30 Julai 2011

Kecoh dan Meriah Di Sg Petani!

Uli kak jangan tak uli! hehe


Acara baling2, sapa tangkap dia dapat!
U all tengok tak tajuk post saya kali nih? ha tuhlahkan! nih nak story Morylah. Alhamdulillah Riang Ria Raya Nestle Cornflakes dan Utusan Di Swiss Inn Hotel Sg Petani tadi memang best peserta dia Allahuakkbar! kecoh nauzubillah. Memang Sporting habis. Meriah suasana! Ini adalah lokasi terakhir Roadshow bengkel Riang Ria Nestle Cornflakes nih. Saya sangat gembira dengan sambutan yang diberikan oleh orang Sg Petani. Walaupun ada yang telah membayar tetapi tak hadir di bengkel ini tapi peserta yang hadir macam dah penuh dalam dewan tuh dibuatnya. Kali ini seperti sebelum-sebelum ini, saya berseparing partner dengan dua orang chef Diva Popular. Ha saya gelarkan Diva popular sebab memang diorang nih among the best seleberiti chef kat Malaysia nih. Kalau bercerita tuh sampai tak ingat balik dah sampai saya kena cut diorang sebab kalau tak stopkan, dua orang chef nih mesti lupa nak balik KL! hehe  duk membebel sampai ke pukul 12 pun mesti tak sedar. Silap2 GM Hotel yang datang suwuh berenti hehe. Tengoklah hebat tak hebatnya Dato dan Chef Florence Tan kan. Mesti Peserta yang datang ke bengkel di Sg Petani setuju dengan statement sayakan?. Orang berpengalaman begitulah!. Ok, berbalik pada acara di Sg Petani tadi, kali nih tak de berbezanya dengan lokasi yang lain cuma saya boleh tengok respon peserta di Sg Petani nih memang superaktif. Agaknya banyak makan cornflakes kot ke banyak makan nasi? entahlah. Maklumlah Kedahkan  pengeluar beras terbesar di Malaysia nih! hehe. beras murah kot!Bukan apa bila saya bacakan soalan kuiz, diorang nih beria2 menjawab. Kali ini stylenya saya tukar sikit apabila 10 soalan kuiz pertama tuh saya suruh diorang pakat berlari kat saya untuk jawab soalan. Kira sapa cepat dia dapat! Silap2 kalau suruh depa duk berlari kat barlapan, konfirm pelari pecut negara pun boleh kalah lah hehe. Sikit punya laju!. Laju tak laju sampai saya kena terekam sampai saya menjerit tolongg!!!! jangan terekam saya! I tak rela diterekam! hehehe( opss ini cerita benar ok! ada kena mengena dengan yang hidup tapi tiada kena mengena yang sudah meninggal dunia hehe).

26 Julai 2011

Chocolate chip cookies

Hmm mesti ada yang hantu biskut chocolate chipkan? Minggu depan dah nak puasa mesti  ada yang tak nak  melepaskan peluang buat   biskut raya sendiri betul tak? so biskut yang sering orang pilih utnuk buat adalah chocolate chip cookies sebab biskut nih main letak2 pastuh terus bakar. Amatlah mudah. Apakata kali nih u all cuba buat biskut chocolate chip yang saya dapat dari internet. Rasa chocolate chip ini berbeza sikit sebab ada menggunakan nescafe so ia ada kelainan dari segi rasa. Kalau boleh saya describekan, rasa dia ala2 cappucino! cubalah!

Bahan-bahan

230gm mentega-biarkan suhu bilik
1 -1¼ cawan gula perang-jika suka kurang manis boleh guna 1 cawan sahaja
1 cawan gula kaster
3 biji telur
½ cawan susu tepung
3 cawan tepung gandum halus
4 sudu teh baking powder
1 cawan tepung jagung
2 sudu makan serbuk Nescafe
2 sudu makan serbuk koko
1 sudu kecil vanilla essence
340gm chocolate chip
115 gm  kacang walnut/pecan-cincang halus

15 Julai 2011

Hot cross bun

Assalamualaikum dan salam Jumaat semua! kali nih saya nak kongsikan resipi Hot Cross Bun. Bukan apa resipi nih as usual saya cilok gak lah dari student saya  yang belajar subject International cuisine.  Masa tu saya tanyalah, hari nih buat makanan negara mana?. England chef!.  Nih Roti apa? tanya saya balik. Hot Cross Bun chef!. Ohhh. Bun nih orang yang beragama kristian makan masa perayaan Good Friday chef katanya! oh yeker, so ada sejarahlah roti nih yer? Balas saya balik. Interesting!.

