Pages

12 Ogos 2009

COKLAT BAR BERKACANG

Kek coklat memang enak dimakan. Bukan sahaja kanak-kanak menggemari kek coklat nih malah orang dewasa turut menggemari kek coklat. Kalau resepi kek coklat macam-macam jenis resepi kek coklat yang boleh kita dapati dan kita cuba. Terpulang yang mana satu yang kita gemari. Tapi kali ini saya nak berkongsi resepi coklat bar nih. Coklat bar nih texture dia tidaklah selembut coklat kek tapi rasa dia enak sebab antara lain resepinya ada menggunakan madu yang dimasak dengan coklat dan mentega. Dicampur pulak dengan aneka kacang fuhhh meleleh air liur ! Korang semua kena cuba resepi nih. Yelah ashik2 moist coklat kek aja kan. Sesekali apa salah cuba sesuatu yang lain. Betul tak?


Bahan-bahan A
120gm coklat masak
120gm mentega
2/3 cawan madu
¼ cawan gula halus


Bahan-bahan B
1 ½ cawan buah kering campuran
2/3 cawan tepung halus
2 camca makan serbuk koko
1 camca teh serbuk kayu manis
½ cawan badam, dicincang
½ cawan kacang gajus, dicincang
½ cawan kacang walnut, dicincang
1 biji telur

Cara-cara penyediaan
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 degree C. Alas tin kek empat segi bersaiz 20x20cm dengan kertas minyak dan lengserkan dengan mentega.
  2. Masakkan bahan-bahan A sehingga semua capuran mencair dan sebati. Ketepi dan sejukkan.
  3. Ayak tepung, serbuk koko dan serbuk kayu manis kemudian campurkan dengan buah kering campuran dan kacang.
  4. Campurkan coklat yang cair tadi dengan telur. Kemudian masukkan bahan-bahan kering. Kacau sehingga sebati.
  5. Tuangkan ke dalam kek tin dan bakar selama 35 minit atau sehingga adunan tidak melekat pada pencucuk kek.

0 comments: