29 September 2009

Kek walnut, kurma dan pisang

Bahan Bahan
110gm tepung superfine/halus
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat
175gm mentega
100gm gula perang
2 sudu makan madu
2 biji telur
200gm pisang masak, dilenyek
100gm kurma, buang biji dan cincang sederhana kasar
100gm kacang walnut, cincang sederhana kasar

Untuk hiasan atas kek
2 biji pisang dihiris
100gm walnut, cincang kasar
2 sudu makan madu

Cara-cara penyediaan
  1. Ayakkan tepung besama serbuk penaik, soda bikarbonat dan serbuk kayu manis. Ketepikan.
  2. Pukul mentega gula dan madu sehingga kembang, kemudian masukkan telur satu persatu.
  3. Masukkan pisang, kurma, kacang walnut. Pukul sehingga sebati.
  4. Masukkan tepung yang telah di ayak atdi dan kacau sehingga sebati.
  5. Gunakan acuan muffin atau acuan cup cake dan tuang 3/4 penuh.
  6. Hiaskan atas kek dengan taburkan walnut yang dicincang dan hirisan pisang di atas kek sebelum dibakar.
  7. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 degree celsius selama 25 minit atau sehingga kek tidak melekat pada pencucuk kek.
  8. Setelah kelaur dari ketuhar, kletakkan sedikit madu diatas permukaan kek supaya ia nampak berkilat. Siap untuk hidangan.

0 comments: