20 November 2009

Pasta Carbonara

Pasta Carbonara sebenarnya adalah pasta yang dimakan bersama2 sos warana putih, Ia diperbuat daripada susu,cream dan parmesan cheese. Isi yang dimasak dengan sos boleh dipelbagaikan dan isi yang asli orang barat menggunakan bacon. Tetapi terserah lah korang nak guna apa tapi saya cadangkan menggunakan isi ayam dan seafood. For sure tangkap lentoklah bila u all try resepi nih sure punya! Resepi ini juga saya tujukan kepada peminta resepi ini iaitu kawan saya Puteri Murni dari RMI. Bahan-bahan 250 gm Spagetti 1 cawan isi ayam/bacon-dipotong kecil 1/2 cawan hotdog-dihiris nipis 1 cawan susu 1/2 cawan krim 1 biji telur kuning 1/2 camca jus lemon 1/4 cawan keju parmesan parut 1/2 camca daun pasley/ketumbar-cincang 1/2 biji bawang besar-cincang halus 3 biji bawang putih-cincang halus 1 sudu teh herba campur(mixed herb) 2 camca makan mentega/marjerin secukup rasa garam Cara-cara penyediaan
  1. Rebus /blanch spagetti hingga kembang dan masak secukupnya.
  2. Untuk sos, panaskan mentega/marjerin dan tumis bawang putih dan bawang besar dan mixed herbs sehingga naik bau.
  3. Masukkan daging ayam dan hot dog dan kacau sehingga masak.
  4. Masukkan susu, cream dan keju. Kacau sehingga mendidih.
  5. Masukkan telur dan kacau dengan cepat dan laju. Pastikan tiada ketulan.
  6. Perisakan dengan garam secukupnya dan perahan jus lemon.
  7. Tuangkan kuah sos di atas spagetti. Hiaskan dengan daun parsly/ketumbar.

2 comments:

Tanpa Nama berkata...

copy resepi chef..tekak ni tengah nk makan pasta pulak..nk try buat resepi chef ni lar..tQ

zie berkata...

krim tu krim apa chef..sori tak pandai masak..n kalu tak nak guna telur boleh ker...