Pages

29 September 2009

Lempeng tuna dan lobak merah

Bila lihat pelajar-pelajar kelas masakan antarabangsa tetiba saya tertarik dengan lempeng yang diorang buat. Bila ditanya lempeng nih asal dari negara mana? mereka menjawab dari India Chef! Setelah saya merasa ternyata rasanya sungguh enak!. terus idea sampai untuk mencipta resepi lempeng yang baru sebagai makanan ringkas atau snek! Bahan bahan 50gm tuna dalam tin 75gm lobak merah, disagat/dimayang 2 biji cili hijau 1 biji bawang merah 1 sudu teh serbuk jintan manis 1 sudu teh serbuh jintan putih 1 sudu teh serbuk ketumbar 100gm tepung kacang kuda 50gm tepung roti 1 sudu teh serbuk penaik 300 gm air sedikit garam Cara-cara penyediaan
  1. Ayak tepung bersama serbuk penaik, serbuk jintan manis, jintan putih dan ketepikan.
  2. Kemudian campurkan kesemua bahan didalam mangkuk dan kacau sehingga rata dan menjadi campuran yang likat.
  3. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan ambil sesenduk campuran tadi dan tuangkan diatas kuali tadi. Terbalikkan apabila sudah keperangan. Kemudian bolehlah diangkat. Sedia untuk dihidang.

0 comments: