19 April 2011

Rum ball katernya!

MULANYA dia mintak resipi round ball kat saya? alamak aku pun cam konfius tahap gaban, round ball tuh   makanan jenis kategori apa plak? kemudian saya tanya balik kat X bukan nama sebenar. Si X pun jawab balik kat saya, round ball yang dia makan tuh ala2 ada  rasa kek, pastuh bentuk bulat2.  Ohh rum ball kot balas saya. Saya pun habaq kat dia nanti lah saya share. Selepas beberapa lama saya pun naik lupa untuk share dalam blog nih so dia pun message lagi kat wall FB saya,  kempunan nak makan rum ball katanya. Ahhh sudah! orang kata tak baik bagi org kempunan, nanti orng tuh dah takde nyesal pulak kita tak penuhi hajat dia! opsss!. Maksud saya takde selera hehe! Tapi kena tgk gaklah kan, mana yang leh  kita tolong kita cuba tolongkan? Hmm sebenarnya rum ball yang asli  menggunakan likeur iaitu sejenis arak yang dipanggil RUM ( takde kena mengena ngan Ramlah Ram ok! hehe). Tapi takanlah saya nak share resipi2 yang mengandungi benda haram pulak ngan u all kan? Ish simpang empat! he he. Jadi kerana menjaga kesensitivitian umat Islam maka saya kongsikan rum ball yang versi halal tapi kali  nih saya taknak guna nama rum ball lah, saya bagi nama bebola kek! sedap sikit dan halal jer namanya. So  kepada yang kempunan nak makan rum ball versi halal cubalah bebola kek ini.

Bahan-bahan
1 1/2 cawan (140 grams)  pecan yang dipanggang, cincang halus (hazelnut, walnut @badam boleh digunakan)
1 1/4 cawan (120 grams) lebihan kek coklat yang dihancurkan
1/2 cawan (40grams) serbuk biskut oreo-pilihan
1/2 cup (55 grams) gula icing
2 sudu makan (12 grams) serbuk koko 
2 sudu makan sirap jagung (corn syrup)@madu
1/4 cawan (60ml) oren sunquick
1/2 955grams) kismis atau prun-dicincang halus

Cara-cara membuat
  1. Panggang kacang sehingga garing dan keperangan kemudian cincang halus.
  2. Kemudian campurkan bersama bahan-bahan lain dan gaul sehingga sebati
  3. Bentukkan bulat-bulat mengikut saiz yang digemari dan sejukkan.
  4. Panaskan 90gm coklat masak dan campurkan dengan 1 sudu kecil mentega menggunakan kan teknik double boil( atas air mendidih). kemudian celupkan dan biarkan dia keras. 
  5. Hiaskan dengan coklat putih cair atau salutkan dengan kacang yang dimesin atau ditumbuk.
  6. untuk

14 April 2011

Salad ayam dengan sos mangga

AsSalam semua. Awok nih baru jer balik dari khidmat masyarakat kat Kg Padang Besar di Batu Kurau minggu lepas menemankan kawan kerje awok buat program khidmat masyarakat kat sana. Uisshhh macam2 aktiviti yang dah dijalankan kat sana. Memang serghonok giler teman. Nasib baik tak naik sawan jer kat sana hehe. Yang paling best masa kat kg nih teman melantok durian tak hingat dunia tapi nasib sedar diri. Makan durian kat sini kalau lupa diri memang boleh mendatangkan bencana pada kesihatan diri.! Macamaner? bulih ker idak teman cakap perhok? bulihlahkan? dari tak ader ater!. Setelah lama teman menyepikan dirhi maklumlah sibuk katernya maker, hari nih teman nak kongsikan satu resipi salad ayam yang makan dengan sos mangga. Salad nih memang senang jerlah, tak susah maner pun nak membuatnya. Anda boleh grill ayam nih kalau taknak digoreng. Sebenarnya salad nih juga boleh diratah2cam gitu jer, memang layan habis! jadi anda mahu layan habis? apalagi moh ler kiter! hehehe

08 April 2011

Burger Daging Lembu/Ayam Istimewa

INI adalah daging burger yang saya buat atas permintaan salah sorang teman farruq namanya.  Nak buat burger sendiri katanya. Yelah sebenarnya buat burger sendiri nih lebih sihat dari makan daging burger frozen yang dijual di supermarket tuh. Burger frozen yang dijual di pasaraya th megandungi bahan pengawet selain  garam  dan lemak yang berlebihan! ha burger frozen tuh  memang sesuai bagi mereka yang malas nak menjaga kesihatan!  oleh tu saya galakkan anda membuat daging burger sendiri yang lebih sihat. Tip buat burger sendiri adalah anda perlu beli daging kisar yang betul2 segar ok! dan yang mengandungi kurang lemak. Kalau anda ada mincer/ food processor sendiri lagi bagus. Mesin jer sendiri daging tuh lagi puas hati! Kalau dah takde tuh pandai2lah! lu fikirlah sendiri hehe... beli aja kat bahagian butcher di supermarket habis cita noktah! baiklah kalau buat burger daging, bread crumb yang digunakan kurang sedikit berbanding kalau anda menggunakan daging ayam pasal daging ayam kurang serat  berbanding serat dalam daging lembu.  Jadi daging ayam kisar  teksturnya lebih lembik dari teksture daging lembu kisar. Jadi sukatan breadcrumb untuk burger daging ayam perlulah lebih. Jika anda susah nak dapat breadcrumb bolehlah gunakan  biskut tawar(crackers) yang dikisar! Ok selamat mencuba!

Burger buatan sendiri

Salam Jumaat korang! mesti hari nih hari yang korang tak sabar2 kan? yelah hari Jumaat, hari penghulu hari. Pasal penghulu hari tuh satu hal lah. Ada satu lagi hal yang buat kita semua tak sabar2. Nak tau apa? Ini khas buat  mereka yang cuti hariSsabtu dan Ahad lah kan, apa lagi tak sabar pasal esok dan lusa cutilah hehe. Betul tak? Pada mereka yang keje Sabtu dan Ahad tuh tak dapek lah pakcik nak nolong eh! ekau kono dongkilah kat kita orang yang cuti esok dan lusa lah hehe! so apa axtiviti korang cuti esok dan lusa ? pilah bercoti ker kat mana2 atau berkelah ker bagi release stress sikit! apa? memeruk kat rumah sampai dapat gaji? hehe. yelah poket pun dah kempis yer. Hmm. Saya hujung minggu nih ada axtiviti dengan student membuat kerja amal di Kampung Bukit Kurau di Perak. Jadi hujung minggu ini terisilah masa dengan kerja2 yang bermanfaat untuk masyarakat hehe. Oh yer duk membebel pasal aktiviti hujung minggu plak, sebenarnya saya nak sharekan permintaan dan soalan dari penanya soalan yang telah saya tunai dan jawab dalam Utusan mega hari ini dalam ruangan Dari Dapur Azli Razali. Jadi u all apa lagi wusha2lah soalan yang mereka tanya nih dan jawapannya untuk perkembangan ilmu semasa kita. Resipi pun ada kalau nak cuba! Selamat membaca!


Soalan

MINTA tolong kongsikan resipi burger buatan sendiri (home made burger). Terima kasih.
– Farruq Azwan,
Kulim Kedah.

Jawapan
Terima kasih atas permintaan saudara. Pasti anda seorang penggemar burger. Saya akan memuat turunkan resipi dan cara bagaimana untuk membuat burger sendiri di rumah di dalam blog saya.
Di sini saya kongsikan permintaan anda dalam ruangan Dari Dapur Azli Razali ini dengan pembaca-pembaca lain supaya mereka dapat mencuba untuk membuat burger sendiri di rumah.
Sebenarnya untuk membuat burger yang lebih sihat, anda disarankan membeli daging kisar yang segar. Daging kisar yang segar lebih sihat kerana tidak ditambahkan dengan bahan pengawet. Jadi selamat mencuba!


Soalan

Apakah yang dimaksudkan dengan roux?
– Naema,
Paka dungun Terengganu.

Jawapan
Terima kasih Naema di atas soalan anda. Roux merupakan salah satu agen pemekat yang digunakan untuk melikatkan sup dan sos. Sebelum ini ada juga resipi-resipi yang saya kongsi dalam ruangan ini seperti sos lada hitam dan sup lobak merah berkrim yang menggunakan roux sebagai bahan pemekat.
Mungkin anda juga pernah terlihat resipi-resipi lain yang menggunakan roux ini.
Roux sebenarnya diperbuat daripada mentega, marjerin atau minyak yang dicampur dengan tepung. Nisbah beratnya adalah sama iaitu jika anda menggunakan lemak (mentega, marjerin dan minyak) sebanyak 100 gram maka berat tepungnya perlulah 100gm juga.
Anda perlu mencairkan lemak dahulu dan kemudian barulah dicampurkan tepungnya.
Kacau sehingga ia membentuk adunan yang lembut. Untuk rasa yang lebih sedap saya mencadangkan anda menggunakan lemak dari mentega.
Anda gunakan roux ini dan campurkan dalam sup atau sos yang sedang mendidih. Pastikan ia dikacau dengan gegelung dawai (wire whisk) supaya tiada ketulan akan terbentuk. Kacaulah sehingga pekat.

06 April 2011

Chocolate pudding

BILA hari rabu jer saya suka sangat!. Pasal hari nih kelas saya start jam 5 ptg jadi sebelum jam 5 teman boleh buat macam2 keje hehe. So macamana hari rabu korang? ada yang cuti? mesti ada kan? ada yang MC? nih komperem ada jugak! kalau ada tuh mesti tak browse internet dah kan? baik melepak kat atas katil, rehat2... lagi puas hati! Oklah saya mengambil kesempatan dengan masa yang ado nih, untuk berkongsi resipi puding coklat! Ini bukan puding yang keras tuh tapi teksture puding nih lembut. Ala2 macam mousse sikit ( melt in your mouth not in your hand hehe (sebab makan pakai sudu mana nak cairkat tangan kan? haha). Jadi kalau u all nak buat puding nih sebaik-baiknya diservekan dalam mangkuk kecik atau pun dalam champage @ wine glass. Step nak buat dia nih agak macam leceh sikit, tapi berkat kesabaran dan beristighfar banyak2 hehe insyaAllah dapat u all membuatnya.. amin, selamat mencuba!

05 April 2011

Puding Roti di Utusan

Puding roti kali ini adalah puding roti yang saya kongsikan dalam Utusan minggu lepas. Resipi nih saya selalu gunakan dalam kelas mengajar pastry kepada student2 saya. Kalau mana yang dah terliuq nak makan puding roti sendiri tuh, ha apa lagi buatlah. Kalau nak sedap gunalah roti butterscotch atau roti manis yang lemak, memang sedap rasanya. Resipi ini juga adalah atas memenuhi permintaan dari pembaca ruangan Dari Dapur Azli Razali  di Utusan minggu lepas. Ada juga yang menanya kalau nak bakar jer puding nih tanpa menggunakan steam bake boleh tak?. Eh boleh sangat. Ad juga yang tanya boleh  tak puding nih guna microwave. Ok pasal microwave nih anda boleh gunakan kalau ada function membakar jer. Kalau takde jangan mandai2 pakai yer, sebab microwave biasa tuh nak panaskan makanan jer cik oi hehe, kang tak pasal2 kering puding roti awak tuh hehe.  Ok harap segala teka teki  teka tekuk pasal puding roti nih dah jelas. So dah jelas jom kita buat puding roti beramai ramai!

Apabila kek mendap

SALAM bloggers. Kali ini saya kongsikan pula soalan dan permintaan daripada dua orang pembaca yang telah menghantar soalan dalam ruangan Dari dapur Azli Razali di Utusan Malaysia minggu lepas. Jadi mungkin pada anda yang  lain boleh lah mendapat informasi bagaimana untuk mengelakkan kek menjadi mendap setelah dibakar. Ayuh baca yuk hehe.

Soalan
KEBIASAANNYA apabila kek telah masak, kita akan menutup suis ketuhar tersebut. Adakah kita akan terus mengeluarkan kek tersebut dari ketuhar serta merta? Tetapi chef, kenapakah setiap kali kek yang saya buat setelah dikeluarkan dari ketuhar dan dibiarkan seketika kek tersebut akan mendap. Di mana silapnya?


Jawapan
ADA beberapa sebab kenapa kek jatuh selepas dikeluarkan. Ia mungkin disebabkan oleh kek anda itu tidak cukup masak. Jadi pastikan kek betul-betul masak dengan mengujinya terlebih dahulu.
Suhu yang tidak cukup panas juga menyumbang kepada kek mendap selepas dibakar. Bakarlah kek pada suhu 180 darjah celsius.
Selain itu mungkin di dalam kek tidak mempunyai udara yang cukup. Anda perlu pastikan adunan betul-betul dipukul sebati terutamanya ketika memukul mentega dengan gula, ketika memasukkan telur dan ketika mengacau tepung dalam adunan.
Ini bagi membolehkan kek memerangkap udara. Adalah sebaik-baiknya anda mengayak tepung dan bahan penaik (sekira menggunakannya) sebelum mencampurkan dalam adunan kek.
Anda boleh menutup suis dan biarkan seketika di dalam ketuhar sambil pintu ketuhar dibuka tetapi cara ini dilakukan jika jika anda membuat kek keju. Anda perlu membiarkan seketika bagi mengelakkan kek keju mendap atau pecah selepas dikeluarkan.


Soalan

SAYA dan kawan-kawan penggemar puding roti. Jadi setiap kali kami ada tugasan luar dan menginap di hotel, menu itu yang akan kami cari dulu. Diharap saudara dapat membantu kami untuk buat sendiri di rumah.

Sarina Hamzah

Baiklah Sarina di sini saya akan kongsikan satu resipi puding roti yang mudah dan enak untuk anda cuba. Saya ucapkan selamat mencuba!
Klik resipi disini--> http://azlirazali.blogspot.com/2011/04/puding-roti-di-utusan.html#axzz1IXF7qCXI

04 April 2011

Chocolate chunk muffin

Bila saya buat post nih teringat post dulu pasal cita muffin saya kena curi hehe. Tapi kali ini muffin saya bukan kena curi tapi saya pulak curik secara halal resipi orang dan kongsikan dalam nih. Hai dah masuk bulan 4 kan? so kita sudah masuk suku tahun untuk tahun 2011. Apa perkembangan korang? Mungkin ada yang dah berkembang dan mungkin ada yang makin menguncup! Cam saya nih ramai yang kata makin kecut hehe. Entahlah rasa makan cam gitu gak tapi makin kurus hehe. Busy katanya!? kepada yang makin mengembang tuh, jaga2... jangan terlalu kembang. Kalau kembang benda yang baik takper teruskan! kalau kembang badan tuh kena lah hingat2 kang nanti ada pulak penyakit yang datang nanti hehe. Kepada penggiler2 makan! Apa kata u all cuba muffin coklat nih. Jangan keliru ada dua muffin dalam gambar nih yer. So pada mana yang tak rabun warna tuh, mesti korang leh beza mana satu muffin coklat kan? kalau yang rabun warna tuh tak dapeklah pakcik nak nolong eh. So selamat membuat muffin!