02 September 2009

Cookies kelapa dan nescafe

Biskut nih memang mudah di sediakan kerana bahan-bahan dan cara-cara pernyediaannya tidak serumit mana. Biskut ini rasanya rangup dan ia akan mengembang kerana menggunakan soda bikarbonat. Resepi ini juga hasil sumbangan Chef Rohimi. Terima kasih chef!

Bahan-bahan A
125 gm mentega
90gm gula aising
1 camca makan pes koko
  Bahan-bahan B
175gm tepung halus
75gm tepung kastard
25gm kelapa kering
1/2 camca makan soda bikarbonat

  Cara-cara penyediaan
  1. Pukul mentega dan gula sehingga sebati. kemudian masukkan pes koko dan kacau.
  2. Ayak tepung halus, tepung kastard dan soda bikarbonat.Kemudian satukan tepung bersama kelapa kering.
  3. Masukkan bahan-bahan B ke dalam bahan-bahan B yang telah di pukul. Kacau sehingga membentuk doh.
  4. Canaikan doh setebal 5-6 mm dan terap menggunakan acuan yang disukai. Bakar pada suhu 180 degree celsius selama 12-15 minit atau sehingga keperangan.

0 comments: