02 Ogos 2010

Muffin pisang/Blueberi

Bahan-bahan

250gm mentega
250gm gula halus

5 biji telur
6 biji @ 250 gm pisang embun-dilenyek/100gmblueberi
4 sudu makan susu UHT
 150gm tepung halus
1/2 sudu teh bikarbonat soda
115 gm tepung gandum biasa
1/2 sudu teh serbuk penaik

 Cara-cara penyediaan
  1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
  2. Masukkan telur dan pukul sebati. Kemudian masukkan esen vanilla.
  3. Masukkan pisang dan esen vanila. Pukul sebati.
  4. Ayak tepung dan serbuk penaik. Kemudian masukkan  dalam adunan.
  5. Pukul sehingga hampir sebati sahaja.
  6. Masukkan dalam mangkuk kertas muffin 3/4 penuh dan bakar dalam ketuhar 180 darjah celsius selama 20-25 minit atau sehingga kekuningan.
  7. Jika anda membuat bluebery, ketakkah 1-2 sudu atas aduanan dalam acuan. atau jika suka gaulkan bersama adunan dan bakar seperti biasa.

Tip Chef Azli Razali
Tekstur muffin tidak sehalus kek. Teksturnya sedikit kasar jadi apabila anda mengacau tepung dengan adunan, ia tidak perlu dikacau betul2 sebati. Cukuplah sekadar hampir sebati.

4 comments:

mazeermohamad berkata...

lepak2 jap~ sodap!!

mang0range berkata...

wahhh!
suka3! :)

mang0range berkata...

wahhh!
suka3! :)

Mamahikal's berkata...

klu muffin chef pon kena curi,sya nk try ler buat resepi nih...mesti sodap ni...tQ 4 the recipes klu bt lagi lain kali tepek le gambo nk nengok contoh..opss kes baru nk belajo masak2 ler ni..hi2...