dah buat dah. Ini translation memang world bak kata Mawi WORLD! aduh sungguh malang! ku pikirkan aku boleh sampai ke tahap International takper lah Ulu Kelang dan Ulu selangor pun jadi lah. So kalau korang rasa sedih hari ini sebab kucing korang meninggal ker, atau tertinggal bas ker. Takper2 relaxxxx... hembus nafas dalam2 dan ambik masa korang, baca lah page yang aku dah kopy nih ok! selamat membaca, tapi jgn gelak lebih2 takut terkurang pahala or terbatal puasa korang. Pakcik taknak tolong gantikan puasa korang yer atau menanggung dosa korang terbatal puasa hehehe. To my uncle and my aunty happy cooking ok! tapi kalau korang tak paham bahasa English pedalaman nih korang klik jer lah dalam bahasa Malaysia di SINI. Selamat reading! hehehhe.

Inilah gambar masakan yang telah saya share hari tuh. ok bacalah apa lagi! heheh

Meat sauce berserai  (cam sedap pulak nama nih kan?)

Ha! menu ideas what I can share with bloggers who want to berjalan2 menyekodeng my blog today, Entry meat sauce berserai nih suitable for those who feel pening2 fly x tau nih pm I cook what, but not vomiting ok (because if there tuh muntah2 tanda2 Your initial tuttt pi .. so good check how people make contact with any ker ker kan hehehe) coat coat things fasting state. Opsss intro that has strayed from the original title heeh.

Ok ok, the topic is really all I want to share the meat sauce berserai menu. Macamana? nih brilliant idea is not for you to provide fast menu? This one I like a bit of break with the menu teman2 unions last week. It is very easy, was normal, but add the lemon grass sauce so have the taste and aroma of lemon grass in the meat sauce. See! I love aja kan main2kan existing recipes. All at your fingertips! (Yelah takan pulakkan foot wear must be cooked with the fingers and hands! Ahak!) Photos that I share quite a bit less beautiful. It's been dekat2 want to take pictures bukak puasakan. There is little kegelojohan occurred. With not a song pulak Keroncong stomach again, but I have become rock hard time tuh dah giler ax. So the focus tuh much less (although I focus point pi alignment wat hehe), angle-style cuisine which have done Jer. But the spirit of the bloggers want tuh mnegesher is very high. Deck because I took a picture's about, friends had to be Q.. Cumber. Luck be a friend koranglah cam gini hehe ... month of fasting to be patient. The story is not to be free makipun free makilah, takperlah (not payable only to fly right right right? Heheh) I promise to snap photos of food. Already! So if if you get past nih fly with anyone, sir boss ker ker ker husband, your articles to my senyummm we do not pay for their damn fly, right hehe. Can ker? Could not be punyakan sewel the fly right to my proof? ahak! Well why not u try all the meat sauce recipe berserai nih nih-day break for food, fast tomorrow or tomorrow or next year can do it safely heheh gak beersilat in the kitchen!



Materials

500gm beef, sliced
A dry-grind pepper grasp
10cm belacan
5 small white onions, chopped
1 large onion, chopped half and half the sliced
1 inch ginger, minced
4 stalks lemongrass, chopped
1/4 cup tamarind juice, java
5 cloves garlic
1/2 cup water
Oil for menumis
Sugar to taste
A little salt
little flavor


Methods of preparation.
  1. Stir fry ground ingredients until fragrant and oil burst.
  2. Add beef and cook meat until tender and add water and stir kemusian.
  3. Enter the sliced onions, tamarind juice, java, salt and seasonings
  4. Ready for the meal.


TAMMAT

10 comments:

mama atiq berkata...

ha ha ha
lawak la chef azli ni
suruh en google translate memang la chef..nama orang pun abis di tranlatenyer ~ mr bean jd encik kacang
mr. gates jadi en. pintu pagar

shigellazoster berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
shigellazoster berkata...

haha.. kamu ni wat sayep ketawe terguling-guling tauk... hhhaha... memg pun keje si goole bin gua tu gitu.. sayep penah jugak kena.. haha biase la cri bahan nak wat asgmnt... tak paham bahase canggih tu sayep g la wat translation kat google tu.. last2... makin tak paham... huauahu... hampeh....

shigellazoster berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
da[Y]un berkata...

wakaka..mmg en. google tu tukang translate yg bagus la. kalo sy yg nak buat masakan ni komfem tertukar habis semua bahan..lagi baca lagi pening..huhu

diana berkata...

ni kalau mat saleh bace ni
boleh bedarah
kepala dia dok garu2..
haha..

Azli Razali berkata...

bukan kepala dia yang berdarah saya yang berdarah sebab kena tikam ngan matsalleh sebab merosakkan bahasa ibunda dia heheh

::Mastura:Zakaria:: berkata...

hahahhahah..gelak sambil guling2...hahahhahahha...sungguh tak dapat menahan lawak jujur camni..hahhahahhahaahhahaha

mama atiq berkata...

tak der la encik google pandai sgt ... dia x taw pun makna menyekodeng, punye sewel kegelojohan & bersilat
hik! hik !

mizz_hizzhizz berkata...

wpun terlambat... nak jugak cakap.... KELAKAR GILE NAK PENGSAN!!!! ... aduihh sakit urat perutku...sian en google... hua hua hua...