17 Ogos 2010

Butter cream Icing 2

ReSePi butter CReam ini saya dapat resepinya dari Chef Rohimi, seorang chef yang kreatif. Nak cerita sikit pasal dia nih (gossip kurang panaslah nih! hehe. Kalau nak tau, dia nih kalau buat produk pastri mesti selalu main campak-campak jer. Saya selalulah wusha the line bila dia bersilat kat dapur pastri tuh. Saya  selalu cakap dan bagi cadangan  bernas kat dia. Dialog dia lebih kurang cam ginilah.... 
Rohimi! Buat lah standard resepi untuk dessert nih, nanti boleh buat koleksi resepi peribadi! dan orang lain leh follow. Seperti biasa  jawapan standard dia.... Alahh... saya main campak2jer chef azli!, tak done nak sukat.  Eh pompuan nih... terus respon saya bernada provoke dan  panas suam2 kuku kaki sikit!~ Rugi tau kalau tak buat standard resepi produk nih Chef Rohimi,  chek pun terus wusha line... mintaklah resepi! boleh I abadikan kat dalam blog I,  hehe! Chef Rohimi pun membalas.. boleh jer... ambiklah resepi dia! lantas dia pun membaca resepi tuh dengan selamber. Kat hujung kepala minda ( bahasa sopan sikit dari kepala otak ok! hehe)  jer dia menyebut resepi tuh.  Saya pun persis seorang paparazi mencatat satu persatu resepi yang dia baca tuh. Banyak jugaklah saya mengcut dia sebab saya nih paparazi amatur tulis lambat sikit ahak! So apalagi banyak kalilah Chef Rohimi atau lebih manja  dipanggil Chef Mimi,  kena ulang (chef MIMI? manja ker? ahak!). Kalau Chef Azli? manja tak? hahaha. Tolong jangan muntah darah ok! muntah duit takper! hahaha nak jugakkkkk! Ok lah cita pasal buttercream yang saya dapat songlap dari chef Mimi nih, memang best. Sebab serba guna kegunaannya. Boleh Icingkan kek, muffin dan cup cake, kalau nak aising muka pun boleh! takde sapa yang larang heehe ( tolong jgn buat ok! takpasal2 saya masuk penjara nanti sebab ajaran sesat!). Butter cream nih menggunakan krimwell yang boleh dibeli di kedai pastri. Menurut chef Mimii tuh, kalau takde krimwell hang boleh suka2 tukaq pi guna shortening jer, katanya.   Well puan2 dan tuan2 apa lagi kalau saya boleh abadikan resepi nih kat blog dengan ijin empunya diri. Apalagi hangpa, abadikanlah pulak resepi nih untuk kegunaan korang. Buatlah business ker, buat untuk hari raya ker, buka puasa pun boleh apa. Rilekss jer layan kek yang beraising malam2 kan? k  alau buat untuk business tuh...chek tak mintak banyaklah, 50% udah lah hehehe gila duit punya orang aku nih kan? ok happy mengaising dengan Butter Cream!


Bahan-bahan
180gm gula aising
100gm krimwell/shortening
400gm mentega/1 sudu teh vanila esen


CARA-CARA PENYEDIAAN
Campurkan semua bahan dan pukul sehingga sebati dan kembang dan gebu.


SENANGKAN?

6 comments:

miszTERRA_SF_ berkata...

chef, icing neh tahan lame x??? sbb spupu sy ske wat kek tnpa icing sbb katenya t kek x tahan lame (ke sbb spupu sy kdekut) :)

Azli Razali berkata...

oh boleh jer tahan. cuma kenna simpan di tempat yang dingin dan jgn panas. sekira menggunakan butter. kalau nak tahan gunakan semuanya krimwell atau shortwening jer. Butter mudah cair pada suhu panas.

Ummiross berkata...

Salam
Tq chef share resepi ni,
bukan je seronok dapat resepi,
seronok jugak baca gaya penulisan
chef ni,selamba je n kelakau
jugak lah...

PuTri_Leia berkata...

Hah! Report kt Kak Mimi!!hehe..
no la, itula namenye gifted. Kak Mimi mmg tgn pastry, campak2 jer pun pasti menjadi hokay..i wish..

Azli Razali berkata...

Ummiross tima aksihhh.
Putri janganlahh...

Watie Rose berkata...

Salam Ramadhan Chef....sy baru berjinak-jinak dgn aising nih...