30 September 2009

kek coklat dan strawberi batik

Bahan-bahan
150gm mentega
3/4 cawan gula halus
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan susu segar
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
3 sudu makan serbuk koko
3 sudu teh perasa strawberi
sedikit pewarna merah,
 ikut kesukaan

Salutan kek
1/2 cawan krim putar
 5 sudu jem rasberi/ strawberi

Cara-cara penyediaan
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 degree celsius. Lengserkan acuan kek dengan mentega dan ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Kemudian masukkan telur dan esen vanilla. Pukul sebati.
  3. Masukkan tepung mberselang seli dengan susu.
  4. Asingkan adunan kek kepada dua bahagian. Satu bahagian dicampurkan serbuk koko dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan perasa strawberi dan pewarna merah.
  5. tuangkan adunan kek itu secara rawak. Kemudian larik larikan kek itu agar corak betik terhasil.
  6. Bakar dalam Ketuhar sehingga pencucuk kek bersih apabila dicucuk.
  7. Untuk menyediakan salutan kek. pukul semua bahan sehingga sebati. Siap untuk di digunakan.

0 comments: