13 Mei 2012

Celur-celur Gerai 7


Ha engkau! kenyang gila aku semalam, ingatkan bl balik2 malam tadi  jer teman cadang naklah sharekan pengalaman makan di gerai kawan teman di permatang pauh tuh tapi semalam lepas jerrr teman makan macam ular sawa apalagi terbungkanglah jawabnya. Ha... bukan apa sebab saya nih dah lah berjanji nak tulis pasal pengalaman saya makan juadah celur-celur di gerai teman tuh dalam FB. jadi kenalah penuhi janji kalu tak takpasal teman kena sumpah hehe..Pemilik kedainya nih aku panggil ady jer, dia nih dah bukak gerai jual makan-makan ala2 western, clay pot dan sizling. Nak dijadikan cerita pada suatu hari (dah macam drama plak kan? ish hehe)  si ady nih ajaklah saya pg ke gerai dia utk cuba try ngap produk makanan dia yang terbaru. Kira menu barulah nih yerk! " wei kau pernah dengar makanan nama celur-celur tak'? jap! aku cuba bayangkan seminit dua balas saya? tapi dalam bayangan saya nih duk membayangkan makanan itu perlu dicelur! Tapi oleh kerana nafsu yang membuak nak tau juga saya pun membiarkan aja lah si kawan teman nih mengexplain apa dia lah ko bondo celur celur tuh! rhuper rhupernya celur celur tuh adalah skewer food. Alahhhh makanan macam fish ball, crab stick, fish cake, tauhu yang dicucuk dengan lidi pencucuk tuh kemudian di celur dan dimakan dengan sos istimewa.

Konsepnya celur2 kemudian celup dan ngap. Cuma putar dan jilat jer takde macam biskut oreo tuh! kalau nak buat jugak suka hati korang lah asalkan bahagia hehe. Bagi teman konsep ini sangat bagus diketengahkan! cuba korang teka sebab apa makanan celur2 nih patut diketengahkan? sapa jawab betul boleh menang tiket ke NOWHERE city berhari hari 2 ke 3 malam! hehe. Pandaiiiipun... sebabbbb makanan konsep begini tak banyak dibuat oleh orang melayu, kebanyakannya banyak dibuat oleh masyarakat Cina, maklumlah! inikan makanan mereka jadi tak ramailah orang melayu yang buat dan paling bagus celur-celur di gerai no 7 nih adalah HALAL tiada apa yang perlu diragukan. Gerai no 7 ini terletak di Pusat komersial Permatang Pauh Pulau Pinang, berhampiran hadapan UiTM Permatang Pauh tau.  Jadi kalau agak2 sesat nak pi try boleh carik land mark dia UiTM Permatang Pauh tempat dia kat depannnn jer UiTM .
Alah senang jer lah nak carik tempat nih. Sebenaqnya apa yang sya paling suka dengan celur2 di gerai ini adalah kerana konsepnya yang melepak sambil ngap,  boleh bawak family atau kengkawan makan sebab konsep celur-celur ini adalah konsep makan sambil bergathering gitu. Yang lagi  best ialah ( amboi promote gileerr dah nih hehe) korang boleh layan movie kat layar perak walaupun layarnya tak sehebat TGV dan Golden Screen Cinema tapi bolehhlah dari tak ado kan? hehe. Eh korang jangan ingat tokeh nih duk promote celur2 jer okeh! dia ada gak promote dan jual menu2 yang lain jugak tau! nasi clayport dia jual, mee sizlling dia jual, chicken chop ada fish and chip pun ada pokoknya order dan bayar jer hehe. Harga berpatutan macam celur2 tuh RM1 jer secucuk murah giler!