29 September 2009

Kambing bakar/golek

Resepi ini adalah atas permintaan saudara saya yang bernama Khairul Razmi. Terima kasih atas cetusan idea anda ya! Dan setelah membelek-belek resepi dan bertanya rakan-rakan maka saya olah resepi ini agar bersesuaian dengan citarasa orang tempatan. Kambing memang sesuai dimasak secara panggang dan sekiranya bahan-bahannya diperap dengan lebih lama pasti rasanya lebih enak dan dagingnya bertambah lembut. Resepi ini menggunakan kaskas tetapi sekiranya tidak terdapat kaskas anda tidak perlu menggunakan kaskas. Anda boleh menikmati kambing bakar dengan apa-apa jenis sos seperti air asam, sambal kicap atau sos barbeque tetapi ia mengikut kesukaan masing. Antara sos yang saya cadangkan adalah sos pudina. Bahan A 2 kg kambing Bahan-bahan B 100gm bawang merah 60gm bawang putih 60gm halia 4 batang serai 20 gm cili kering/cili boh 200 gm yoghurt 60 gm ketumbar 50 gm jintan putih 40 gm jintan manis Bahan Bahan C 60 gm serbuk kunyit 30gm serbuk lada putih 50gm madu Garam secukup rasa Bahan-bahan untuk sos 250gm krim masam 80gm daun pudina, dihiris halus/cincang 2 sudu teh garam 1 sudu teh gula Cara-cara penyediaan kambing bakar
  1. Kisar bahan-bahan B kemudian campurkan dengan bahan-bahan C
  2. Perap bahan-bahan B dan C dengan kambing dan biarkan sekurang-kurangnya 1 jam atau semalaman.
  3. Kemudian bakar sehingga kambing masak.

Cara-cara penyediaan sos

  1. Campurkan semua bahan-bahan untuk sos dan sedia untuk dihidangkan.

0 comments: