Bahan-bahan
250gm
mentega zaitun/mentega biasa
200gm
gula kaster
5
biji telur gred B
180gm
parutan lobak merah
1
sudu teh esen vanilla
1
biji oren-parut kulit dan ambil jusnya
60gm
kismis
50gm
serbuk kacang hazel/badam
70
gm badam cincang/walnut yang dicincang
260gm
tepung naik sendiri
Topping
Bahan-bahan
200gm
keju krim
½ -
¾ cawan krim putar
¾
cawan gula aising
Cara membuat
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu dan kacau sebati.
- Masukkan lobak merah,esen vanilla,kismis kulit oren dan
jus oren. Kacau sebati.
- Kemudian campurkan kismis dengan serbuk kacang hazel, kacang
dan tepung
- Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit di dalam
adunan dan kacau sebati.
- Masukkan dalam acuan 11inci yang telah disapu dengan
sedikit mentega dan bakar dalam ketuhar dengan kepanasan 180 darjah Celsius
selama 30minit atau kek tidak melekat pada pencucuk apabila dicucuk.
- Untuk menyediakan topping: Kacau semua
bahan-bahan topping sehingga sebati.
- Bolehlah disapu atas kek yang telah sejuk.
3 comments:
TQ for sharing the recipe..i will try it insyaAllah.
salam..suka jln2 kat blog ni..jemput singgah ke blog saya http://balqieschocolate.blogspot.com/ dan http://duniaresepizieana.blogspot.com/
Terima kasih chef kongsi resipi
Catat Ulasan