Pages

20 Ogos 2010

Bubur gandum keledek

SUDAH terliur nak makan bubur petang nih? apalagi cilok lah resepi di bawah nih yang saya ambik dari Buku chek ~ Keenakan Pencuci Mulut. Gambar ini adalah untuk artikel aku di Utusan Hari ini boleh layan baca artikel pasal bubur di SINI

BAHAN_BAHAN
150gm biji gandum
1 biji/ 200 gm keledek merah
1 biji/200gm keledek putih
2 cawan gula (mengikut kesesuaian rasa)
1/2 cawan gula melaka, dicincang (mengikut kesesuaian rasa)
600 ml santan
2 cawan air
1 helai daun pandan
Sedikit garam

Cara-cara penyediaan
  1. Kupas kulit keledek dan potong dadu. Rebus keledek dan biji gandum sehingga ¾ lembut. Tapis dan ketepikan.
  2. Panaskan santan sehingga mendidih. Kemudian, masukkan gandum, keledek, gula pasir, gula kabung dan daun pandan dan garam. Biarkan ia mendidih pastikan dikacau supaya tidak pecah minyak.
  3. Sesuaikan kemanisan gula. Sedia dihidang ketika panas dan sejuk

2 ulasan: