05 Julai 2011

Butter cream

Hari nih bila lepas lunch tadi teman pi lah meronda ronda kat pastry kitchen. Bila sampai jer, ternampak lah satu resipi butter cream kat kelas teman nih iaitu Chef Farid. Resipi butter cream!. Bila duk baca-baca resipi dia agak lain sikit dengan butter cream biasa pasal ada menggunakan susu pekat manis. Hmm menarik gak resipi nih so apa lagi dengan izin tuan dia saya pun rembatlah resipi nih. Farid aku nak resipi nih boleh? hei UUUU jangan rembat terus I belum copy kat dalam buku resipi I lagi ok!. Isshh u nih I bukan nak teruslah! I nak copy jerrr! terus tukar niat dari nak rembat kepada nak copy jerr lah ahak!  hambik kau hehehe. U nih nak buat apa? nak buat menjual ker? tanya Chef Farid kat teman. Eh tak lah! as usual untuk blog lah apa lagi! balas saya hehe. Anyway thank you Chef Farid kongsi resipi nih.
Warna butter cream nih agak sedikit kuning maklumlah menggunakan susu pekat manis. Kalau nak warna dia putih bersih seputih salju gunakanlah gula aising, takde masalah. Pada mereka yang tak tau butter cream nih guna untuk apa . Ia adalah sejenis aising yang boleh digunakan untuk sapu atas kek ker, cup kek ker atau nak hias2 kek ker.  Boleh diletakkan warna yang u all suka. Apa lg, Selamat mencuba!

Bahan-bahan
140 gm Butter
240gm shortening
600gm krimwell
500gm susu pekat


Cara membuat
Pukul semua sekali kecuali susu sehingga gebu selama 15 minit dengan kelajuan maksima. Kemudian masukkan susu dan kacau selama 5 minit.

9 comments:

ainie.syeema. berkata...

Thanks..boleh cuba nnti.
tapi boleh tahan lama ker? sbb ada kndungan susu tuh?

SempoiMe berkata...

tumpang lalu, sy bdk baru bljr..butter cream ni slalu org buat pe? ;D

Azli Razali berkata...

susu pekat manais tuh tahan syeema sebab ada gula kan bahan pengawet.
sempoi me itu untuk buat aising pada kek.

inabu berkata...

chef, sy biasa wat buttercream pakai susu (krimwell, susu pekat, gula aising, butter)...cuma sy nak tny, nape buttercream sy cpt melt ye?biasanya lps dah decorate atas kek, klu dibiarkan camtu je, kompem cair, terpaksa masukkan dlm fridge jap utk keraskan...any tips from chef Azli?

Azli Razali berkata...

inabu tips dia awak kena gunakan 80% krim well atau gunakan semuanya krimwell. lebih tahan suhu yang panas.

naza delizia berkata...

KRIMWELL? ape tu? ada jual kat supermarket biasa takkk?

inabu berkata...

ok chef, thank you so much...i'll try ikut tips chef utk next buttercream (baru smlm wat 2 adunan buttercream, hehe)...maybe sy kena kurangkan susu pekat tu gak ye..org baru blaja mcm ni la, itu ini serba tak kena....

K.zura berkata...

'Dek Chef' kalo buat adunan butter cream ni msti bykkan...nk guna sikit je.. So bole ke simpan & thn lame dlm fridge?

norfitri mustaffa berkata...

macam mana nak buat butter aising tapi x nak bunyanya runtuh kalo dibiarkan lama