110gm tepung superfine/halus
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat
175gm mentega
100gm gula perang
2 sudu makan madu
2 biji telur
200gm pisang masak, dilenyek
100gm kurma, buang biji dan cincang sederhana kasar
100gm kacang walnut, cincang sederhana kasar
Untuk hiasan atas kek
2 biji pisang dihiris
100gm walnut, cincang kasar
2 sudu makan madu
Cara-cara penyediaan
- Ayakkan tepung besama serbuk penaik, soda bikarbonat dan serbuk kayu manis. Ketepikan.
- Pukul mentega gula dan madu sehingga kembang, kemudian masukkan telur satu persatu.
- Masukkan pisang, kurma, kacang walnut. Pukul sehingga sebati.
- Masukkan tepung yang telah di ayak atdi dan kacau sehingga sebati.
- Gunakan acuan muffin atau acuan cup cake dan tuang 3/4 penuh.
- Hiaskan atas kek dengan taburkan walnut yang dicincang dan hirisan pisang di atas kek sebelum dibakar.
- Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 degree celsius selama 25 minit atau sehingga kek tidak melekat pada pencucuk kek.
- Setelah kelaur dari ketuhar, kletakkan sedikit madu diatas permukaan kek supaya ia nampak berkilat. Siap untuk hidangan.
0 comments:
Catat Ulasan