25 November 2011

Danish Apricot

HA! resipi nih sayaambik dari satu blog nih. Sebenarnya puff pastry agak tidak sesuai untuk membuat danish Kalau untuk danish dia ada resipi doh dia sendiri tapi resipi nih kreatif sebab hanya puff pastry jer yang ada jual kat pasaran. Agak susah untuk membuat doh puff pastry dan danish nih sebenarnya sebab dia kena praktis dan belajar secara hands on. Kalau tak belajar cara2 membuatnya secara praktikal, silap2 layer dia tak jadi. Nanti bukan ke oven perginya, ke tong sampahlah jawab perginya.  Untuk makluman u all, dekat pasaran, hanya ada jual puff pastry jenama pampagas. Itupun tak semua pasaraya yang

24 November 2011

Masak Lemak daging Salai/bakar

Assalamualaikum anda semua, masakan ini adalah antara makanan Negeri Sembilan yang saya paling peberet sebab inilah makanan yang antara lain adalah makanan yang paling fofular di N9. Nogori tumpah darah eden! Baiklah saya nak kongsikan sedikit tip bila  membuat makanan ini. Pertama, anda perlu menggunakan bahan-bahan yang asli dan segar untuk mendapatkan rasa yang enak dalam masak lemak cili api ini.Teknik memasak nya juga penting kerana anda perlu menjaga apinya supaya tidaklah terlalu besar dan anda juga perlu sentiasa mengacaunya kerana santan asli mudah pecah lemaknya. So taknaklah masak lemak anda nanti pecah minyak. Spoil plak selera nantikan? Lagi satu makanan ini sepatutnya berasa pedas tetapi anda bolehlah adjust kepedasan dia. sebab kadang2 ada orang tak tahan pedas pulakkan, tak pasal2 berapi pulak mulut nantikan? Bersiut makannya nantikan! kebiasaannya masak lemak akan berasa sedikit masam dan anda boleh menggantikan buah belimbing atau bacang dengan perahan limau kasturi atau menggunakan asam keping sahaja. Cubalah resipi saya dalam blog ini dan agi mereka yang nak belajar makanan ini secara video boleh saksikan video saya membuat masakan ini ya! Selamat mencuba dan menonton!






15 November 2011

Video membuat Quiche &kek Pic (part 1)

Video membuat Quiche & Kek pic part 2

14 November 2011

Kek Pic

Seperti yang dijanjikan ini adalah resipi kek Pic seperti dalam video tuh selamat mencubalah! Boleh menonton video di alamat ini
<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/2TG7jXQZxSQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
  
Bahan-bahan
250gm marjerin
190gm gula kaster
2 biji telur
60gm walnut-cincang halus
270gm tepung naik sendiri
1 cawan susu
7 keping buah pic dalm tin

Topping
5 keping buah pic dalam tin
]1/4 cawan gula
75ml cream
2 sudu tepung jagung campur dengan 1/4 cawan air

Cara membuat

  1. Pukul mentega sehingga kembang.
  2. Masukkan telur, dan kacau sebati.
  3. Campurkan tepung dan walnut. Masukkan campuran tepung tadi  dan susu. Kacau sebati.
  4.  Masukkan susu dan kacau sebati. Kemudian masukkan buah pic dan pukul dengan kelajuan maksimum. Jangan kacau terlebih supaya buah pic tidak terlalu hancur..
  5. Sapukan acuan kek besaiz 13 inci dengan marjerin. Tuangkan adunan kek. 
  6. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan dengan suhu 180 darjah Celsius selama 30 minit atau sehingga kek masak.
  7. Keluarkan kek dan sejukkan, sedia untuk disapu topping.
  8. Untuk topping cincangkan buah pic dan masak bersama gula dan cream.
  9. Kemudian lenyek2kan dan pekatkan dengan larutan tepung jagung
  10. Sapukan atas kek.

03 November 2011

Quiche Mudah

Ha Hari nih siang tadi sempatlah buat 2 resipi atas permintaan kawan saya si Farina Tajizan yang siiiibukkk sangat suruh saya masak. Alkisahnya begini dia tanya kat saya lebih kurang macam ginilah dialognya! u tak masak ker Azli besok? Saya jawab, makan kat kedai jer! nak masak kat kelas pun sekang tengah cuti semester  so tak masak. Alahh  ingat baru nak record youtube u buat kek! katanyaa.  U nak rekodkan ker? Nak rekodlah. U buat kek I rekod! ha idea baik, boleh2 macam menarik balas  saya. So menu apa lagi nak buat?. Lps discuss punya discuss kita decide nak buat Quiche  dan kek Pic. Jadi pada mereka yang dah tengok wall si Farina atau yang mana nak mencuba buat resipi nih. Saya nasihatkan gunakan cawan yang standard yang boleh dibeli di pasaraya. Dan lagi satu guna tepung superfine. Sebab maklumlah bila dah terejah ke rumah orang nih tak semuanya boleh dilengkapkan so adalah tertinggal barang dan sebagainya. Maklumlah buat benda nih pun tetibajer kan! Sebab tu dalam video tu we all main belasah jer. Video membuat Quiche nih nanti kita akan share bila dah siap edit sebab editornya si Fina tuh tengah duk goyang tangan lagi. Oit Farina baik u buat cepat video tuh! hehe opsss. Kesempatan nih saya nak ucapkan terima kasih kepada Farina Tajizan sebab dah bagi idea nak buat video dan resipi nih, oh yer dia jugak telah sudi menyemponsor barang2 mentah semua. Tq!  Untuk venue studio yang yang tak berapa nak studio tuh telah kita shoot kat rumah kak Suzana tau! Tq kak sebab sudi bagi pinjam kitchen! kalau terkutuk ker apa ker mintak maaf lah just joking2 je hehe. Diharap anda boleh cuba resipinya ini ok! selamat mencuba!