Jadi antara makanan yang saya order adalah Ayam masak gajus nih versi Thai. Dia ada yang versi cina tetapi versi cina dia ada letak cili kering. Ada boleh menggunakan ayam dengan tulang2nya jika suka tetapi saya suka jika tanpa tulang. Bukan apa senang nak ngap heheh. Jom lah layan resipi nih kot2 terpacul idea u all nak masak sesuatu untuk bekalan anak tekak di waktu tghari ini atau malam ke kan hehe.
Bahan-bahan
Bahan-bahan
1/2 ekor isi ayam
1 biji bawang Holand besar yang warna kuning tu} dihiris
3 ulas bawang putih}dicincang
1 tangkai daun bawang}dipotong lebih kurang 1 inci
1 biji cili hijau1/2 inci halia
5 sudu sos tiram
2 sudu sos ikan jenama nampla1/2 cawan gajus} digoreng
2 sudu tepung jagung}dilarutkan dengan sedikit air
2 sudu tepung jagung}dilarutkan dengan sedikit air
2 sudu minyak untuk menumis
3/4 cawan air
1 ketul kiub ayam
garam secukup rasa
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia. Kemudian masukkan ayam dan goreng sehingga ayam masak.
- Masukkan sos tiram, sos ikan, kiub ayam dan air. Biarkan mendidih sebentar
- Pekatkan dengan tepung jagung dan perisakan dengan garam jika kurang masin.
- Akhir sekali masukkan gajus, cili dan daun bawang sebelum tutup api. Kacau bagi rata.
- Lepas tuh boleh lah korbankan makanan ini sekian.
1 comments:
nampak menarik ni...nanti nk cube. tq 4 sharing
Catat Ulasan