27 Mac 2013

Crepe Durian


Bahan-bahan untuk crepe
250 gm tepung gandum
3 biji telur
500 ml santan/susu
½  sudu teh garam
1 sudu teh pewarna kuning
Bahan-bahan untuk inti
1 cawan Topping cream (Non dairy Whipping Cream)
Isi durian atau buah-buah lain secukupnya

Cara membuat
1.      Untuk Crepe:Satukan semua bahan di atas di dalam bekas dan Kacau dengan rata
2.      Kemudian masukkan dalam blender dan kisar dan kemudian tapis.
3.      untuk membuat crepe yang tidak melekat sediakan kuali leper (non stick pan bersaiz 8inci).
4.      Panaskan sehingga kuali benar-benar panas.
5.      Sapukan sedikit minyak pada kuali.Kemudian perlahankan api
6.      Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi kepingan crepe yang nipis.
7.      Crepe tidak  perlu di balikkan  dan apabila permukaan atasnya sudah kering terus diangkat. Buat sehingga habis dan biarkan sejuk.
8.      Untuk inti :Pukul Whipping Cream  dengan pemukul hingga kenta.l
9.      Pisahkan isi durian dari bijinya dan hancurkan sedikit.
10.  Bentangkan 1 keping crepe dan letakkan Whipping Cream di tengahnya. Letakkan isi durian.
11.  Tutupkan semula dengan Whipping Cream. Lipatkan crepe.
12.  Jika anda menggunakan buah lain anda hanya perlu mencampurkan dengan krim dan bolehlah diletakkan ditengah sebelum dilipat.

0 comments: