09 April 2013

Kek lobak merah



Bahan-bahan
250gm mentega zaitun/mentega biasa
200gm gula kaster
5 biji telur gred B
180gm parutan lobak merah
1 sudu teh esen vanilla
1 biji oren-parut kulit dan ambil jusnya
60gm kismis
50gm serbuk kacang hazel/badam
70 gm badam cincang/walnut  yang dicincang
260gm tepung naik sendiri


Topping
Bahan-bahan 
200gm keju krim
½ - ¾ cawan krim putar
¾ cawan gula aising


Cara membuat
  1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
  2. Masukkan telur satu persatu dan kacau sebati.
  3. Masukkan lobak merah,esen vanilla,kismis kulit oren dan jus oren. Kacau sebati.
  4. Kemudian campurkan kismis dengan serbuk kacang hazel, kacang dan tepung
  5. Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit di dalam adunan dan kacau sebati.
  6. Masukkan dalam acuan 11inci yang telah disapu dengan sedikit mentega dan bakar dalam ketuhar dengan kepanasan 180 darjah Celsius selama 30minit atau kek tidak melekat pada pencucuk apabila dicucuk.
  7. Untuk   menyediakan topping: Kacau semua bahan-bahan topping sehingga sebati.
  8. Bolehlah disapu atas kek yang telah sejuk.

3 comments:

puspawangi berkata...

TQ for sharing the recipe..i will try it insyaAllah.

ZIEANA ARIFF berkata...

salam..suka jln2 kat blog ni..jemput singgah ke blog saya http://balqieschocolate.blogspot.com/ dan http://duniaresepizieana.blogspot.com/

Dang Anum berkata...

Terima kasih chef kongsi resipi