09 Mac 2012

Kerabu udang dengan kedondong

Nah ambik! hehe sebenarnya resipi ini adalah resipi untuk majalah wanita  edisi hari ibu tahun lepas n saya nak ucapkan kredit terima kasih kepada majalah wanita kerana sudi mengundang saya dan snap gambar nih cantik2. Idea nak buat resipi nih datang apabila saya tgk kedondong mak saya kat kampung tuh berbuah dengan lebatnya. Pastuh tak makan2, yang makan beruk sebelah rumah saya maklumlah sebelah umah tuh hutan, penuhlah ngan jiran ekor panjang tuh. Jadi saya pun cilok lah kedondong mak saya tuh walaupun Acha Satriasa cakap jangan cilok mencilok tak baik! hehehe. Tapi kerana nak kenakan tema untuk hari ibu so saya pun hambik lah kedondong mak saya tuh. Anyway adalah pulak yang request nak buat resipi nih untuk org mengandung katanya. Jadi saya pun bergegaslah dengan gigih berkongsi resipi nih. Jangan tak buat udahlah yer. Selamat mencilok! eh silap selamat membuat! hehe

500gm udang-rebus, buang kepala dan kulit
3 biji kedondong-hiris
5 sudu sos cili thai
2 biji jus limau kasturi
3 tangkai daun ketumbar-hiris
2 biji tomato-potong dadu
3 sudu sos ikan/sotong
4 biji cili padi-hiris
3 biji bawang kecil-hiris
Secukup rasa garam

Cara membuat
Campur semua bahan dan gaul sehingga sebati.
Bahan-bahan

1 comments:

Mak Lagenda berkata...

Kerabu udang dan kedondong?? Hurmmm..nampak cam sedap tu chef!