Bahan-bahan untuk crepe
250
gm tepung gandum
3
biji telur
500
ml santan/susu
½ sudu teh garam
1
sudu teh pewarna kuning
Bahan-bahan untuk inti
1
cawan Topping cream (Non dairy Whipping Cream)
Isi
durian atau buah-buah lain secukupnya
Cara membuat
1. Untuk Crepe:Satukan semua bahan di atas di
dalam bekas dan Kacau dengan rata
2. Kemudian masukkan dalam blender dan kisar dan
kemudian tapis.
3. untuk membuat crepe yang tidak melekat
sediakan kuali leper (non stick pan bersaiz 8inci).
4. Panaskan sehingga kuali benar-benar panas.
5. Sapukan sedikit minyak pada kuali.Kemudian
perlahankan api
6. Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan
masaklah adunan tadi hingga menjadi kepingan crepe yang nipis.
7. Crepe tidak perlu di balikkan dan apabila permukaan atasnya sudah kering
terus diangkat. Buat sehingga habis dan biarkan sejuk.
8. Untuk
inti :Pukul Whipping Cream dengan pemukul hingga kenta.l
9. Pisahkan isi durian dari bijinya dan
hancurkan sedikit.
10. Bentangkan 1 keping crepe dan letakkan Whipping Cream di
tengahnya. Letakkan isi durian.
11. Tutupkan semula dengan Whipping Cream.
Lipatkan crepe.
12. Jika anda menggunakan buah lain anda hanya perlu mencampurkan
dengan krim dan bolehlah diletakkan ditengah sebelum dilipat.
0 comments:
Catat Ulasan