30 Disember 2011

Kek Coklat Kukus Cawan

Bahan –bahan A
1 ¼   cawan  air mendidih
1 ¼   cawan serbuk koko
¾ cawan gula kaster
Bahan-bahan B
1  cawan susu pekat manis
1 cawan minyak jagung
1 ¾ cawan tepung kek@ tepung superfine
4 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
¾  sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh serbuk soda bikarbonat
Bahan-bahan topping  pilihan 1
1 cawan air mendidih
¾ cawan gula kaster
¾ cawan susu pekat manis
2 ½ cawan serbuk koko
1 cawan minyak jagung
Bahan-bahan Topping pilihan 2
500gm coklat hitam atau coklat masakan
220 ml susu cair@250 ml krim
1 sudu mentega

Cara membuat
  1. Didihkan air dan masukkan  serbuk koko dan gula. Kacau sehingga sebati. Sejukkan.
  2. Di dalam mangkuk, campurkan semua bahan A bersama bahan B dan kacau menggunakan pemukul gelung (wire whisk) sehingga sebati.
  3. Masukkan dalam bekas plastiktahan gelombang mikro (microwave) bersaiz diameter  5cm atau mengikut saiz yang anda gemari dan kukuskan selama 25 minit atau sehingga kek masak
  4. Untuk topping pilihan 1:didihkan 1 cawan air dan masukkan gula. Kacau sehingga gula larut.
  5. Padamkan api dan kacau bahan-bahan yang lain sehingga pekat. Curahkan atas kek yang telah sejuk. Hiaskan mengikut citarasa anda.
  6. Untuk topping pilihan 2: campurkan semua bahan dalam periuk dan masak sehingga cair. Curahkan atas kek dan hias mengikut citarasa anda.

20 comments:

Roses_Leo09 berkata...

berkilat ja tengok topping kek tu. emm.... mesti sedap.

Tanpa Nama berkata...

Salam Chef, nak tumpang tanya, tepung kek yg digunakan daripada jenama apa? Adakah tepung kek sama dengan tepung naik sendiri atau memang dia tulis tepung kek sahaja. Saya amat berharap sgt chef dpt bg jenama terbaik yg chef guna, t.q in advance yer...:)

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum chef! Tx share kek coklat kukus ni.... Saya da 4x buat dlm bulan ni... Mmg terbaik n sedap.. Teksturnye lembut sangat.. cuma serbuk kokonye saya kurangkan sikit sbb xsuke sgt trasa coklatnye.. Tp tetap sedap gak... Ni anak kedua saya mintak buat lagi... Gamaknye nk kena buat ke 5x... heheeh

Azli Razali berkata...

tepung kek yang sering digunakan adalah dari jenama seperti blue key. tapi saya cadangkan puan gunakan tepung superfine (tepung halus). cari aja tepung superfine di pasaran.
oh alhamdulillah puan telah membuatnya sebanyak 5 kali yer hehe. gembira saya dengarnya

Azli Razali berkata...

tepung kek yang sering digunakan adalah dari jenama seperti blue key. tapi saya cadangkan puan gunakan tepung superfine (tepung halus). cari aja tepung superfine di pasaran.
oh alhamdulillah puan telah membuatnya sebanyak 5 kali yer hehe. gembira saya dengarnya

STAR Q berkata...

salam. baru je ceburi food blog ni. untuk ramai food blogger ni sbb cpt share resepi. x kurang juga yg dah buat bisnes. ilmu yg diamal, insya allah dpt berkat. thanks again :-)

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih sbb sudi menjawab soalan saya berkaitan tepung...terima kasih sekali lg...:)

Tanpa Nama berkata...

SAYA X BERAPE PANDAI MENGGUNAKAN SUKATAN CAWAN???CAWAN YANG DIGUNAKAN JENIS MCM MANE???

K.zura berkata...

Salam chef, ni akak y dah buat kek ke 5x tu,n baru2 ni da buat lg 9adunan tuk wedding anak kakak ipar sj nk sponsored.. heheh... ni akk nk tanye topping coklat y kt ats tu kena pekat betul ker? Sbb bile akak buat toppingnye mcm pekat2 cair. So bile di ltk ats kek, sos coklat tu akn turun ke bawah ke bhgn tepi2 bks tu...mmg mcm tu ke chef buat..?? Toppingnye akk amek y no:1. Lg satu hal serbuk koko mmg akk kurangkan sbb kalo ikut resepi asal 21/2 cwn s.koko, tekak akk rasa pahit sgt sos coklatnye....Akk ltk 1cawan aje...so bole x bg satu resepi topping coklat y brsesuaian dgn 1cwn srbuk coklat ni...maksud akk kalo da 1cwn s.koko, susu pekatnye n bhn2 lain kena la dikurangkan, kan? n brp cwn plk..adkh same gak sukatan @ dikurangkan lg... Pliz bg idea chef...?? =))

Azli Razali berkata...

ok tentang cawan tu h saya cadangkan membeli cawan sukatan yang ada di jual di giant tesco dan pasararaya lain. kita panggil cawan penyukat@ measuring cup>
akak resipi topping no satuh hanya sesuai jika didalam cawan jika hendak membuat kek saya cadangkan resipi no 2 kerana resipi no 2 lebih kental dan akan set setelah disapu.

K.zura berkata...

K.zura menjawab,
Chef, akk guna resepi topping No:1 tu memang la akk buat dlm cawan spt dlm gambarajah yg chef buat... Akk rasa die jd pekat2+cair(sikit je cairnye) sbb akk kurangkn serbok koko kot.... So, kalo akk still guna sukatan 1 cwn je srbuk kokonye, bole x chef? Maaf sbb xikut spt sukatan s.koko y chef berikan sbb tekak akk rasa mcm pahit sgt la plk....=)) So pndpt pliss...

islamicunittrust4u berkata...

Sedapnye tgk kek cawan ni. Thanks for sharing chef. Boleh try untuk birthday anak nanti.

shas berkata...

Thanks for sharing the recipe, nampak mcm sedap sgt... Nak kena try nih..

Azli Razali berkata...

oh boleh jer kak kurangkan tapi dia akan cair sikit lah. kalau nak pekat akak boleh gantikan susu tepung dan gantikan dengan berat koko yanga kan kurangkan tuh. lemak sikit.

K.Zura berkata...

K.zura mnjawab lagi....
Ok TQVM chef, ats idea tuk memekatkn skit topping coklat tu.... Akk akn cube mix ngan susu tepung... Anyway thnks again...

Tanpa Nama berkata...

Wow sedap gila :o nak sikit!

Tanpa Nama berkata...

saya mesti cuba... :-)

Tanpa Nama berkata...

kalo gantikan dgn tepung gandum bole x chef?

Tanpa Nama berkata...

Kalu kukus nnt kena dibiarkan terbuka atau kena letak aluminium foil

Aisyahumairah berkata...

salam chef, kalo nak buat kek coklat tanpa telur mcmn plak ye?