30 Julai 2013

Kek/Apam gula hangus

Berikut saya kongsikan Kek atau apam gula hangus selamat mencuba!

Bahan bahan
2 cawan gula
2 cawan air
5 biji telur
1/2 tin besar susu pekat amnis
2 cawan tepung
125gm butter
2 sudu makan soda bikarbonat
1 sudu teh vanilla essense

Cara-cara penyediaan
  1. Masak gula hingga perang kemudian masukkan air dan kacau sehingga gula sebati
  2. Masukkan mentega/marjerin
  3. Ayak tepung bersama tepung
  4. Campurkan gula dengan vanilla dan susu biarkan sehingga sejuk sebentar..
  5. Kemudian masukkan tepung dan kacau sebati
  6. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 180 darjah celsius selama 40 minit.

16 Julai 2013

Bungkusan manis Tropika

Bungkusan Manis Tropika nih sebenarnya cam popiah jer ! Tapi rasa dia manis. Hidangan pencuci mulut nih sebenarnya adalah hidangan segmen ke3 dalam Hidangan Barakah  episod 7 yang bersiaran di TVAlhijrah ok! hehe. Sebenarnya ada cerita disebalik menu nih. Sebenarnya pada masa shoot segmen nih hari tuh sepatutnya bentuknya tak begini . Sepatutnya saya nak bunjut dia macam parcel tapi entah macamana jenis popiah yang disediakan pihak hotel nih, alahai sedih . Jenis yang tak boleh melekat. Serius cuak giler gak biler tenyeh2 taknak lekat adoiii! yelah  sebab benda tengah buat nih kamera tengah rakam. Giler tak cuak! Tapi still kontrol macho lah haha. Jadi oleh kerana nak cover malu yang amat nih saya just gulung dan cucuk dengan pencucuk gigi. Alahai masa rakam pun saya goreng ngan pencucuk gigi tuhsekali  u oll tapi alhamdulillah menjadi. So kalau nak beli kulit popiah belilah kulit popiah yang bagus kualitinya ok. Lagi satu jangan dibiar kat luar lama sangat nanti keringkulitnya, susah nak melekat. Nanti bila tak leh lekat mulalah nak tergelabah kan? akhirnya ambik action buang jer kulit plak nanti. Jangan!!!! tak baik membazir tau. Ia masih boleh diselamatkan dengan cara cam apa yang saya buat. Apa lagi tak nak try ker menu terkejut saya nih! sedap tau kalau tak buat rugi semua main boh jer! senang!

SUP BEBOLA DAGING BIJIRAN

Kali ini saya kongsikan pula resipi  dalam menu segmen kedua Hidangan Barakah Yang bersiaran di TV Alhijrah. Saya suka sup nih sebab berkhasiat . Saya gunakan emping jagung dalam bebola daging so dia tambah fiber dalam sup nih ok! lagi satu saya buat bebola daging sendiri u olll. Daging kisar sendiri! Kalau guna yang mesin sendiri lagi bagus sebab lagi sihat. Yang beli tuh banyak lemaknya nanti sup pun penuh jerr minyak. Habislah nanti diet u olll kan? leh tambah spare tayar kat badan plak nanti. dah tak cun & x berapa nak sihat ok . Jadi seeloknya proses sendiri daging tuh guna pemproses makanan. Oklah taknak bebel banyak apakata anda cuber resipi nih. Yang penting bebola tuh buat comel2 cam saya ok ! hahaha comellah sangatkan? perah santan tua betul! cauu! assalamualaikum!

Ayam bakar oat


Lah jangan susah-susah hati, senang jer buat resipi nih campak2 bohjer bakar dah jadik! Kalau nak guna daging pun boleh tak semestinya ayam jerpun. Baiklah saya kongsikan resipi dalam Hidangan Barakah Episod 7 yang bersiaran di TV Alhijrah. kepada yang terlepas menonton bolehlah ambik resipi nih dan cuber ok!

Hidangan Barakah Episod 7 di TH Hotel Alor setar

Assalamualaikum semua! hari ini apa menu untuk berbuka puasa anda semua?. Apa! kepala sudah jem memikirkannya? ha...ada yang belum set menu apa nak masak? hmmm saya pun sama ahahaha.. Tapi apa2pun kepada yang jem tuh takyah beli roti nak sapu jem.. Saya ada penyelesaiannya. Saya just nak share kat u olls yang petang nih saya akan bersiaran dalam program masakan  Hidangan Barakah . Episod kali ini adalah rakaman yang telah dibuat di Tabung Haji Alor Setar Kedah Darul Aman selaku penaja utama rancangan ini. program ini akan keudara  petang ini di TV Alhijrah ok. Ya.. ya.. ya.. saya tau kul 4petang, ramai yang masih tersadai kat opis kan? lahh... takper.. kalau tersadai kat opis, korang leh tgk online semasa rancangan ini keudara di www.1malaysiaiptv.com.my! No hal nya! apa kat opis pun internet kena sidai tak leh nak tgk. Ish ish2 apalah semua kena block erk. nak tgk benda baik pun kena block gak ker? atau dah lama company tak bayar bil tenet tuh!!! tutttt hahaha. Takper anda masih boleh menonton rancangan ini secara ulangan! jam 12.30 pagi. jangan tidur dulu ok! ha kau! baiknya TV Alhijrah, siap bagi ulangan sebab tak knak kecewakan penonton2 sekalian alam ok! nak bagi korang tengok gak lah tuhkan? hahaha. Oklah saya akan kongsikan semua resipi dalam episod kali ini dalam blog saya nih. Just tgk jer gambarnya ok! kasi besar sikit kalau nak salin silakan, kalau nak copyy pun silakan, kalau nak snap gambar pun suka hati korang lah, cukup bulan bayar royalti  kat I..hahaha. Ish takde lah saya gurau jer, semuanya ikhlas dari hati ini cewah! yang penting korang boleh sebar2kan resipi nih kepada orang lain! Yang lebih penting lagi jangan duk copy jer resipi buat pekasam tapi tak pernah nak cuber! penat eden duk mengedit gambar nih ok! Oklah jangan luper temujanji kita petang ini yer. wah berdating kita u oll wakakaka. Assalamualaikum!