Bahan A
450 gm kentang –kupas kulit dan potong dadu
½ cawan susu UHT/ krim putar
2 sudu mentega
Secukup rasa garam
Secukup rasa serbuk lada hitam
Bahan B
1 tangkai daun bawang-dihiris
70gm (3/4 cawan) keju cheddar-diparut
2 biji kentang bakar-cuci dan belah dua
2 biji kentang rebus- di hiris
- Rebus kentang (bahan A) hingga lembut. Tapis air dan lenyek sehingga hancur dan halus.
- Masukkan kentang di dalam periuk dan campurkan susu @krim, mentega, garam dan lada hitam. Masak sehingga pekat dan sedikit kental.
- Gunakan kentang lenyek ini untuk mempelbagaikan hidangan kentang.
- Hidangan pertama:kentang Duchess. Gunakan beg paip dan paipkan kentang lenyek atas dulang yang telah disapu mentega. Taburkan keju di atas kentang yang dipaip.
- Hidangan kedua: kentang bakar sumbat. Korek sedikit di bahagian hujung kentang yang dibakar dan paipkan kentang lenyek tadi pada bahagian yang dikorek.
- Hidangan ketiga:Kentang hiris. Taburkan keju dan daun bawang isi diatas kentang rebus yang telah dihiris.
- Akhir sekali bakar ketiga-tiga jenis hidangan kentang di atas dalam ketuhar bersuhu 180 darjah celsius (kepanasan atas) selama 5-8 minit sehingga keju menjadi perang.
1 comments:
Sonang eh..harus ptg ni jua sy wat.dgn pantas.hakhak..
Catat Ulasan