13 Julai 2011

Salmon kukus mastard & sos maggi berlemon

HAMBIK! tajuk makanannya pun dah menjela panjang nak menyebutnya kan? Cuber praktis sebut dalam 6 harakat dalam satu nafas! hehe. Oklah kali nih saya nak kongsikan resipi makanan sihat!  post saya kali nih kira macam wellness editionlah. Bukan apa pas saya balik dari bengkel Riang Ria Raya nestle Cornflakes kat Malaka  hari tuh saya pun singgah lah ke rumah akak dan abang ipar saya kat sungai udang, itu pun sebab nak manghantarkan anak buah saya yang mengekor saya  pi bengkel petang tuh ke umah mak diorang, Jadi nak taknak kena lah hantar. Mula2 kononnya nak angkat buntut pas maghrib dari umah akak saya nih ke Nilai, tapi tup tap tup dia takde kat umah. Pi Jaya Jusco beli pizza katanya. Azlii tunggu makan malam! kak cik beli pizza. Eh langkah kanan aku malam nih, dapat makan free! aminn hehe takanlah nak tolak rezeki pulakkan? Hmmm pas maghrib sampailah akak saya nih kat umah. 

11 Julai 2011

Orang Melaka Memang Hevoc!


CECUBER you all baca tajuk post saya  kali nih  kat atas tuh. Cebaca! cebaca! Pasti ada yang tak tau tuh tergaru garu! apa kebenda la nih! hehe bukan apa sebenarnya hati saya berasa sungguh gumbira kerana seramai 150 orang telah mengahadirkan diri mereka ke Bengkel buat Biskut Raya Nestle Cornflakes bersama Utusan Malaysia di Melaka 10 Julai lepas. Orang Melaka memang best! First of all saya nak mengucapkan berbanyak banyak terima kasih kepada orang Melaka dan org negeri lain sebab sanggup meluangkan masa datang pada sabtu lepas ke bengkel ini. Seperti biasa gimik opening acara kali ini sedikit berbeza dengan di KT lepas sebab kali ini ada chef Florence Tan. Haaaa dan ada lagi satu surprise sebab saya di bawa masuk selepas dua orang selebriti fofular nih ngumpat pasal saya masa saya takde sebelum dia panggil saya masuk  ke dalam dewan. Eh silap bukan ngumpatttt... tapi mengaterrr.. eh silap gak sebenar benarnya diorang sok sek sok sek benda yang baik pasal saya dulu  sebelum saya masuklah (kira cam nak promosi pengenalanlah! hehe PROMOSI???? PERLU KER? eh kenalah hahaha. Walaupun gimiknya lain sedikit tetapi objektifnya tetap sama iaitu menunjukkan cara membuat biskut yang betul menggunakan nestle cornflakes.


As usual penonton tak kering gusi lah dengan acara2 yang di conduct oleh dua chef ini sambil saya pun mengambil kesempatan untuk memberikan bantuan dari segi tips dan meyampaikan kuiz serta cabutan hadiah bertuah kepada penonton! Seperti biasa juga event riang ria raya ini tidak pernah mengecewakan dan saya dapati semua peringkat umur dari umur 4 tahun sampai lah ke umur yang lebih 55 tahun join. Wahhh. saya tgk semua org happy mappy!. Sambutan memang di luar jangkaan tau kalau tak caya tgk gambar yang saya attachkan. Kalau nak tgk gambar yang lebih hevoc lagi leh lah ke FB saya. Semasa bengkel ini, ada sorang makcik tuh dia siap pau apron saya. Bila tgh2 mula session tuh dia tanya saya. Awak nih yang ada tulis dalam Mega Utusan setiap hari Jumaat tuh kan? saya pun jawab.. saya lah tuh makcik... Makcik selalu baca dan gunting simpan tau. Ohhh yeker. Masa tuh terasa macam nak meleleh  peluh rasanya eh silap... air mata sebenarnya ehhe sebab kolumn saya itu dihargai dan disimpan oleh seorang makcik yang telah 4 tahun pencen dari cikgu, mengajar BI di sekolah katanya. Tengok betapa setianya pembaca Utusan Malaysia! kerana kesetiaan dia tuh saya souvinirkan makcik nih apron sebab dia nak sangat apron saya tuh katanya. Takper makcik ambiklah apron saya nih  ikhlas dari saya! Terlupa pulak nak tanya.. makcik ada anak dara tak? ehhehe.


Inilah dak shakir tuh! comelkan? Yg bj merah tuh comel tak?hehe
 
Selain daripada tuh saya juga sangat teruja dengan kanak2 yang kecil yang datang masa event nih. Diorang boleh ikut buntut2 mak diaorang join event macam nih! Ada sorang tuh Shakir namanya anak teman FB saya Laily, budak nih comelll sangat...  dan dia sangat setia tunggu hingga akhir bengkel tau. Bila saya tanya si Shakir nih suka makan ke suka masak?. Off course dia akan jawab suka makan! lagi boleh nak tanyakan?. ishhhh apalah.. haha tapi itu bukan pointnya, point saya adalah minat memasak perlu dipupuk dari kecil lagi so si budak shakir nih datang tgk event pun dah kira besar rahmat dah. Mana tau besar nanti dia suka memasak pulak kan. Kita tak tau! Senang jugak mak dia nanti hehe. betul tak? Baik korang kata betul! hehehe. selain ada session menari cha cha oleh Saya,Chef Ismail dan Chef Florence, session meneka umur saya  adalah session yang paling saya suka! sebab bila bukak aja soalan tuh terus diorang bukak lelongan umur saya dari seawal 25 tahun! warghh terkojut pakcik! Macam Pasaran BSKL dan pasar borong   pun adagak masa tuh tau sebab semua org terpekik terlolong duk bidding umur saya dari 25 tahun sampai ke tuuuut tahun hahaha. Ha kau! UMUR HANYA PADA ANGKA BUKAN PD WAJAH! hahaha cam pernah dengar jer tagline tuh kan? Sebenarnya kita perlu mengamalkan pemakanan yang berkhasiat dan  jgn hidup terlalu stress! InsyaAllah kita akan berasa happy dan ceria selalu dan tak cepat makan usia.       
Bergambar lepas habis bengkel! 
     Bercakap pasal makanan sihat nih Nestle Cornflakes adalah makanan yang sihat, jadi amalkan setiap hari lebih2 lagi pada waktu pagi. Kesedaran memakan makanan sihat dan hidup sihat perlu ada pada setiap orang. Bayangkan dalam Nestle Cornflakes ada 10 jenis vitamin dan mineral yang berkhasiat untuk badan serta khasiat sampingan yang baik. Tujuan lain Nestle Cornflakes membuat bengkel2 seumpama ini adalah supaya informasi tentang pemakanan sihat itu dapat disebarkan! Syabas Nestle Cornflakes dan Utusan!. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada mereka yang telah membeli buku masakan saya dan saya harap yang membelinya dapat manfatkan dengan mencubanya di rumah. Baiklah siri bengkel bergerak Riang Ria Raya ini akan diteruskan ke lokasi akhir di Sg Petani nanti tau pada mereka yang berhampiran bolehlah turut serta mengejoin bengkel ini. Jika ada yang berminat jangan lupa dapatkan maklumatnya di Utusan Malaysia atau klik aja disini untuk mengetahui macamana nak sertainya. Harapan saya adalah pada mereka yang telah mengikuti bengkel ini anda dapat menggunakan ilmu membuat biskut  sebaiknya dan untuk lokasi seterusnya saya berharap orang Sg Petani boleh menggegarkan Swiss INN jom Ramai2 ke Swiss INN Sg Petani 30 Julai ini ok. Jumpa disana!

06 Julai 2011

Roti Pisang ala ala Kek

Sebenarnya kalau korang buat roti pisang nih mesti korang ngata teman nih menipu resipi sebab teksture roti pisang nih dah sikit2 macam kek. Well tak kisah lah roti ker kek ker tapi bila saya kunyah rasa dia sedap. Dia nih nak kata kek, tekstur dia tak lembut sangat! nak kata roti tak kenyal cam roti plak. Ish konpius acik! Jika u all nak tau kenapa dia dfipanggil pisang adalah disebabkan tepung yang digunakan adalah tepung gandum biasa jadi sebab itulah ia dinamakan roti pisang walaupun rasanya tidak sekenyal roti. Oleh kerana saya taknak mengompiuskan pembaca2 blog nih so saya telah menamakan resipi nih roti pisang ala2 kek. Pada mulanya saya nak letak shortform ROKEK tapi cam dah lain macam pulak bunyiknya so kalau sebut ala2 lebih sedap mulut menyebutnya dan tak macam pelik. Camana? Kelas tak namanya. Eh mestilah kelas! cewah tetiba pujik dirik sendirik nampak?! hahaha... Baiklah kepada anda semua  mesti cuba resipi nih tau. Terima kasih kepada student saya Mazlina sebab semasa kelas International dia, saya curik sekeping roti pisang nih yang supersedap giler! dan dia dah bagi saya salinan resipi ini!

