Pages

05 Oktober 2009

Kek buah coklat

1 1/2 cawan tepung superfine 1/2 cawan tepung naik sendiri 2 1/2 cawan/ 1 kotak buah campuran kering 1/2 cawan ceri merah 250gm mentega 3/4 cawan gula perang 5 sudu madu 4 biji telur 1/2 cawan coklat cair, sejukkan

Salutan kek

100gm krim keju

1/2 cawan gula aising

1 sudu makan susu panas

1 sudu makan serbuk koko

Cara-cara penyediaan
  1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
  2. Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla. Kacau sebati.
  3. Masukkan coklat yang telah sejuk ke dalam dan kacau sebati.
  4. Ayak tepung , kemudian ambil 1/2 cawan tepung yang diayak dan gaul bersama buah-buah kering.
  5. Masukkan tepung yang lebih tadi ke dalam adunan kek kemudian masukkan buah kering, gaul mesra.
  6. Tuang dalam acuan dan bakar pada suhu 180 degree celsius sehingga kek pencucuk bersih apabila dicucuk.

1 comments:

Tanpa Nama berkata...

Maceh awaak.. Sebab share resepi yang ini, saya nak cuba buat kek coklat prune! :)