19 April 2011

Rum ball katernya!

MULANYA dia mintak resipi round ball kat saya? alamak aku pun cam konfius tahap gaban, round ball tuh   makanan jenis kategori apa plak? kemudian saya tanya balik kat X bukan nama sebenar. Si X pun jawab balik kat saya, round ball yang dia makan tuh ala2 ada  rasa kek, pastuh bentuk bulat2.  Ohh rum ball kot balas saya. Saya pun habaq kat dia nanti lah saya share. Selepas beberapa lama saya pun naik lupa untuk share dalam blog nih so dia pun message lagi kat wall FB saya,  kempunan nak makan rum ball katanya. Ahhh sudah! orang kata tak baik bagi org kempunan, nanti orng tuh dah takde nyesal pulak kita tak penuhi hajat dia! opsss!. Maksud saya takde selera hehe! Tapi kena tgk gaklah kan, mana yang leh  kita tolong kita cuba tolongkan? Hmm sebenarnya rum ball yang asli  menggunakan likeur iaitu sejenis arak yang dipanggil RUM ( takde kena mengena ngan Ramlah Ram ok! hehe). Tapi takanlah saya nak share resipi2 yang mengandungi benda haram pulak ngan u all kan? Ish simpang empat! he he. Jadi kerana menjaga kesensitivitian umat Islam maka saya kongsikan rum ball yang versi halal tapi kali  nih saya taknak guna nama rum ball lah, saya bagi nama bebola kek! sedap sikit dan halal jer namanya. So  kepada yang kempunan nak makan rum ball versi halal cubalah bebola kek ini.

Bahan-bahan
1 1/2 cawan (140 grams)  pecan yang dipanggang, cincang halus (hazelnut, walnut @badam boleh digunakan)
1 1/4 cawan (120 grams) lebihan kek coklat yang dihancurkan
1/2 cawan (40grams) serbuk biskut oreo-pilihan
1/2 cup (55 grams) gula icing
2 sudu makan (12 grams) serbuk koko 
2 sudu makan sirap jagung (corn syrup)@madu
1/4 cawan (60ml) oren sunquick
1/2 955grams) kismis atau prun-dicincang halus

Cara-cara membuat
  1. Panggang kacang sehingga garing dan keperangan kemudian cincang halus.
  2. Kemudian campurkan bersama bahan-bahan lain dan gaul sehingga sebati
  3. Bentukkan bulat-bulat mengikut saiz yang digemari dan sejukkan.
  4. Panaskan 90gm coklat masak dan campurkan dengan 1 sudu kecil mentega menggunakan kan teknik double boil( atas air mendidih). kemudian celupkan dan biarkan dia keras. 
  5. Hiaskan dengan coklat putih cair atau salutkan dengan kacang yang dimesin atau ditumbuk.
  6. untuk

5 comments:

tasekM berkata...

salam singgah.









z77.

SempoiMe berkata...

apo ko bondo nih? jgn risau, den balon smuo..asalkan halal :p

yanie anuar berkata...

singgah n follow

noor berkata...

suka dengan kek comel nie..saya buat bila kek tak habis di makan sayang nak buang so jadikan dia dlm bentuk lain...yummy

HAFIZAL berkata...

mak cuba lah juga