Pages

02 September 2009

Biskut kekacang coklat


Biskut nih ala-ala chocolate chips cookies tetapi adunan nya di pelbagaikan dengan kekacang yang digunakan bukan menggunakan kacang walnut tetapi menggunakan kacang hazel. bagi saya texture biskut ini lebih padat kerana texture kacang hazel lebih padat daripada teksture kacang walnut. Walaubagaimanapun rasa biskut ini lebih lemak dan yang paling penting ianya rangup. Itu lah teksture biskut yang perlu di utamakan. resepi ini agak unik kerana menurut chef rohimi adunannya menggunakan mentega dan marjerin dan itu lah yang membuat saya lagi teruja untuk memasukkan resepi in di dalam blog ini.

Bahan- bahan A
40 gm mentega
140gm marjerin
50gm gula halus
70gm gula perang

Bahan-bahan B
1 biji kuning telur
1 camca teh esen vanilla
1 camca makan minyak jagung
1 paket cip coklat
170gm tepung halus
75gm tepung jagung
1 camca makan serbuk koko
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
125gm kacal hazel, dipanggang dan dicincang

Cara-cara penyediaan
  1. Pukul bahan bahan A sehingga sebati
  2. kemudian masukkan telur, vanilla ,cip coklat dan minyak jagung. Kacau sehingga sebati.
  3. Ayak tepunghalus, tepung jagung, serbuk koko dan soda bikarbonat. Kemudian gaulkan bersama kacang hazel.
  4. Selepas itu Masukkan kedalam adunan mentega tadi. Kacau sehingga sebati.
  5. Ambil sudu dan sudukan ke atas dulang pembakar yang telah dilengser dengan mentega.
  6. Bakar pada suhu 180 degree celsius selama 12-15 minit atau sehingga keperangan.

1 comments:

Engineers Love Cooking berkata...

salam chef..nice recipe, tapi sayang xde gambar :)