Pages

03 September 2010

Buat Biskut Sendiri

Artikel dibawah ini adalah artikel yang telah saya hantar untuk ruangan saya  iaitu Dari Dapur Azli Razali di Utusan Malaysia setiap Jumaat. Artikel yang panjang berjela nih adalah versi original yang sebelum diedit oleh editor. Sekiranya korang ingin membaca artikel yang telah diedit yang lebih pendek sila klik di SINI. Harap korang takdelah berasa muak dan loya2 serta pening2 lalat bila membaca artikel versi yang Ori ini ahak!. Maklumlah agak menjela-jela tulisannya!. Bukan apa masa nih idea macam air terjun! jadi sebab tuh lah panjang hehehe.  Versi Ori nih terpaksa  dipendekkan oleh editor atas sebab kesihatan hehe. Eh bukanlah atas sebab ruang yang terhad.  Editor perlu juga consider untuk ruangan artikel lain dan  iklan sebenarnya sebab tuh lah kena dipendekkan. Oh yer cuba lah resepi biskut nestum yang saya kongsikan dalam artikel minggu ini di Utusan tuh. Try, test, tengok, dan rasa! pastuh komenlah apa rasa biskut nih. Apalagi bacalah artikel nih ok! Selamat membaca versi Ori dan versi edit!


Tajuk Artikel: Buat biskut sendiri


Ruangan: Dari DaPur Azli Razali Utusan Malaysia


Apalah erti jika hari raya tanpa sebalang biskut. Kurang berseri pagi hari raya yang kita sambut itu jika tiada juadah biskut di atas meja. Salam Ramadan yang ke 24 hari kepada pembaca Utusan Malaysia. Bulan Ramadhan adalah bulan keberkatan untuk semua orang Islam di samping ia juga bulan menjana sumber rezeki bagi orang yang berniaga. Mungkin minggu ini adalah minggu yang sibuk kepada peniaga-peniaga untuk menyiapkan segala tempahan seperti pakaian dan biskut raya. Maklumlah cuma tinggal seminggu lagi untuk kita menyambut hari raya justeru segala tempahan perlu disiapkan sebelum menjelang 1 Syawal. Pada mereka yang tidak menempah atau tidak bercadang membeli biskut, minggu terakhir bulan puasa adalah masa yang paling sesuai untuk mereka mangadun resepi-resepi biskut untuk disajikan pada hari raya nanti. Esok dan lusa merupakan hujung minggu dan kebanyakan anda mungkin akan mengambil kesempatan hujung minggu ini untuk membuat biskut betul tak? Jadi pada minggu ini saya ingin berkongsi tip-tip membuat biskut dengan pembaca sekalian. Setiap tahun saya juga tidak melepaskan peluang untuk membuat biskut sendiri di kampung, bukan apa jika tidak membuatnya pasti ada sahaja yang bertanyakan biskut yang diperbuat oleh saya kerana mereka mahu merasanya sendiri. Saya akan pastikan setiap tahun ada pilihan biskut yang diperbuat oleh saya sendiri terhidang, jadi tiadalah tetamu yang datang kecewa kerana mereka dapat merasa biskut yang saya buat. Yang lama dilupa jangan! Saya suka dengan kata-kata ini ini kerana walaupun kebanyakan kita lebih suka menghiasi meja dengan biskut moden namun kuih tradisional kita seperti kuih bangkit, samperit dan bahulu masih mampu bertahan dan mendapat sambutan sehingga kini. Cuma mungkin kerana kerumitan dan kekangan masa untuk membuat kuih tradisional ini maka kita lebih senang untuk membelinya sahaja di pasaran. Kita juga lebih gemar membuat biskut yang moden kerana lebih mudah untuk membuatnya. Di kesempatan ini saya mengambil peluang untuk berkongsi beberapa tip menyediakan biskut moden. Antaranya yang paling asas adalah:

1. Gunakan mentega yang berkualiti untuk rasa biskut yang enak.

2. Pukul mentega dan gula dengan sebati untuk mendapatkan biskut yang rangup.

3. Anda perlu mengayak bahan penaik dan bahan kering lain seperti tepung sebelum mencampurkan dalam adunan mentega agar biskut yang dibakar naik dengan sekata.

4. Gunakan tepung halus (superfine) bagi mendapat hasil biskut yang rangup.

5. Anda perlu memanaskan ketuhar 10 minit awal sebelum membakar biskut.

6. Lengserkan dulang pembakar dengan mentega sebelum menyusun biskut yang belum dibakar agar biskut yang dibakar mudah ditanggalkan selepas dibakar.

7. Setelah adunaan dicampur dengan tepung, jangan menguli biskut terlalu lama kerana itu akan membuatkan biskut menjadi keras dan tidak rangup.

8. Pastikan doh tidak terlebih tepung yang akan membuatkan biskut tidak rangup.

9. Canaikan doh dengan ketebalan yang disarankan adalah 5-8mm.

10. Ketuhar standard mempunyai fungsi yang boleh dilaraskan, pastikan anda mengetahui cara penggunaan ketuhar anda dengan betul. Jangkamasa pembakaran adalah sekitar 10-12 minit dengan kepanasan 180 darjah celsius.

11. Biskut yang belum dibakar perlu disusun tidak terlalu rapat dan seeloknya perlu disusun selang satu jari jarak diantara satu biskut dengan biskut yang lain.

12. Elakkan menyimpan biskut yang masih panas di dalam balang biskut kerana wap dari biskut panas akan membuat biskut menjadi lemau. Biar ia sejuk sebelum disusun dalam balang biskut.

Segala tip yang diberikan diharap sedikit sebanyak membantu anda untuk membuat biskut sendiri dirumah. Pasti raya tahun ini akan lebih bermakna jika ada tetamu yang memuji biskut yang anda buat sedap dan rangup! Selamat membuat biskut!

1 ulasan:

  1. ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°
    --==--Salam Aidilfitri---==--
    --=== Maaf Zahir & Batin ===--
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
    semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat
    HA..BACA PANTUN NI DENGAN NADA DAN INTONASI YANG BETUL....

    kelantan...
    Make ikke cicoh budu
    Jange lupo tamboh satar
    kelik rayo taksir laju
    Nanti rayo dale sepita

    Terengganu...
    Makang ubi jamang jepong
    Makang kepok cicah cuke
    Bulang pose mung bengong
    Bulang raye mung gile

    Pahang...
    Sepadan Pahang singgah berbuko
    Nasi dagang ikan patin
    Jange mu masam muko
    Raya makan rendang sadin

    Johor...
    Cegitu cegini awak suke
    Awak suke kite cerie
    Esok luse hari raye
    Sama-sama bersuke rie

    Melaka...
    Hawau kau berak merate
    Kaki bengkak ulau patok
    Kalu balik naik kerete
    Jangan pandu kalau ngantok

    N. Sembilan...
    Masak lomak cili api
    Campo dongan daun turi
    Hari rayo kolumpo sopi
    Tinggal penyamun dongan pencuri
    org kolumpo jgn kocik ati!!)

    Selangor/K.Lumpur...
    Wa cakap lu wa tak tau
    Tapi wa tipu sama lu
    Raya jangan buat tak tau
    Angpau ada bagi gua dulu

    Perak...
    Gulei tempoyak ikan mayong
    Deroyan busok tebok tupei
    Pandu hemat ingat kampong
    Ase(Asal) teman selamat sampei

    Kedah...
    Aloq Staq terketaq-ketaq
    Lapaq perut makan pau
    Macam mana tak ketaq
    Kena paksa bagi angpau

    Penang...
    Nasi kandaq kedai mamak
    Anak mami juai pesemboq
    Lepaih raya jgn dok triak
    Kalu ceti mai kot dapoq

    Perlis...
    Padangbesaq kecik aja
    Tempat siamlalu lalang
    Hari raya kita berbelanja
    Jangan sampai menambah utang

    Kesempatan ini memohon maaf atas lama tak ziarah blog anda..

    Joommmm balik kampung berhati-hatilah ketika dalam perjalanan pulang berhari raya ye....

    woooooo sonang nak buatnya ye.... sodap lagi baik untuk kesihatan ...

    BalasPadam