05 Julai 2011

Borang Menyertai Bengkel Riang Ria Raya Di Melaka & Sg Petani


Borang Menyertai Bengkel Riang Ria Raya
Apaaaa??? termiss borang nak menyertai Riang Ria Raya Nestle Cornflakes di Utusan?. Alahhhh... u all nih macam mana boleh terlepas? Kan awok dah kaborkan jangan lupa beli Utusan Malaysia hari2 sebab kat dalam tuh ada borang yang boleh anda isi jika anda nak join road show Riang Ria Raya Nestle Cornflakes bersama Utusan Malaysia! takper2 jangan risau nasib baik saya ada copy borang tuh dan saya dah siap2 attachkan kat atas tuh dah. Korang nampak tak kat borang tuh ada dua chef seleberiti terkenal iaitu Chef Florence dan Chef Ismail? Apa! gambar saya takde dalam borang nih? helloooo tak surpriselah kalau saya ada dalam tuh Hehe.. Bukan apa saja jer taknak bagi nampakkan saya, nanti takde element surpriselah nanti  bila bengkel tuh berlangsung kan? (dah macam tak surpriselah pulak sebab dah kecoh bagitau satu Malaysiakan? hehe). Apa yang penting saya akan turut serta bersama2 dua chef selebriti fofular nih menggegarkan bengkel di Melaka dan Sungai Petani nanti. Tarikh dan tempat berlangsungnya bengkel ini ada tercatat di borang tuh ok. U cek it out baby! hehe
     Cecuber korang baca aktiviti2 yang akan berlangsung sepanjang  bengkel berlangsung kat borang tuh! teruja tak? menarik kan? bayangkan anda cuma bayar RM40 Ringgit jer tapi macam2 kelebihan korang boleh dapat. Mana nak dapat bengkel yang murah macam nih. Dah lah bayar murah macam2 anda boleh dapat antaranya Goodies Beg bernilai RM30, selain tuh anda juga berpeluang menang soalan kuiz  lagi yer. Tak cukup dengan tuh, u all dapat jamu makan Hi Tea lagi tau. Di samping tuh boleh beli cornflakes dengan harga promosi kat sana. Fuyooo! Yang paling best sepanjang bengkel ini anda dapat berkongsi tip2 membuat biskut dengan kami bertiga! hei bukan senang tau nak dapat peluang berjumpa dengan Chef Florence dan Chef Ismail tau. Bila lagi nak ambik peluang berjumpa diorang nih? ini lah masanya nak jumpa diorang? Jangan lupa bawak camera tau sebab anda juga boleh bergambar dengan mereka nanti. Nak bergambar dengan saya pun boleh gak hikhikhik (cewahh ayat pancing nampak hahaha!).
     Jadi apa kata anda print siap2 borang nih lepaih tuh pi ambik pen tulis particular anda dan register sekarang. Ikut aja arahan dalam borang tuh. Senang jer, tak susah, semuanya dihujung jari anda. Apa2 pun saya garenti anda akan rasa berbaloi dan enjoy mengikuti siri bengkel Riang Ria Raya Nestle Cornflakes ini sebab kami bertiga akan bergabung dan menggamatkan suasana semasa bengkel ini berlangsung! Ha apa tunggu lagi! cepatttt! sementara tempat duduk masih ada stok lagi sebab tempat adalah terhad. Jika ada sebarang pertanyaan silalah berhubung dengan Lieya atau Dino di Talian di talian 0392210202. Akhir kata join jangan tak join!. Jumpa anda di Melaka dan Sungai Petani ok!

Butter cream

Hari nih bila lepas lunch tadi teman pi lah meronda ronda kat pastry kitchen. Bila sampai jer, ternampak lah satu resipi butter cream kat kelas teman nih iaitu Chef Farid. Resipi butter cream!. Bila duk baca-baca resipi dia agak lain sikit dengan butter cream biasa pasal ada menggunakan susu pekat manis. Hmm menarik gak resipi nih so apa lagi dengan izin tuan dia saya pun rembatlah resipi nih. Farid aku nak resipi nih boleh? hei UUUU jangan rembat terus I belum copy kat dalam buku resipi I lagi ok!. Isshh u nih I bukan nak teruslah! I nak copy jerrr! terus tukar niat dari nak rembat kepada nak copy jerr lah ahak!  hambik kau hehehe. U nih nak buat apa? nak buat menjual ker? tanya Chef Farid kat teman. Eh tak lah! as usual untuk blog lah apa lagi! balas saya hehe. Anyway thank you Chef Farid kongsi resipi nih.