Biskut nih memang mudah di sediakan kerana bahan-bahan dan cara-cara pernyediaannya tidak serumit mana. Biskut ini rasanya rangup dan ia akan mengembang kerana menggunakan soda bikarbonat. Resepi ini juga hasil sumbangan Chef Rohimi. Terima kasih chef!
Bahan-bahan A
125 gm mentega
90gm gula aising
1 camca makan pes koko
Bahan-bahan B
175gm tepung halus
75gm tepung kastard
25gm kelapa kering
1/2 camca makan soda bikarbonat
Cara-cara penyediaan
Bahan-bahan A
125 gm mentega
90gm gula aising
1 camca makan pes koko
Bahan-bahan B
175gm tepung halus
75gm tepung kastard
25gm kelapa kering
1/2 camca makan soda bikarbonat
Cara-cara penyediaan
- Pukul mentega dan gula sehingga sebati. kemudian masukkan pes koko dan kacau.
- Ayak tepung halus, tepung kastard dan soda bikarbonat.Kemudian satukan tepung bersama kelapa kering.
- Masukkan bahan-bahan B ke dalam bahan-bahan B yang telah di pukul. Kacau sehingga membentuk doh.
- Canaikan doh setebal 5-6 mm dan terap menggunakan acuan yang disukai. Bakar pada suhu 180 degree celsius selama 12-15 minit atau sehingga keperangan.
0 comments:
Catat Ulasan