Bahan-bahan
800gm-900gm daging lembu-didadu atau dihiris
2 sudu makan mentega
2 sudu minyak zaitun atau minyak jagung
½ cawan bawang besar-cincang halus
7 ulas bawang putih-cincang halus
2 sudu teh herba marjoram kering
1.2 liter air
3-4 ketul kiub daging atau kiub ayam
1 ½ cawan barli
400gm cendawan butang segar atau cendawan tin-hiris atau dadu
2 cawan batang celery-potong dadu besar
1 ½ cawan lobak merahyang didadu besar
Secukup rasa garam dan serbuk lada hitam
½ cawan krim masam untuk hiasan
Roux
Cairkan 100gm mentega kemudian campurkan 100gm tepung dan masak sehingga menjadi pes pekat.
Cara-cara membuat
- Panaskan mentega dan minyak zaitun kemudian tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga wangi. Tumiskan marjoram sebentar sehingga wangi.
- Masukkan daging dan goreng sehingga ia menjadi perang.
- Tuangkan air dan biarkan ia mereneh perlahan selama 30-45 minit dan masukkan barli dan biarkan sehingga barli kembang.
- Masukkan cendawan, celery dan lobak merah. Renehkan dengan api perlahan 30-45 minit lagi.
- Masukkan kiub ayam dan biarkan sayur empuk.
- Pekatkan dengan roux dan biarkan mendidih sebentar. Perisakan dengan garam dan serbuk lada hitam.
- Padam api. Hiaskan dengan krim masam dan sedia untuk hidangan.
2 comments:
krim masam tu krim putar?
boleh juga perah lemon kat krim putar.
Catat Ulasan