Pages

29 Mac 2010

Kek Keju Jem Strawberi


KEK keju Strawberi ini saya buat semasa kelas komersial bersama-pelajar kursus commercial pastry. Kek keju sungguh mudah disediakan tetapi tekniknya kenalah betul iaitu kebanyakan proses membakar kek keju adalah menggunakan double boil atau steam bake. Mungkin ada segelintir yang tidak biasa dengan teknik membakar menggunakan bouble boil ini. Membakar kek keju mempunyai beberapa teknik yang sedikit lain daripada kita membuat kek biasa. kek keju, air perlu di letakkan didalam oven agar kek yang dibakar tidak kering. Ini selalu menjadi kekeliruan pada kebanyakan penggemar kek keju untuk membuat  kek keju sendiridi rumah. Saya mendapat pelbagai aduan atau luahan rasa beberapa teman dan kenalan ' akak ada jugak pernah buat kek keju nih tapi tak pernah nya menjadi' dengan nada yang kesal itu maka saya pun memberi beberapa tip bagaimana membuat kek keju. Pertama, anda perlu mendapatkan loyang atau acuan pembakar yang memang khas untuk membakar kek keju. Ianya berbeza kerana acuan kek keju mempunyai lapik yang boleh ditanggal dan diketatkan. selain daripada itu terdapat juga acuan yang tidak mempunyai lapik atau pengalas tetapi anda perlu mengalasnya dengan aluminum foil.
     Antaranya adalah teknik double boil iaitu ketika membakar
     Dalam membuat kek keju anda dinasihatkan jangan memukul keju dan gula terlalu lama, cukuplah dipukul selama lebih kurang 10-12 minit sehinggga gula dan kejunya sebati dan berkrim. Pastikan semua keju sebati dan tiada keju yang melekat pada dinding mangkuk pembancuh.  Ini penting bagi mendapatkan struktur atau tekstur kek yang padat dan halus jadi ia tidak terlalu lembik dan senang untuk dikeluarkan. Kedua, ada sesetengah kek keju yang menggunakan putih telur yang dipukul sehingga kembang dan dimasukkan pada peringkat akhir sebelum membakar bukan? Yang ini juga antara teknik yang perlu diberi perhatian. Kebanyakan daripada anda jika memukul putih telur ini kadang-kadang ianya tidak kembang dan gebu. Ini disebabkan putih telur itu telah bercampur dengan kuning telur semasa anda mengasingkan putih telur dengan kuning telur. Jadi tip penting adalah anda perlu menggunakan telur ayam yang segar kerana telur ayam lama atau tidak segar menyukarkan proses pengasingan putih dan kuning telur kerana kuning dan putih tidak likat dan cair menjadikan kuning telur mudah pecah ketika diasingkan.
     Ramai juga yang bertanya dimana mereka boleh mendapatkan krim putar kepada saya kerana sukar untuk dicari katanya? Oh jangan risau mungkin anda pernah mendengar nama whipping cream dan ianya adalah krim putar sebenarnya. Jika ke pasaraya-pasaraya besar, whipping cream berada di bahagian-bahagian keju dan mentega. Krim perlu disimpan di dalam keadaan dingin bagi mengelakkannya rosak.  Mungkin harga krim putar agak mahal tetapi ia memberi rasa yang enak pada kek keju. Anda tidak perlu membeli krim yang 1 liter kerana lebihan krim yang lebih akan rosak dan masam sekiranya tidak habis digunakan. Pilihlah kotak krim yang kandungannya sedikit dan di pasaraya saya ada melihat krim dengan kandungan 200ml dan 800ml jadi bijaklah membeli bagi mengelakkan pembaziran.

Bahan Bahan A (Lapisan biskut)
500gm biskut hancur
220 gm mentega cair

Bahan-bahan B (Kek)
500gm( 2paket) keju krim-jenama philadelphia/kraft
110 (1/2 cawan) gm gula
110 (1/2 cawan)gm mentega
1/2(125ml) cawan krim putar
3 sudu jus lemon
4 biji telur kuning
3 biji telur putih
3 sudu tepung jagung
1 cawan gula halus
1 cawan jem strawberi


Bahan-bahan C (Salutan)
2 cawan jem strawberi
1/2 cawan air panas


Cara-cara penyediaan bawah kek/lapisan biskut
  1. Sediakan bawah kek dengan mencampurkan bahan A sehingga boleh dikepal.
  2. Terapkan pada acuan kek keju dan biarkan.
Cara-cara penyediaan kek
  1. Pukul keju, mentega dan gula sehingga lembut dan sebati.
  2. Kemudian masukkan telur dan kacau satu persatu.
  3. Masukkan tepung dan kacau sebati.
  4. Campurkan jus lemon ke dalam krim putar dan masukkan ke dalam adunan kek. Kacau sebati.
  5. Pukul putih telur sehingga gebu dan kental dan masukkan dalam adunan kek. Kacau sebati.
  6. Tuangkan adunan atas acuan yang mengandungi biskut tadi (bawah kek) dan bakar dalam dulang pembakar yang berisi air.
  7. Bakar selama 45 minit atau sehingga kekuningan dengan suhu 180 darjah celsius.
Cara-cara penyediaan Salutan

  1. Campurkan jem dan air kemudian masakkan sehingga jem melarut dengan air.
  2. Kemudian boleh disapu di atas kek dan hiaskan dengan buah-buahan.

7 comments:

Cikgu Jamaruziana berkata...

assalamualaikum, jem dan gula pada bahan kek tu guna masa bila ye? tq

Tanpa Nama berkata...

Hi everyone, it's my first go to see at this website, and post is actually fruitful in support of me, keep up posting such posts.
Feel free to surf my web blog - free teen porn

Tanpa Nama berkata...

It's actually a nice and useful piece of info. I'm happy that you
simply shared this helpful info with us. Please keep us informed like this.
Thanks for sharing.
Here is my web-site ... http://www.xxxvideofix.com/video/60065/young-teen-painfully-hatefucked.html

Tanpa Nama berkata...

I was able to find good info from your blog posts.
Also see my page: Danielle FTV

Tanpa Nama berkata...

I blog quite often and I genuinely thank you for your content.
This article has truly peaked my interest. I am going to bookmark your blog and keep
checking for new information about once a week. I subscribed to your RSS feed
too.
My site ; Gianna Is A Black Cock Freak

Tanpa Nama berkata...

Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog
and wanted to mention that I have truly loved browsing your blog
posts. In any case I'll be subscribing to your feed and I hope you write once more very soon!
Visit my web page ; Orlando contractors

Tanpa Nama berkata...

My programmer is trying to convince me to move to .
net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on numerous websites for about a year and
am worried about switching to another platform. I have heard
excellent things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my
wordpress content into it? Any kind of help would be greatly
appreciated!

Also visit my blog post; the best pornos movies